TOPlist
Sledujte nás:

Jak si luštěniny zamilujete vy i vaše rodina?

Zpět

cizrnová kaše

10. únor je Světovým dnem luštěnin, má za cíl zvýšit povědomí o výhodách a přínosech luštěnin.


Co nám konzumace luštěnin přináší? Přečtěte si článek zde. 


V jídelníčcích klientů vidíme, že obliba luštěnin roste, avšak musíme podotknout, že jsme stále v jejich konzumaci podprůměrní. Spotřeba se pohybuje pod 3 kg na osobu za rok, abychom ale naplno využili benefitů, které nám luštěniny přináší, měli bychom sníst 20 až 26,5 kg na osobu a rok, tj. 380–500 g luštěnin na osobu za týden! Máme tedy stále co dohánět. 

Luštěniny jsou nutričně bohatou potravinou, a proto je do jídelníčku zařazujte alespoň dvakrát týdně. Vy už jste možná luštěninám na chuť přišli, ale co dělat, když zbytek rodiny vaše luštěninové dobroty stále sabotuje? Anebo s nimi i vy sami ještě trochu bojujete?

V tomto článku vám poradíme, jak můžete luštěniny nenápadně zařazovat, když je vy nebo zbytek rodiny moc nemusíte. Určitě není dobrý nápad naservírovat na stůl rovnou plný talíř hrachové kaše.

Jak luštěniny do jídla propašovat, aby nikdo nic nepoznal? 

Vyzkoušejte různé fígle, jak luštěniny postupně a nenápadně do pokrmů propašovat. Pokud budete mít úspěch, můžete přiznat své tajemství a luštěniny začít používat "legálně".

  • Luštěniny (např. uvařený hrách, fazole, cizrnu nebo čočku) rozmixujte a přidejte do různých placiček, bramboráků nebo karbanátků. Využít můžete i tofu, které stačí jen nastrouhat. Vyzkoušejte třeba karbanátky s cizrnou.

  • Zpočátku můžete luštěniny kombinovat i s masem – například v karbanátku můžete nahradit luštěninami jen část masa a postupně množství luštěnin zvyšovat.

  • Luštěniny můžete přidat do různých pomazánek, k dochucení použijte výrazné ingredience – například sušená rajčata, bylinky, česnek nebo tuňáka. Vyzkoušejte třeba pomazánku z červené řepy a čočky.

  • Luštěniny krásně schováte do různých polévek, ideálně je rozmixujte, polévku tak rovnou i zahustíte.

  • Rozmixované luštěniny můžete přidat také do bramborové kaše. Z počátku jimi nahraďte jen malou část brambor a postupně můžete zase luštěniny přidávat a brambory ubírat.

  • Skvělou volbou jsou luštěninové těstoviny. Klasické těstoviny většinou rodina miluje, tak jen udělejte drobnou změnu a k oblíbené omáčce připravte těstoviny z luštěnin!

Jídlo musí nejen dobře chutnat, ale také dobře vypadat

  • Používejte chuťově výrazné koření, čerstvé bylinky nebo česnek, pod kterými se luštěninová chuť snadno schová.

  • Je nesmysl neoblíbené luštěniny kombinovat s dalšími neznámými nebo méně oblíbenými potravinami. Je potvrzené, že nové chutě a potraviny akceptujeme lépe, pokud je kombinujeme s již známými a oblíbenými chutěmi.

Jíme i očima a pokud jídlo na talíř hezky naservírujete, budou se všem strávníkům sbíhat sliny.

  • Připravte salát plný barev z luštěnin a zeleniny, barevnou pomazánku nebo dip, do kterého si můžete namáčet zeleninové hranolky.

  • Jídlo ozdobte čerstvými bylinkami, moučník z luštěnin zase ozdobte čerstvým ovocem.

  • Dejte si práci i s nápaditým naservírováním – u menších dětí uspějete s různými zvířátky, autíčky apod. 

Buďte trpěliví

Nové potraviny nezavrhujte hned po prvním ochutnání. Člověk je vybaven tzv. potravinovou neofóbií, kterou nás Matka Příroda obdarovala, aby nás ochránila před otravou z neznámých potravin. Uvádí se, že novou potravinu musíme až 10x ochutnat, děti dokonce až 20x. Když vás luštěniny neosloví hned napoprvé, rozhodně jim ještě dejte šanci.

Luštěniny a děti

Špatné zkušenosti ze školní jídelny? Budete se možná divit, ale důvod, proč děti hrachovku ve školní jídelně odmítají, není tolik v kuchařském umu zaměstnanců jídelny, ale fakt, že děti nejsou na konzumaci luštěnin navyklé z domova. Děti budou luštěniny odmítat, pokud je neznají a pokud k nim vy sami máte záporný vztah. Rodiče jdou zkrátka příkladem.

Výše jsme uvedli, že se vyplatí nové potraviny kombinovat se známými a oblíbenými chutěmi. Dbejte také na příjemnou a pohodovou atmosféru během stolování. Emoce se významně podílejí na tom, jestli daná potravina bude nebo nebude naše oblíbená. Pokud bude u stolu „dusno“, nebo jeden z rodičů nad jídlem ohrnuje nos, děti budou novou potravinu spíše nenávidět.

Pro děti, které na luštěniny nejsou zvyklé, mohou být luštěniny i hůře stravitelné. Začněte s nimi z počátku opatrně a množství navyšujte postupně. Zažívání se po nějaké době upraví a nebudou na luštěniny reagovat tolik citlivě. Tohle pravidlo platí nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Luštěniny možná nejsou láskou na první pohled, ale věřte, že cestu k nim si postupem času najdete!

Patříte mezi ty, kdo luštěniny milují, nebo si k nim stále ještě hledáte cestu? Podělte se v komentářích o své zkušenosti, co na vás a vaši rodinu funguje a nefunguje.


Spoustu receptů nejen z luštěnin najdete také v programu Sebekoučink. 

Sebekoučink vám pomůže s kontrolou denního energetického příjmu a dalších důležitých ukazatelů.

Ohlídá za vás příjem makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.

V programu najdete kromě receptů i ukázkové jídelníčky o různých energetických hodnotách. 


>>Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma<<


Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři