TOPlist
Sledujte nás:

4 jednoduchá pravidla pro „štíhlejší život“

Zpět

Tento článek vznikl ve spolupráci se Zdravým stravováním, partnerem STOBu.

Mnoho z nás touží po štíhlejší postavě a snad úplně každý se v dnešní době setkal s různými způsoby, jak zhubnout, ať už šlo o nějakou jednostrannou striktní dietu či o komplexnější způsob stravování v podobě krabičkových diet. I přesto si při dosahování nižší váhy, a především při jejím dlouhodobém udržování, často nevíme rady. 

„Dostupnost informací je sice obrovská, ale ne všechny se zakládají na pravdě, nebo jsou vytrženy z kontextu. Ze své praxe také vím, jak moc lidé tápou v odborných termínech, nebo se nevyznají v etiketách potravin, což bývá jedním z kamenů úrazů, když se snaží změnit svůj životní styl. Zkrátka nevědí, jak na to,“ vysvětluje nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková.

1. Pestrost a mírný energetický deficit

Jedině dlouhodobě vyvážený jídelníček, dostatečný pitný režim a pravidelný pohyb nám může pomoci na naší zdravé cestě ke štíhlejší postavě. Naprosto podstatné je volit vhodné potraviny v našem jídelníčku a dbát na jejich kvalitu a pestrost. V kvalitních potravinách najdeme potřebné živiny, čím více je potravina průmyslově upravená, tím víc bude ochuzena o přínosné živiny. Cenným a variabilním zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek i antioxidantů je tzv. jíst ve spektru duhy neboli různě barevné druhy ovoce a zeleniny každý den

„Naprosto klíčovou úlohu má náš energetický příjem, který by měl v případě redukce hmotnosti být o něco nižší než energetický výdej. Budeme-li jíst potraviny, jejichž energetický úhrn bude vysoce převyšovat energii, kterou během dne vydáme, nemůžeme nikdy zákonitě zhubnout. Dále bychom se měli soustředit na to, aby byl téměř v každém jídle zastoupen vyvážený poměr celozrnných obilovin a luštěnin (které zastupují komplexní sacharidy), bílkovin a kvalitních tuků. Jednostranně orientovaná strava s sebou nese zdravotní rizika. Mějme na paměti, že organismus pro své fungování potřebuje všechny živiny,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování


2. Dejte šanci něčemu novému

K zajímavému ozvláštnění mnohdy stereotypních jídel mohou přispět jak inspirace z mezinárodní kuchyně, tak netradiční suroviny nebo i např. potraviny nového typu. K těm patří potraviny vyvinuté pomocí nových technologií a výrobních procesů nebo potraviny ze třetích zemí. Patří k nim třeba bazalková i velmi oblíbená chia semínka. Za pozornost stojí i fortifikované potraviny, tedy obohacené například o konkrétní vitamin. Příkladem mohou být v Česku prodávané houby ošetřené UV zářením, čím se dosahuje enormního zvýšení vitaminu D. Potraviny bohaté na vitamin D je důležité zařazovat do jídelníčku v zimních měsících, kdy nemáme možnost být na sluníčku tak jako v létě, abychom vitamin D získali ze slunečního záření. 

“Zajímavým a zároveň velmi chutným způsobem, jak lze dodat salátům, pomazánkám i dalším pokrmům nezaměnitelnou chuť a vysoké množství vitaminů a dalších prospěšných látek, jsou klíčky, známé i jako microgreens. Jedná se vlastně o několik dní staré výhonky zeleniny a bylinek, luštěnin a obilovin, které jsou pro svůj obsah vitaminů, minerálních látek a enzymů mnohonásobně přínosnější než dozrálá dospělá zelenina. Klíčky ředkviček i řeřichy si určitě zamilujete v tvarohové pomazánce s celozrnným žitným chlebem,” radí Kateřina Šimková.


3. Nechte si poradit a pomoct

Jak už bylo řečeno, abychom dosáhli úbytku hmotnosti, musí být náš energetický výdej vyšší než příjem, čímž dosáhneme negativní energetické bilance. Pestrý jídelníček, pravidelný režim stravování, ale i pohyb nám mohou pomoci dosáhnout našich cílů. 

„K pohybu se musíme donutit sami, nebo s pomocí trenéra, samotná akce však zůstává na nás. Jakýkoliv pohyb se počítá. Co ale nemusíme, je trápit se s výpočty energetického příjmu a výdeje, vytvářet si jídelníčky a trávit čas v supermarketech a následně u plotny. To vše lze přenechat nutričnímu specialistovi, který zohlední všechny důležité faktory (věk, pohlaví, aktuální zdravotní stav, fyzickou aktivitu) pro správné zvolení programu krabičkové diety. Krabičkové diety Zdravého stravování jsou sestaveny na míru, z kvalitních surovin a dodávané čerstvé každý den, jedinou starostí zůstává si jídlo v daný čas ohřát a sníst,” zmiňuje nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková. 

Výběr krabičkových programů je velmi široký, od programů, které se nejvíce podobají běžné stravě po jídelníčky speciální zohledňující specifické nároky, jako vyšší přísun bílkovin, snížený obsah laktózy, snížený obsah masa či úplnou absenci živočišných produktů.

Krabičkové diety mohou ušetřit plno času a zároveň vám ukázat, jak může vyvážený jídelníček vypadat. Naučíte se odhadnout správnou velikost porce, zařazovat nové potraviny a získáte inspiraci i do budoucna, kdy už si třeba budete jídelníček připravovat sami.  


4. Udržitelná disciplína 

Při hubnutí je velice důležitá disciplína a ta ovlivňuje naši psychiku. „Mysleme na to, že i v období redukčního režimu bychom měli jíst jídla, která nám chutnají a přináší radost. Hledejme spíše cesty, jak danou potravinu ve zdravém jídelníčku ponechat, ať už úpravou konzumovaného množství, nebo vhodným složením výrobku či úpravou. Různé alternativní „pseudojídlo“ ve formě prášků či koktejlů vám nepřinese ani přirozené živiny, chuť, ani radost. Navíc jejich konzumace je dočasná, je vhodnější jít cestou ozdravené konzumace běžných a kvalitních potravin,“ zmiňuje Kateřina Šimková. 

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 11. 2021 02:28
1
11. 10. 2021 06:20
1
29. 09. 2021 20:15
Děkuji za poučný článek. Zapomněla jsem na klíčky, dík za připomenutí, to léto prožívám v poklusu.

Naši partneři