TOPlist
Sledujte nás:

Oslavte Světový den luštěnin! Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny a mohou být na stole jedna, dvě!

Zpět

10. únor je Světovým dnem luštěnin, má za cíl zvýšit povědomí o výhodách a přínosech luštěnin – ať už v konzumaci, nebo produkci.

V jídelníčcích klientů vidíme, že obliba luštěnin roste, avšak musíme podotknout, že jsme stále v jejich konzumaci podprůměrní. Spotřeba se pohybuje pod 3 kg na osobu za rok, abychom ale naplno využili benefitů, které nám luštěniny přináší, měli bychom sníst 20 až 26,5 kg na osobu a rok, tj. 380–500 g luštěnin na osobu za týden! Uf, máme tedy stále co dohánět. 

Proč máte luštěniny jíst pravidelně? 

Luštěniny jsou jednou z nutričně nejkomplexnějších potravin a moderní výživová doporučení nás směrují k nižší konzumaci živočišných bílkovin, a naopak ke zvýšení konzumace rostlinných. 

Luštěniny obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu, některé vitaminy, minerální látky a řadu biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění. 

Je popis výstižný, ale až moc stručný? Chcete-li se seznámit s benefity a složením luštěnin více do hloubky, přečtěte si článek zde.

A proč luštěniny vlastně nejíme? 

Rostoucí dostupnost a klesající cena živočišných zdrojů bílkovin vytlačily luštěniny do pozadí, a ty přestaly být běžnou součástí domácích jídelníčků. Mnoho z nás si s luštěninami v kuchyni neví rady, protože na ně nejsme zvyklí. 

Dalším důvodem je zdlouhavá příprava luštěnin. Čas je strašákem moderního člověka, a tak hodiny namáčení a dlouhé vaření odrazují. Samotný proces je ale velmi jednoduchý a jde jen o to, abyste si přípravu luštěnin naplánovali, obavy z dlouhého vyvařování jsou zbytečné.  

Třetím důvodem jsou zažívací potíže, hlavně nadýmání a plynatost. Věřte, že luštěninový nášup jednou za měsíc potrápí každého. Když ale konzumujeme luštěniny pravidelně, střevní mikrobiota se přizpůsobí a trávící potíže brzy odeznívají. 

Moderní luštěninové produkty

O časovém presu vědí i producenti potravin a na trh nám přinášejí řadu zajímavých luštěninových produktů, které jsou skutečně chutné, nutričně zajímavé, rychlé na přípravu a mnohdy díky zpracování odpadají i zažívací potíže.  

Konzervy, pomazánky, dokonce i hotové pokrmy 

Dnes už nenajdete v konzervách jen fazole v tomatu, ale třeba i fazole na kari nebo různé luštěninové směsi se zeleninou. Samostatně se v konzervě prodává cizrna, čočka, různé druhy fazolí nebo sója. 

Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. A nemusíte se obávat, že by byly nutričně chudší nebo obsahovaly nějaké škodlivé látky. Konzervované luštěniny, stejně jako ty, které se namáčejí a vaří, obsahují spoustu prospěšných živin. Výhodou konzervovaných luštěnin je, že jejich použití ušetří plno času!

  

Chuťově i nutričně výborné jsou například luštěniny od firmy Bonduelle. Jsou připravované na páře, speciální metodou nazvanou Vapeur. Díky tomu si luštěniny uchovají svoji nutriční hodnotu, vitamíny a minerální látky, chuť i barvu.

Další možností, jak doplnit luštěniny rychle do jídelníčku, jsou pomazánky. Sortiment se rozrůstá, a tak klasický hummus, tedy cizrna, pasta tahini, česnek a olivový olej, není dnes jedinou pomazánkou na trhu. Můžete si pochutnat na pomazánkách s červenou řepou, rajčaty, paprikou, olivami, cibulkou a dalších. 

Pomazánky jsou vhodné na pečivo, nebo jako dip k zeleninovým špalíčkům. 

Pohlídejte si složení, množství tuku v pomazánkách se pohybuje od 10 až po 30 %, a to je velký rozdíl! 

Dalším moderním luštěninovým „zázrakem“ jsou luštěninové těstoviny. Tuhle přílohu milují skoro všichni, hlavně děti! Možná právě ony budou nejsnadnější cestou, jak si luštěniny oblíbit a začít je zařazovat do jídelníčku.  

Vyzkoušejte novinku v podobě hotových jídel GOOD LUNCH od Bonduelle.

Jedná se o směs luštěnin, obilovin a zeleniny se špetkou dobrého koření a olivovým olejem. Naprosto vhodná železná zásoba na doma i do práce nebo taky do kufru na zimní lyžovačku. Jestli se nechcete odbývat fast foodem nebo jinými rychlovkami a chcete mít jídelníček i ve vypjatých chvílích pod kontrolou, určitě tuhle novinku vyzkoušejte. Můžete jíst i za studena nebo stačí ohřát na pánvi či v mikrovlnce a máte během několika minut hotovo. 

Hotové jídlo Good Lunch je k dostání ve třech různých variantách:

  • Červená - Směs bulguru, černé čočky, lilku, červené papriky a cherry rajčat dochucená extra panenským olejem a rozmarýnem
  • Oranžová - Směs bílé a červené quinoy, cizrny, kukuřice a mrkve s kapkou extra panenského oleje a tymiánu
  • Zelená - Směs špaldy, černooké fazole, rajčat, paprik, zelených oliv a hrášku dochucené extra panenským olivovým olejem a bazalkou


Pokud se o luštěninách chcete dozvědět ještě mnohem více, můžete zhlédnout záznam z luštěninového webináře - najdete ho zde.

Na bezplatném webináři se mimo jiné dozvíte:

  • že (a jak) luštěniny můžete využít do pomazánek, polévek, hlavních chodů i dezert
  • že některé luštěninové výrobky jsou nutričně vhodnější než jiné (a dozvíte se, jaké to jsou)
  • že vařit z luštěnin může být velmi snadné! Dáme vám tipy na konkrétní recepty

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 05. 2022 19:59
Tak dnes jsem na ó vyzkoušela ĢOOD LUNCH s černou čočkou. Švihla jsem k tomu dvoužloutkové vejce a nakládanou červenou řepu. Chutnalo mi.
10. 02. 2022 17:32
Luštěniny mám moc ráda i celá rodina. Nejčastěji máme polévky - mix luštěnin, nebo jedno druhové - čočková, fazolová, hrachová. Zeleninovou polévku zahušťuji červenou čočkou a hraškou a ještě ovesné vločky. Jinak máme rádi humus, falafel a červené fazole do chilli con carne. Čočka na kyselo a hrachová kaše to je klasika:-) A jen tak zobnutí dělám namočenou cizrnu a opražím ji na pánvi s paprikou ( sladká + pálivá).
10. 02. 2022 14:07
Diky za tip. Po hotovkách začnu pátrat. Luštěniny můžu a v pohotovosti mám vždy alespoň červené fazole v nálevu nebo hrášek. A zrovna zítra plánuju čočku na kyselo.
08. 02. 2022 17:16
Luštěniny máme rádi, ty hotovky neznám, určitě je vyzkouším na zahradě, snad už to bude brzy.
08. 02. 2022 08:36
U nás jsou luštěniny 2 x týdně.Většinou ve formě polévek,ty prostě milujeme.Díky za informace, ty hotová jídle od Bonduelle jsem ještě nevyzkoušela.
07. 02. 2022 20:10
Mám je ráda, ale pravda, dost na ně zapomínám.

Naši partneři