TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 440
Celkem: 32442
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133370.33 km
Kolo: 66193.40 km
Cvičení: 5538 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Vzpomínky na radost

17. 02. 2018

K dnešnímu článku mě inspirovala Hanakomo svými úvahami před nástupem do nemocnice a hlavně tím, jak si užívá domácí rekonvalescenci.

Já jsem nikdy neměla strach z doktorů a nemocnic, jako dítě jsem byla na nějaké operaci skoro každý rok. Tedy ne že by to nikdy nebyl traumatizující zážitek, to bych kecala, ale já mám tendenci pamatovat si spíše to dobré a veselé a ty špatné věci z paměti vytěsnit. Tak i z nemocnice jsem si odnesla vzpomínky – na radost. smiley

Tak třeba dosud s úsměvem vzpomínám, jak jeden víkend měly na dětské plastice službu dvě nejhodnější sestřičky, ta úplně nejhodnější denní dvanáctku, a druhá nejhodnější noční. A představte si dlouhatananánskou chodbu, tlupu dětí a jedno autíčko na setrvačník. Když to člověk uměl, pěkně ho "rozpumpoval" a ve správnou dobu vypustil správným směrem, s hlasitým vrčením dojelo až na druhý konec chodby. A tak jsme soutěžili, kdo dojede nejdál. A jako každé správné sportovní klání to bylo doprovázeno povzbuzováním a hurónským řevem. Však to znáte z právě probíhající olympiády. Sestřička vykoukla ze svého kamrlíku, moudře usoudila, že dokud jucháme a výskáme, nic špatného se nám neděje, že takto aspoň o nás ví, že netropíme jiná, daleko nebezpečnější alotria (například šplh po trubkách ústředního topení ke stropu), a že to autíčko, byť není vybaveno speciálními nárazníky, latexové stěny chodby nepoškodí, i když do nich narazí v plné rychlosti. Jen podotkla něco v tom smyslu, že štěstí, že tu není pan primář, a zase zalezla do své cimry. Z chodby nás vyhnala, až když přivezli večeři.

Á, dostáváme se k jídlu. Jak příhodné téma pro STOB! Jednou byl na oddělení kluk, nevím už, jak byl starý, ale nejlépe bych ho charakterizovala slovy – věčně hladové vyžle. Byl to bystrý hoch a záhy vypozoroval, že já coby pravidelný návštěvník plastiky jsem miláčkem sester, a začal toho využívat. Co dvě hodiny mě posílal do kuchyňky, zda by se tam nedal něco získat k jídlu, ať už po dobrém (rozuměj vysomrovat) nebo po zlém (tedy potají uzmout). Sestřičky určitě věděly, kdo je skutečným strávníkem, protože onen mládenec se po každém jídle hlásil s vylízaným talířem o přídavek a náš pokoj nikdy neopustil nějaký vracený nedojedený zbytek. I ten nejnechutnější blaf (například půlka mé porce rýžové kaše) skončil v jeho žaludku. A notoričtí mlsouni, co jedli nemocniční stravu jako vrabec, jásali, že je nikdo nenutí, aby dojídali.

I jako dospělá jsem párkrát šla tak říkajíc pod nůž. S láskou vzpomínám, jak za mnou po jedné operaci chodil můj manžel – tehdy vlastně teprve budoucí. On je ajťák, stejně jako já. A návštěvní doba v nemocnici tehdy byla daleko přísnější než dnes – do 17 hodin a šlus, vrátný u vjezdu spustil závoru, vchodové dveře se zamkly. Můj muž se překonával, opouštěl práci už v osm večer, ne o půlnoci jako obvykle, a chodil rovnou za mnou. Nejprve zašel podél zdi areálu až za zatáčku, kam nedohlédly bystré oči vrátného, Po lampě, takový starobylý litinový kandelábr to byl, vyšplhal dva metry nahoru, přelezl na plot a na druhé straně seskočil do nemocničního parku. Však ano, měl tuto trasu již dávno prošlápnutou, jako malý chlapec takhle lezl navštěvovat svou matku. A i já s nostalgií vzpomínám, jak jsem jako sedmnáctiletá slečna stejnou lampu využívala k cestám za svou mámou já. Další kroky mého muže vedly k zadnímu traktu hlavní budovy, kde byla vrata k nákladnímu výtahu. Ta se sice zamykala, ale znáte to – když odrýglujete správný kolík, jdou dvě křídla otevřít snadno. Po nouzovém schodišti nahoru do patra a pak už vnitřkem po běžných chodbách až ke mně. V devět večer tam byl jako na koni. Vzal za vděk dvěma rohlíky, co jsem mu schovala od večeře, a pak jsme si šli spolu sednout na lavičku na centrální kruhový ochoz a tulili se k sobě. Jednou nás tam takhle načapal můj operatér. Provinile jsem ho pozdravila a očekávala sprduňk – co má co chlap pohledávat po večerce na ženském oddělení?! Ale on se jen tak zářivě usmál a šibalsky na nás mrknul. Asi ho doma čekala ta jeho a on se těšil, až se k ní po službě bude moci vrátit. A my jsme se s mužem k sobě přitulili ještě víc.

