Obliba luštěnin v ČR pomalu a jistě stoupá, avšak stále jsme v jejich konzumaci podprůměrní. Spotřeba se pohybuje pod 3 kg na osobu za rok, zatímco v některých zemích je to až 25 kg. Odborníci doporučují konzumovat luštěniny alespoň 1–2x týdně, což zatím zdaleka neplníme.
Zdroj: ČSÚ
Proč vlastně luštěniny nejíme?
Spotřeba luštěnin byla velmi nízká už před třiceti lety a obecně můžeme napsat, že dostupnost a klesající cena živočišných bílkovin vytlačily luštěniny do pozadí.
Zkrátka nejsme již dlouhá léta zvyklí luštěniny konzumovat a dnešní kuchařinky si s nimi v kuchyni tak trochu nevědí rady. Luštěniny přestaly být součástí „rodinných kuchařek“.
Druhým důvodem je zdlouhavá příprava luštěnin. Čas je strašákem moderního člověka, a tak hodiny namáčení a vaření odrazují. Samotný proces je ale velmi jednoduchý a jde jen o to, abyste si přípravu luštěnin spíše naplánovali, obavy z dlouhého vyvařování nejsou oprávněné. A dnes už je navíc k dispozici mnoho luštěninových produktů, jejichž příprava je opravdu nenáročná.
Třetím důvodem jsou zažívací potíže, nadýmání a plynatost. Luštěninový nášup jednou za měsíc dokáže potrápit každého, ale pokud konzumujeme luštěniny pravidelně, střevní mikrobiota se přizpůsobí a trávící potíže brzy odeznívají.
Moderní luštěninové produkty
O časovém presu vědí i producenti potravin a na trh nám přinášejí řadu luštěninových produktů, které jsou skutečně chutné, nutričně zajímavé, rychlé na přípravu a mnohdy díky zpracování odpadají i zažívací potíže.
Konzervované luštěniny, luštěninové mouky, luštěninové těstoviny, luštěninové pomazánky, tofu, tempeh a další. Dnes nemusíte zdlouhavě namáčet a vařit.
Z luštěnin také nemusíte vařit jen hrachovou kaši nebo čočku na kyselo. Z luštěnin připravíte skvělé polévky, pomazánky, hlavní pokrmy, dokonce i sladké moučníky nebo zobání k televizi místo chipsů.
Nevěříte? Chcete se o luštěninách dozvědět úplně vše?
Připojte se na náš webinář ve středu 10. 2. 2021 v 17 hodin. Zhlédnout můžete i záznam - najdete ho zde.
Webinář se koná ku příležitosti Světového dne luštěnin a STOB jej pořádá ve spolupráci se společností Bonduelle.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.