10. únor je Světovým dnem luštěnin, má za cíl zvýšit povědomí o výhodách a přínosech luštěnin – ať už v konzumaci, nebo produkci.
V jídelníčcích klientů vidíme, že obliba luštěnin roste, avšak musíme podotknout, že jsme stále v jejich konzumaci podprůměrní. Spotřeba se pohybuje pod 3 kg na osobu za rok, abychom ale naplno využili benefitů, které nám luštěniny přináší, měli bychom sníst 20 až 26,5 kg na osobu a rok, tj. 380–500 g luštěnin na osobu za týden! Uf, máme tedy stále co dohánět.
Proč máte luštěniny jíst pravidelně?
Luštěniny jsou jednou z nutričně nejkomplexnějších potravin a moderní výživová doporučení nás směrují k nižší konzumaci živočišných bílkovin, a naopak ke zvýšení konzumace rostlinných.
Luštěniny obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu, některé vitaminy, minerální látky a řadu biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění.
Je popis výstižný, ale až moc stručný? Chcete-li se seznámit s benefity a složením luštěnin více do hloubky, přečtěte si článek zde.
A proč luštěniny vlastně nejíme?
Rostoucí dostupnost a klesající cena živočišných zdrojů bílkovin vytlačily luštěniny do pozadí, a ty přestaly být běžnou součástí domácích jídelníčků. Mnoho z nás si s luštěninami v kuchyni neví rady, protože na ně nejsme zvyklí.
Dalším důvodem je zdlouhavá příprava luštěnin. Čas je strašákem moderního člověka, a tak hodiny namáčení a dlouhé vaření odrazují. Samotný proces je ale velmi jednoduchý a jde jen o to, abyste si přípravu luštěnin naplánovali, obavy z dlouhého vyvařování jsou zbytečné.
Třetím důvodem jsou zažívací potíže, hlavně nadýmání a plynatost. Věřte, že luštěninový nášup jednou za měsíc potrápí každého. Když ale konzumujeme luštěniny pravidelně, střevní mikrobiota se přizpůsobí a trávící potíže brzy odeznívají.
Moderní luštěninové produkty
O časovém presu vědí i producenti potravin a na trh nám přinášejí řadu zajímavých luštěninových produktů, které jsou skutečně chutné, nutričně zajímavé, rychlé na přípravu a mnohdy díky zpracování odpadají i zažívací potíže.
Konzervy, pomazánky, dokonce i hotové pokrmy
Dnes už nenajdete v konzervách jen fazole v tomatu, ale třeba i fazole na kari nebo různé luštěninové směsi se zeleninou. Samostatně se v konzervě prodává cizrna, čočka, různé druhy fazolí nebo sója.
Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. A nemusíte se obávat, že by byly nutričně chudší nebo obsahovaly nějaké škodlivé látky. Konzervované luštěniny, stejně jako ty, které se namáčejí a vaří, obsahují spoustu prospěšných živin. Výhodou konzervovaných luštěnin je, že jejich použití ušetří plno času!
Chuťově i nutričně výborné jsou například luštěniny od firmy Bonduelle. Jsou připravované na páře, speciální metodou nazvanou Vapeur. Díky tomu si luštěniny uchovají svoji nutriční hodnotu, vitamíny a minerální látky, chuť i barvu.
Další možností, jak doplnit luštěniny rychle do jídelníčku, jsou pomazánky. Sortiment se rozrůstá, a tak klasický hummus, tedy cizrna, pasta tahini, česnek a olivový olej, není dnes jedinou pomazánkou na trhu. Můžete si pochutnat na pomazánkách s červenou řepou, rajčaty, paprikou, olivami, cibulkou a dalších.
Pomazánky jsou vhodné na pečivo, nebo jako dip k zeleninovým špalíčkům.
Pohlídejte si složení, množství tuku v pomazánkách se pohybuje od 10 až po 30 %, a to je velký rozdíl!
Dalším moderním luštěninovým „zázrakem“ jsou luštěninové těstoviny. Tuhle přílohu milují skoro všichni, hlavně děti! Možná právě ony budou nejsnadnější cestou, jak si luštěniny oblíbit a začít je zařazovat do jídelníčku.
Vyzkoušejte novinku v podobě hotových jídel GOOD LUNCH od Bonduelle.
Jedná se o směs luštěnin, obilovin a zeleniny se špetkou dobrého koření a olivovým olejem. Naprosto vhodná železná zásoba na doma i do práce nebo taky do kufru na zimní lyžovačku. Jestli se nechcete odbývat fast foodem nebo jinými rychlovkami a chcete mít jídelníček i ve vypjatých chvílích pod kontrolou, určitě tuhle novinku vyzkoušejte. Můžete jíst i za studena nebo stačí ohřát na pánvi či v mikrovlnce a máte během několika minut hotovo.
Hotové jídlo Good Lunch je k dostání ve třech různých variantách:
- Červená - Směs bulguru, černé čočky, lilku, červené papriky a cherry rajčat dochucená extra panenským olejem a rozmarýnem
- Oranžová - Směs bílé a červené quinoy, cizrny, kukuřice a mrkve s kapkou extra panenského oleje a tymiánu
- Zelená - Směs špaldy, černooké fazole, rajčat, paprik, zelených oliv a hrášku dochucené extra panenským olivovým olejem a bazalkou
Pokud se o luštěninách chcete dozvědět ještě mnohem více, můžete zhlédnout záznam z luštěninového webináře - najdete ho zde.
Na bezplatném webináři se mimo jiné dozvíte:
- že (a jak) luštěniny můžete využít do pomazánek, polévek, hlavních chodů i dezert
- že některé luštěninové výrobky jsou nutričně vhodnější než jiné (a dozvíte se, jaké to jsou)
- že vařit z luštěnin může být velmi snadné! Dáme vám tipy na konkrétní recepty
Komentáře je možné psát až po přihlášení.