A hádanka nejen pro pražské – poznáte, která známá nemocnice v parku pod skálou u Vltavy, kde na jaře krásně kvetou magnolie, byla dějištěm poslední epizodky? A jestlipak někdo z vás nebo vašich blízkých taky využíval tu lampu? Někdy se musím podívat, jestli tam stojí dpdnes...

 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 02. 2018 21:31
sifaka: To mu asi doktor obmyslně zatajil, že by nejen neměl šlapat na chodník (ještěžeje tam ta přeložka :-) ale ani na pedály? Nebo měl ten gyps od stehna až dolů přes koleno, dal si sedlo co nejníž, podařilo se mu sádru přehodit na druhou stranu, sednout si, a pak se jako Chytrá Horákyně jednou nohou odrážel od chodníku?Taková sedací koloběžka?

Masa55: Já spíš myslím, že ho hnala vidina půlka mé večeře, případně i větší porce, pokud spolupacientky zrovna neměly apetit. nu, láska prochází žaludkem :-)
20. 02. 2018 09:34
Já ležela v jediný nemocnici v Praze a to v podolský a jak jsi to popisovala, tak se mi to na ni hodilo.Je to tak 15 let a moc mi pomohli, dělali mne " pásku " prti strsové inkont.Tady ve Varech bych si to tehdy musela platit a tam mi to pojišťovna zaplatila. Dodnes jsem v pohodě, nedám na "pásku " dopustit !!!!
Tedy ale ta zeď je ohromně vysoká...no to musela být velká láska !!!!!!
20. 02. 2018 02:08
Cvoci možná, můj dráhy za mnou jezdil na kole až Pod okno oddělení.Na kole proto neb měl tehda nechodici gyps :-)))
20. 02. 2018 01:40
Masa55: Máš pravdu, je to podolská "porodnice".
A fakt by mě zajímalo, jestli ještě někdo kromě mě a mého muže tam v boční uličce šplhal přes tu dvometrovou zeď. Nebo to dokazuje rčení o sedání van k sobě a my jsme jediní dva cvoci, které nějaké předpisy, závora, vrátný ani plot nezastaví...
18. 02. 2018 22:50
No já nejsem pražská, ale neni do podolská nemocnice ?????
18. 02. 2018 20:37
Macatice: Jsi skvělá ženská. Chytrá, pohotová, lidská a citlivá. Je obohacující potkávat ( i virtuálně :-)) lidi, jako jsi Ty. Děkuji Ti za to.
18. 02. 2018 18:53
hezké vzpomínání :-)
18. 02. 2018 18:53
hezké vzpomínání :-)
18. 02. 2018 17:53
Jirina55: Přesně to si také říkám. :-)
18. 02. 2018 16:31
Drž se. Dokud si tělo umí poradit, ví co dělá. A každým dnem je věda lékařská dál a dál. Čím později půjdeš na zákrok tím lepší budeš mít šanci ....
18. 02. 2018 15:32
ajanka: Já naopak měla velmi šťastné dětství. Milující hodné rodiče, prima bráchu...
18. 02. 2018 15:30
Masa55: Doktoři by řekli mezoektdermální dysplasie. Normálnímu člvěku spíš něco řekne těžký vrozený oboustranný rozštěp rtu i patra. Takže ta znamenalo vlastně vymodelovat celý vntřní ředěl mezi ústní a nosní dutinou, nosní přepážku, horní ret a ucpat všechny nežádoucí díry v horní čelisti. Na Dni zdraví jsi viděla výsledek. :-)
V dospělosti pak ženské" problémy.
Teď mi ale nejvíc vadí další symptom té dysplasie - vrozená chronická konjunktivitida a čím dál víc zjizvené rohovky. Díky počítačům a tále kvalitnější zobrazovací technice je reálný dopad menší, než by odpovídalo tomu fyzickému stavu, a jak se to zhoršuje postupně, mozek taky dokáže hodně korigovat. Na plastiku rohovek si doktoři zatím netroufají, protože vzhledem ke špatné hojivosti by mohla napáchat ještě větší paseku. Zatím to zvládám, jen někdy vlezu do autobusu,který mě odveze jinam, než jem zamýšlela - ale co, všechny cesty vedou na metro :-)
18. 02. 2018 15:04
Jirina55: Díky za vzpomínku. Celkem klika, že to zůstalo bez následků. Vím, žes to v životě neměla vůbec jednoduché a obdivuji tě z tvou výdrž.
18. 02. 2018 13:28
Krásný blog, jo neměla jsi to v dětství jednoduché...... Ale co nás nezabije, to nás posílí :-).
18. 02. 2018 11:28
Krásné a dojemné :-) Díky!
18. 02. 2018 08:50
Tedy mne úplně běhá mráz po těle.....děvčata dobře se snažíte pamatovat si jen to pozitivní, lépe se pak žije !!! Jste statečné !!!!p.s. Macatice a co ti vlastně bylo, že od mala jsi byla po nemocnicích...tedy nemusíš to psát, jestli nechceš...
18. 02. 2018 06:50
krásné. I já mám zážitek z tohoto prostředí. Odjela jsem s dětmi z průmyslovky na lyžařský výcvik do Krkonoš. Trochu bolely klouby ale mávla jsem nad tím rukou. Přidala se horečka a po dvou dnech jsem přestala fungovat. První klika byla, že zdravotnicí byla studentka medicíny ale s praxí z infekčáku a místo obligátního paralenu volila rychlou. Toto šlo ale už mimo mé vědomí.To, že z odlehlé chaty jel profesor tělocviku pro horskou službu - bylo po vánici a mobily nebyly, to, že mne horská služba svážela k sanitce, mně třeštila hlava a pamatuju řev fňukny nad hlavou v sanitce, která se mnou uháněla do Trutnova a později do Hradce. Konečná diagnóza zápal mozkových blan a mozku. Když jsem se po čtrnácti dnech na JIPce probudila a řekla jsem sestřičce, že jsem se trošku prospala, bylo vidět na tváři profíka úlevu. Tohle znám až na pár fragmentů spíš z vyprávění lidiček okolo. Pamatuju si ale, jak mi se souhlasem pana primáře sestřička přinesla misku ovocné přesnídávky a piškoty. A když viděla, že neudržím lžičku, sousto po soustu mne krmila s trpělivým, laskavým úsměvem....Zpět domů jsem se vrátila když už bylo jaro a do života po půl roce. Nemocniční příběh má svou rodinnou paraelu.
Syn v té době vycházel školu a za ty dva měsíce se mu zhoršil prospěch tak, že to bylo "jen" na učňák. Třídní nenapadlo se zeptat, co se děje, že kluk, který má běžně dvojky spadl na čtyřky a pětky. Odpověď byla jednoduchá . Nevěděl, jestli máma přežije a sám se nesvěřil. Řekla bych ale, že v té době hodně dospěl. Pochopil, že kus práce musí odvést sám a tak se vyučil, odmaturoval, odpromoval.....
18. 02. 2018 03:56
Moc krásné macatice,jsem moc ráda že i takový pohled na dannou věc clověk může mit.Dojalo mě to.děkuji
17. 02. 2018 22:19
Je to krása, pamatovat si takovéhle věci. Já takové vzpomínky sice nemám, ale přes všechno utrpení také na nic ani nikoho nevzpomínám ve zlém. V paměti mi zůstala spojenectví se spolubydlícími a vzájemná podpora, milé sestřičky i lékaři, drsné ortely, které když je člověk dokázal vstřebat, přeci jen ukazovaly nějakou možnost "jít dál". A když to píšu vidím před sebou lékaře , který 6 hodin operoval srdce mé tehdá pětikilové dcery. Občas ho vídám v televizi. Obrovský chlap. Když se mi přišel představit a pochoval si ji, měla jsem pocit, že je jen o něco větší, než jeho dlaň. On jí zachránil život.
17. 02. 2018 19:19
Krásně jsi to napsala,až mě to dojalo.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři