TOPlist
Sledujte nás:

Jedlé dárky domácí výroby zdravě a snadno

Zpět

Autor: Bc. Karolina Ponocná Kamberská

Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková

“Nic mi nekupuj, já všechno mám.” Tuhle větu jsme před svátky všichni slyšeli mockrát. Jenže co naplat, stejně nám přijde zvláštní své blízké neobdarovat.

Přitom je to často pravda. Všechno důležité většinou máme. Obvyklé dárky – typu oblečení nebo dekorace do bytu – si nejlépe vybereme sami. Víme totiž nejlíp, jaké preferujeme materiály, barvy nebo vůně. A i když dárce vsadí na jistotu (dvacet let jsem milovala Chanel 5), může se stejně netrefit (neví, že po dvaceti letech už mě Chanel 5 strašně nudí). 


Nedávno jsem četla, že v anglické královské rodině jsou drahé a velké dary považovány za nevkus a vhodný dárek je něco domácího, ideálně vlastní výroby. Takže když se kdysi princezna Kate poprvé zúčastnila královských Vánoc v paláci, darovala královně nazdobenou sklenici vlastnoručně vyrobené marmelády. Pokud chcete mít pocit, že se klidně můžete přivdat do královské rodiny, zkuste totéž – uvařte pomerančovou marmeládu do pěkných sklenic. Recept najdete třeba tady.

Jedlé dárky jsou vděčné. Když se dotyčnému netrefíte do vkusu, jistě najde v nejbližším okolí někoho, komu váš dárek “posune”. A navíc je v nich vidět osobní vklad. Místo toho, abyste v nejbližší drogerii drapli tělové mléko, dali jste si s tím trochu práce, vymysleli hezký obal… To se počítá! Jedlé dárky jsou vkusné dárky. A co připravit, aby to nebyla taková energetická bomba, jako je třeba oblíbený vaječňák? 


Pojďme se podívat na pár tipů na „zdravé“ jedlé dárky:

  • 1) Domácí granola

Několik sklenic granoly máte připravených za hodinku se vším všudy – a můžete si být jisti, že dáváte opravdu hodnotný dar. Správná granola je plná ořechů všeho druhu, nasekané hořké čokolády, sušeného ovoce, kokosových a banánových lupínků – zkrátka je pestrá a lákavá, nepůsobí jako “sušené vločky”.

Důležité je jedno pravidlo – čokoládu s granolou nepečte. Nasekejte ji a vmíchejte do směsi až ve chvíli, kdy upečenou a horkou granolu vyndáte z trouby. Díky domu se čokoláda rozpustí, ale nezhořkne. Popis přípravy granoly najdete velmi podrobně třeba tady, u oblíbené blogerky Florentýny. 

Pokud chcete dárek připravit pro hubnoucí členy rodiny, šetřete na cukru a tuku. Cukr můžete nahradit i rozmačkaným banánem, čímž granola získá i zajímavou banánovou chuť. 


>>STOBí recept na zapečené müsli bez přidaného cukru najdete tady<<


  • 2) Bylinková směs 

Ano, asi už v prosinci nevyrazíte ven na bylinky, takže tento tip je vhodný hlavně pro celoroční sběratelky, kterých je ale kolem nás spousta. Pokud máte zásoby, nebojte se je použít! Důležitá je prezentace. Třeba krásná sklenice s víkem, na kterou vyrobíte látkovou “čepičku”, ovážete ji hezkým provázkem a sklenici samozřejmě opatříte popiskem. Pokud jezdíte na dovolenou do Alp, jistě víte, co mám na mysli, polovina hostitelek vám tam na rozloučenou vtiskne svou směs se sugestivním názvem, třeba “Anettin zahradní čaj”, nebo “Horská vůně Mitterdorfu”. Napodobit je nebude těžké. 

  • 3) Kimči

Není to krása, když je něco zároveň módní a zároveň zdravé? Tento šťastný osud v posledních letech získala asijská fermentovaná zelenina, známá pod názvem kimči (nebo kimchi, pokud chcete). Základní verzi najdete třeba tady, na blogu autorky tohoto článku. Můžete se ale vyřádit s ochucováním i různě měnit složení zeleniny. Koření na kimči koupíte snadno v každé lépe zásobené večerce, takže pokud chcete autentičtější asijskou verzi, klidně si ho sežeňte – ale pozor, často bývá velmi slané, a tak není potřeba kimči jinak už vůbec solit. Ochutnejte a uvidíte…

  • 4) Kvásek

Pokud patříte mezi pekařské nadšence a pěstujete si doma kvásek, máte možnost obdarovat jím někoho, kdo nad tím zatím jen platonicky uvažuje. Odeberte lžíci svého kvásku do pěkné skleničky a darujte i s ozdobně vyvedeným návodem, jak upéct svůj první kváskový chléb. Inspiraci můžete najít třeba tady

  • 5) Rumové kuličky

Máloco je tak typicky vánoční, jako rumové kuličky! V létě by nás asi nenapadlo komukoliv je dávat, ale pod stromek se hodí dokonale. Co je tentokrát vyrobit podle našeho STOBího receptu? Najdete v něm samé dobré věci – a ta troška rumu o svátcích nikoho nezabije… Kuličky ale připravte těsně předem a obdarované upozorněte na rychlou spotřebu a skladování v lednici. 

Samozřejmostí je hezký průsvitný sáček s mašličkou, nebo třeba papírová krabička s vánočními motivy. Do ozdobného balíčku ostatně můžete dát jakékoliv jiné zdravé cukroví.

Brownies kuličky z červené řepy jsou další z mnoha možností. Můžete samozřejmě darovat i nezdravé – ale lepší je mít čisté svědomí, že? 

  • 6) Čokoládové hrudky

 Na ty ani recept nepotřebujete. Je to geniální rychlovka na poslední chvíli. Kupte kvalitní čokoládu. Nedejte se omezovat typem – jde opravdu spíš o to, aby šlo o kvalitní čokoládu bez zbytečných přísad navíc. Protože ač to málokdo tuší, hořká i mléčná čokoláda jsou přibližně stejně kalorické – rozdíl je (kromě obsahu laktózy) spíš v poměru “tuk/cukr”. Výsledný součet ale vychází podobně – přes 500-600 kcal na 100 g čokolády. Nasekejte si oříšky, mandle, sušený banán, pro odvážnější třeba kandovaný pomeranč nebo zázvor...

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni se smetanou ke šlehání (4 lžíce na 100 g čokolády). Vmíchejte nasekanou směs a vzniklou hmotu dávkujte dvěma lžičkami do papírových košíčků. Nechte v chladu ztuhnout. Můžete ještě na povrchu posypat troškou drcené směsi. Jistě, není to žádná dietní potravina – ale zato kvalitní a jednoduché dárkové pralinky, které v malé krabičce (třeba po pěti kouscích) poslouží jako skvělý dárek. 

Připravit si můžete i odlehčenou variantu čokoládových hrudek z vloček a celozrnných lupínků.


Máte nějaké osvědčené tipy na jedlé dárky? Pokud ano, budeme rádi, když se podělíte s ostatními! Užijte si sváteční přípravy v pohodě – hlavně bez zbytečného stresu…

Na závěr přinášíme ještě malý tip, hledáte-li pro sebe nebo pro své blízké dárek spojený s péčí a zdravým životním stylem –celou řadu takových nápadů pro Vás do článku sepsala lektorka Lenka Vymlátilová.


>>Tipy na vánoční dárky od STOBu<<


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní. 


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři