Datum registrace: 22. 03. 2013
madleine
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136457.92 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5677 h 58 min |
Stob skupiny
madleine
Jak psát blog?Jáhly
03. 02. 2014
Dobré pondělní ráno,
tak jsem si řekla, že když už se snažím pojídat zdravou stravu, obohatím svůj jídelníček o některé nové potraviny. Se šmakounem jsem se celkem poprala a docela mi chutnal, chystám se na štíhlé nudle a koupila jsem si jáhlovou kaši. Bohužel vůbec netuším, co s ní mám dělat.. :-)
Nemáte někdo nějaký tip, neděláte ji?
Děkuji za případné rady a všem hodně zdaru v našem hromadném snažení:-)
tak jsem si řekla, že když už se snažím pojídat zdravou stravu, obohatím svůj jídelníček o některé nové potraviny. Se šmakounem jsem se celkem poprala a docela mi chutnal, chystám se na štíhlé nudle a koupila jsem si jáhlovou kaši. Bohužel vůbec netuším, co s ní mám dělat.. :-)
Nemáte někdo nějaký tip, neděláte ji?
Děkuji za případné rady a všem hodně zdaru v našem hromadném snažení:-)
Hodnocení (2 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
03. 02. 2014 20:50
blueberry0666
jsem celiak a tak musim pšenici neustále něčím nahrazovat. Jáhlama jsem začala. Taky jsem ze začátku kupovala "polotovary" ... jáhlová kaše je určitě jednoduchá a snadno stravitelná - nevím, j jaké formě ji máš, já ji měla v instatní-sypké a udělala sem si ji klasicky, jako krupicovou kaši - se skořicí, cukrem (možno nahradit troškou sypké stevie, nebo sirupm z agave) a máslem (trocha ještě nikdy nikoho nezabyla) A stejně dobrá, podle manžela-odpůrce zdravé stravy je mnohem, mnohem lepší - onstantní pohanková kaše. Dělala jsem úplně stejně.Po čase mě ale tyhle sladké zálepy přestaly bavit a tak sem našla jiný způsob použití. Jáhly v cedníku několikrát prolej vroucí vodou z rychlovarky a pak pŕiprav jako klasické houbové rizoto (houby, bílé víno, zeleninový vývar) a posyp lehce Gran Moravií, nebo něčim parmazánovýho typu. Pohanka pak výborně zasytí, když ji na den namočíš do mléka, třeba i s oříšky a troškou brusinek, pak si do ní ráno namícháš ještě trošku bílého jogurtu a zzakápneš medem, nebo sirupem z agave... je to žraaadlo :-) A když sem měla ukrutnou chuť na čokoládu, přidala sem ještě kávovou lžíci odtučněného kakaa... super varianta je s nakrájeným jablkem a skořicí... Z jahel taky pežu jahelník. Manžel to moc nemusí - opět - přijde mu to moc zdravé. Ale všem, co jsem dala ochutnat, to chutnalo moc. Je to v podstatě takový nákyp s tvarohem a jablky. Jáhly se dají celkově používat jako rýže... Když už jsme u té zdravé výživy - zkus polentu - dá se koupit jako instatní, nebo prostě kukuřičná krupice. Uvaříš podle návodu (tak slouží i jako příloha, ale mě to takhle mo nechutná) rozetřeš na pekáč vystlaným pečícím papírem a necháš pár hodin zaschnout. Pak na to naskládáš šunku, mozarellu, třeba i rajčata a bazalku a necháš na chvilku zapéct. Necháš chvilku schládnout a pak krájíš na čtverečky ...
03. 02. 2014 19:11
Kasi uplne stejne jako ovesnou, nasladko ci naslano. Ale kdyz si koupis primo jahly, tak zkus treba makovy jahelnik, nebo jahlovy crumble s ovocem. Daji se jist i jako priloha. Na ten makovy jahelnik najdes tady na webu a ty crumble, uvar jahly smichej s cukrem a maslem ci kokosovym olejem, muzes pridat i nejake mlete orechy (mela by to byt spis drobenka]. Pak do vymazanych a vysypanych formicek na muffiny, dej vrstvu jahlove smesi, na to vrstvu ovoce a zase posyp jahlovou smesi (drobenkou) a pec pri 180st. ve vyhrate troube. Da se to kombinovat i s tvarohem a ovocem. Meze fantazii se nekladou. Muj favorit je s tvarohem a merunkami.
03. 02. 2014 15:05
Jen tak pro zajímavost: jáhly jsou vlastně proso a jsou bezlepkové, takže je bez obav můžou i celiaci. Obsahují kromě jiného hořčík a některé vitaminy skupiny B. GI je střední, jáhly jsou vhodné i pro diabetiky. Jsou snadno stravitelné a mají i slušný podíl bílkovin - cca 10 g na 100 g.
03. 02. 2014 12:14
Holky děkuji, zítra si udělám něco z toho k snídani :-) Mám zatím instantní, ale slyšela jsem, že se používají jáhly samotné i jako příloha.. Moc dík za nápady :-)
03. 02. 2014 11:33
na zdravých receptech je spousta nápadů - naslano i nasladko, hodlám vyzkoušet jahelník, ten mne zaujal, akorát místo švestek bych dala meruňky :-)
03. 02. 2014 10:38
Holky dekuji za zajímavé recepty . Jáhly jsem jeste nikdy nedelala. Uz jsem si je koupila, tak hned vyzkousím:-))
03. 02. 2014 09:51
máš už hotovou instantní kaši, nebo jáhly jako takové? Kaši jen zaliješ a dochutíš:-) Klasické jáhly propláchnout horkou vodou! Na to nezapomeň, jinak chutnají hořce. Povařit dle návodu na obalu a dochutit podle nálady - dají se dělat naslano jako rýže (rizoto z jáhel, jáhly se zeleninou, jen příloha jáhel - tam doporučím vařit ve vývaru nebo s bylinkami podle chuti), i nasladko vařené ve vodě nebo v mléce (viz níže třeba recept od .lelinky).
03. 02. 2014 09:13
A pokud to chci mít olehčené tak si tam dám jen trochu medu a semínka :-)
03. 02. 2014 09:00
jáhly 50g
150ml sojového mléka
malá špetka soli, skořice
lžička medu
vlašské ořechy 10g
čerstvé sezónní ovoce (meruňky, broskve, jahody, borůvky) 50g
bílý jogurt 50 g (např. Hollandia)
Jáhly třikrát prolijte vařící vodou a nechejte okapat.
Potom je vložte do vařícího mléka, osolte a na velmi mírném ohni vařte do měkka (asi 20 minut). Jáhly vsáknou hodně tekutiny, je možné, že na konci budete muset ještě trochu mléka přidat.
Hotové jáhly oslaďte medem, vmíchejte oříšky, na talíři posypejte skořicí a přidejte ovoce a bílý jogurt.
150ml sojového mléka
malá špetka soli, skořice
lžička medu
vlašské ořechy 10g
čerstvé sezónní ovoce (meruňky, broskve, jahody, borůvky) 50g
bílý jogurt 50 g (např. Hollandia)
Jáhly třikrát prolijte vařící vodou a nechejte okapat.
Potom je vložte do vařícího mléka, osolte a na velmi mírném ohni vařte do měkka (asi 20 minut). Jáhly vsáknou hodně tekutiny, je možné, že na konci budete muset ještě trochu mléka přidat.
Hotové jáhly oslaďte medem, vmíchejte oříšky, na talíři posypejte skořicí a přidejte ovoce a bílý jogurt.
madleine
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?