TOPlist
Sledujte nás:

Chcete vědět o luštěninách úplně vše? Navštivte náš luštěninový webinář!

Zpět

zeleninová čočka s vejcem

Obliba luštěnin v ČR pomalu a jistě stoupá, avšak stále jsme v jejich konzumaci podprůměrní. Spotřeba se pohybuje pod 3 kg na osobu za rok, zatímco v některých zemích je to až 25 kg. Odborníci doporučují konzumovat luštěniny alespoň 1–2x týdně, což zatím zdaleka neplníme.

 Zdroj: ČSÚ

Proč vlastně luštěniny nejíme?

Spotřeba luštěnin byla velmi nízká už před třiceti lety a obecně můžeme napsat, že dostupnost a klesající cena živočišných bílkovin vytlačily luštěniny do pozadí.

Zkrátka nejsme již dlouhá léta zvyklí luštěniny konzumovat a dnešní kuchařinky si s nimi v kuchyni tak trochu nevědí rady. Luštěniny přestaly být součástí „rodinných kuchařek“.

Druhým důvodem je zdlouhavá příprava luštěnin. Čas je strašákem moderního člověka, a tak hodiny namáčení a vaření odrazují. Samotný proces je ale velmi jednoduchý a jde jen o to, abyste si přípravu luštěnin spíše naplánovali, obavy z dlouhého vyvařování nejsou oprávněné. A dnes už je navíc k dispozici mnoho luštěninových produktů, jejichž příprava je opravdu nenáročná.  

Třetím důvodem jsou zažívací potíže, nadýmání a plynatost. Luštěninový nášup jednou za měsíc dokáže potrápit každého, ale pokud konzumujeme luštěniny pravidelně, střevní mikrobiota se přizpůsobí a trávící potíže brzy odeznívají.

Moderní luštěninové produkty

O časovém presu vědí i producenti potravin a na trh nám přinášejí řadu luštěninových produktů, které jsou skutečně chutné, nutričně zajímavé, rychlé na přípravu a mnohdy díky zpracování odpadají i zažívací potíže.  

Konzervované luštěniny, luštěninové mouky, luštěninové těstoviny, luštěninové pomazánky, tofu, tempeh a další. Dnes nemusíte zdlouhavě namáčet a vařit.   

Z luštěnin také nemusíte vařit jen hrachovou kaši nebo čočku na kyselo. Z luštěnin připravíte skvělé polévky, pomazánky, hlavní pokrmy, dokonce i sladké moučníky nebo zobání k televizi místo chipsů.

Nevěříte? Chcete se o luštěninách dozvědět úplně vše?

Připojte se na náš webinář ve středu 10. 2. 2021 v 17 hodin. Zhlédnout můžete i záznam - najdete ho zde.

Webinář se koná ku příležitosti Světového dne luštěnin a STOB jej pořádá ve spolupráci se společností Bonduelle.

Hodnocení (2 hlasů):

Mohlo by Vás zajímat

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 10. 2021 07:00
1

Naši partneři