TOPlist
Sledujte nás:

Jak probíhal Den zdraví se STOBem v rámci Světového dne obezity?

Zpět

„Víc takových akcí, ať je tady radnice pro lidi a ať to na ní skutečně žije“, tak zhodnotila Den zdraví, kterého se zúčastnilo 5.  března 2022 přes 400 návštěvníků, jedna z účastnic Lubomíra.

Co se v rámci Dne zdraví na radnici Prahy 12 dělo?

9 poraden se špičkovými odborníky (přibližujeme dvě z nich)

Kardiologická poradna s MUDr. Milošem Dobiášem

V průběhu celého dne lidé konzultovali svůj zdravotní stav z kardiologického hlediska, jednalo se zejména o přeměření krevního tlaku a diskuse o možné léčbě, dále možnosti řešení pocitu bušení srdce či již diagnostikovaných arytmií, stavů dušnosti a bolestí na hrudi či obecně pocitu dyskomfortu na hrudi. Několik z účastníků využilo možnost a objednalo se na specializované kardiologické dovyšetření. Výhodou byla i možnost konzultace a přeměření v poradně pro odvykání kouření, které je významným rizikovým faktorem srdečně-cévního onemocnění.

Měření složení těla a poradna s nutriční terapeutkou Mgr. Marinou Henikovou

Na jednom z mnoha stanovišť si nechalo 154 návštěvníků zanalyzovat složení těla, prodiskutovali své výsledky s odborníky STOBu a udělali plán změny v odnaučování zlozvyků. O toto měření byl zájem i v seniorské populaci a bylo překvapením, kolik aktivních seniorů mělo větší množství svalové hmoty, než je právě v této věkové kategorii obvyklé. Alarmující výsledky však byly zjištěny u několika dětí, které již byly v pásmu obezity. Mohly se i s rodiči hned na místě poradit s psycholožkou zabývající se problematikou dětské obezity. 

Pokud jste se nemohli Dne zdraví účastnit a chtěli byste si nechat změřit složení těla, prokonzultovat svůj jídelníček nebo poradit, jak se pustit do hubnutí, obraťte se některého z odborníků STOBu.

  • 11 vystavovatelů s nutričně vhodnými chutnými potravinami

Účastníci mohli ochutnat potraviny pro zpestření jídelníčku s cílem, aby hubnoucí neměli pocit, že drží dietu (např. firmy Šmakoun, Racio, Penam, Extrudo, Ehrmann apod.). Účastníci se seznámili i s novým označováním potravin Nutri-Score, které usnadní výběr potravin pro správné sestavení jídelníčku.

  • 7 druhů cvičení

Cvičení se zúčastnilo 175 lidí nadšených jak kvalitou cvičení, tak krásným prostředím sálu s výhledem na staré Modřany.


>> Pokud byste chtěli se STOBem cvičit pravidelně, aktuální nabídku cvičení a přihlášky najdete zde <<


  • 3 lekce ochutnávky severské chůze – nordic walkingu

Zkušená lektorka Lenka Křivánková, která vede ve spolupráci se STOBem žádané kurzy, připravila dvě lekce: na první z nich si dámy i pánové vyzkoušeli různá cvičení s holemi a na druhé pak na vlastní těla pocítili účinek cvičení se speciálními gumami Nordic Walking Gym. Na obou lekcích měli účastníci zapůjčené speciální hole, určené pro tento druh kondiční aktivity. Seznámili se se základní technikou chůze po rovině, do kopce i z kopce, zdravotními přínosy i s rozdíly oproti chůzi s turistickými holemi. Někteří účastníci přijeli na tyto lekce až z Příbrami a Strakonic. Třetí lekci měla cvičitelka STOBu Vlasta Ptáčková, kdy byl nordic walking prokládán cvičením čchi-kung (otvíráme nově lekci čchi-kungu ve čtvrtek v ZŠ Plamínkové).


