Jak snížit množství nasycených mastných kyselin v jídelníčku?
Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr a nadměrná konzumace zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění. Proto je nutné hlídat nejen množství, ale také kvalitu tuků a zastoupení jednotlivých mastných kyselin, ze kterých jsou tuky složeny. Pozor bychom si měli dávat zejména na příjem nasycených mastných kyselin (SAFA - Saturated Fatty Acid).
Doporučení světové zdravotnické organizace WHO je přijmout v potravě maximálně 10 % SAFA z celkového příjmu energie. Podle provedených studií přijímají Češi průměrně 20 % SAFA, Evropané 15 % SAFA.
Jak rozumět semaforku nasycené tuky SAFA?
Pokud příjem těchto nevhodných tuků bude do 10 % včetně, bude vám semaforek svítit zeleně.
Dodržet toto doporučení je však poměrně složité, a proto se nestresujte, když vám nebude semaforek SAFA svítit pokaždé zeleně. Zejména při hubnutí je při dodržení cca 30 % tuků z celkově přijaté energie a zachování dostatečného příjmu bílkovin velmi obtížné docílit zelené barvy semaforku. Živočišné bílkoviny obsažené v mléčných a masných produktech jsou spojeny s konzumací nasycených mastných kyselin. Samozřejmě - čím méně tučnou variantu si vyberete, tím lépe pro SAFA semaforek. Ale i při hubnutí musíte zůstat labužníkem – a pokud nechcete být živi jen na odtučněném tvarohu, bílku a 20% sýru – bude na vás svítit semaforek možná oranžově, ale i to je stále přijatelné. Znepokojit by vás však měl semaforek červený, kdy už je množství SAFA výrazně vyšší než se doporučuje a z dlouhodobého hlediska to může být zdravotně rizikové. Podívejte se do přehledu v Jídlokoučinku do Podrobností dne – která potravina přispěje nejvyšším podílem SAFA v celkové bilanci tuků a vyvarujte se jí, nebo alespoň snižte její množství.
Orientovat se můžete již při výběru potravin z databáze, všechny potraviny jsou označené barevným kolečkem s písmenem T dle vhodnosti obsaženého tuku. Vybírejte zelené a oranžové potraviny a raději co nejvíce omezujte potraviny označené červeně.
Možnosti snížení SAFA:
- vybírejte libové maso, odstraňte z masa viditelný tuk
- omezte konzumaci tučných uzenin, sladkého pečiva, dortů, sušenek, čokolády, zmrzlin
- vybírejte mléčné výrobky s nižším obsahem tuku (bílé jogurty a ostatní zakysané mléčné výrobky do 3 % tuku, odtučněné nebo polotučné mléko, nízkotučný tvaroh, sýry do 30 % t.v.s.)
- omezte smažení, při úpravě pokrmů používejte vhodné rostlinné oleje (např. řepkový nebo olivový olej)
- dávejte přednost kvalitním margarinům před máslem a sádlem
Tabulka pro zvídavé
Příkladné složení tuků a olejů | |||||
Tuk / olej | SAFA | TFA | MUFA | ω 3 PUFA | ω 6 PUFA |
Řepkový olej | 8 | 1 | 61 | 9 | 20 |
Slunečnicový olej | 12 | 1 | 25,5 | 0,5 | 61 |
Sojový olej | 16 | 1 | 23 | 7 | 53 |
Olivový olej | 15 | 0 | 75 | 1 | 9 |
Palmový olej | 50 | 0,5 | 40 | 0 | 9,5 |
Palmojádrový olej | 82 | 0 | 14 | 0 | 4 |
Kokosový tuk | 90 | 0 | 7 | 0 | 3 |
Vepřové sádlo | 41 | 2 | 48 | 1 | 8 |
Mléčný tuk | 67,5 | 2,5 | 27 | 0,5 | 1,5 |
Hovězí lůj | 50 | 4,5 | 40 | 0,5 | 5 |
Kuřecí tuk | 41 | 1 | 37 | 1 | 20 |
Rybí tuk | 28 | 0 | 52 | 15 | 5 |
Kakaové máslo | 60 | 0 | 38 | 0 | 2 |
SAFA = Nasycené mastné kyseliny
TFA = Transmastné kyseliny
MUFA = Mononenasycené mastné kyseliny
PUFA = Polynenasycené mastné kyseliny