>> Nabídku pravidelných lekcí Nordic walkingu se STOBem najdete zde <<


  • Testy zdatnosti 

účastníci měli možnost otestovat svoji aktuální kondici pod vedením cvičitelek STOBu PhDr. Olgy Běhounkové a Mgr. Hanky Hejlové.  Tři testy byly o délce 30 s a jednalo se o test síly zaměřený na spodní části těla zvedáním se a opětovným sednutím si na židli bez pomoci paží, test síly zaměřený na sílu paže pomocí zvedání činky a modifikovaný test síly na otestování břišního svalstva. Čtvrtý test hodnotil výkon během chůze na místě po dobu 2 minut. Svoji kondici si přišli otestovat zejména ti, kteří se pohybovým aktivitám věnují pravidelně a chtěli porovnat svoji výkonnost s testy z minulých měření. Radost nám udělali ale i ti, kteří našli odvahu a přišli si svoji zdatnost změřit poprvé a věříme, že odcházeli s příjemným pocitem, že to zvládli. Navíc na každého čekala milá odměna od STOBu. Všem přejeme, aby v pohybových aktivitách pokračovali a vytrvali.

  • 2 módní přehlídky sportovních podprsenek

Nadšené návštěvnice si ochotně zkoušely prádlo a líbilo se jim, že i na silnější postavě může být nejenom plně funkční, ale i přitažlivé. Na výborné atmosféře se podíleli diváci, kteří modelky hlasitě podporovali.

  • 65 účastníků se zúčastnilo nutričního kvízu o hodnotné ceny 

V rámci kvízu si mohli účastníci otestovat své nutriční znalosti a schopnosti rozumět údajům na obalech potravin. Kvízy byly zaměřeny na obsah bílkovin, tuků a vlákniny v různých potravinách.  


Konference Žít a hubnout pro zdraví

V rámci Světového dne obezity se na pražské radnici konala také konference s 12 zajímavými přednáškami. Konferenční sál byl díky poutavému programu zaplněn téměř po celý den.

Dejme slovo moderátorce MUDr. Petře Šrámkové:

"Konference společnosti STOB s názvem „Žít a hubnout pro zdraví“ důstojně přispěla k letošnímu Světovému dni obezity (WOD), který se každoročně koná 4. března. Konferenci zahájila PhDr. Iva Málková s vysvětlením smyslu tohoto dne a zastupitel městské části Prahy 12 Jiří Brůžek."

"Na konferenci vystoupila řada přednášejících z různých oborů. Poutavá sdělení jak z oblasti výživy či pohybu, tak psychologie byla velmi dobře přijata. Větší diskusi vyvolala farmakologická léčba obezity, mezi laiky je stále malé povědomí o současných možnostech léčby obezity účinnými léky – antiobezitiky, které může předepsat prakticky každý lékař. Velmi zaujala i další témata, jako jsou možnosti léčby poruch lymfatického systému, krevního tlaku, cukrovky, osteoporózy apod. Účastníci měli kromě duševní potravy možnost posvačit a poobědvat vhodné pokrmy firmy Zdravé stravování."

Pokud vás témata zaujala a nestihli jste se konference zúčastnit, můžete si za symbolických 150 Kč zakoupit záznam z celého dne.

>> Chci si zakoupit záznam konference <<


Cíl akce naplněn

Ohlasy jak na konferenci, tak na Den zdraví byly pozitivní. Většina návštěvníků odcházela s cílem změnit konkrétní zlozvyk, zlepšit některé tělesné parametry i výsledky testů zdatnosti a přijít se pochlubit na další akci STOBu – Den zdraví, který se bude konat 22. října v Konferenčním centru City na Pankráci.

A na závěr dejme slovo radnímu Jiřímu Brůžkovi, který celou akci zinicioval:

"Akce konané v rámci Světového dne obezity mají po celém světě velký úspěch a mohou pomoci nejen prevenci obezity a civilizačních onemocnění, ale i včasnému odhalení již začínajícího onemocnění. Je skvělé vidět, že lidi mají o své zdraví zájem, a návštěvou této akce udělali první velký krok ke zlepšení svého zdraví. V psychologických přednáškách si účastníci ujasnili, že i když žijeme ve stresové situaci, není možné přestat žít a starat se o své zdraví."

Je třeba pomoci (v rámci Dne zdraví jsme zorganizovali sbírku na pomoc Ukrajině a veškerý výtěžek z konference STOB věnoval na konto „SOS Ukrajina“), ale je třeba se naučit zvládat stresy, kterým se v životě nevyhneme, přijatelným způsobem. A tak můžeme zhodnotit, že celou sobotu to opravdu na radnici žilo. Lidé ocenili hezké prostory, které se do posledního kousku využily, a posloužily k motivaci ke zlepšení zdraví několika set občanů.

Těšíme se na další setkání, ať už při pravidelných cvičeníchkurzech zdravého hubnutí nebo na některém z plánovaných aktivních pobytů se STOBem

 

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři