TOPlist
Sledujte nás:

Půst v předjaří? Zapomeňte na všemožné hubnoucí detoxy a vsaďte na tradici

Zpět

Autor: Bc. Karolina Ponocná Kamberská

Zase půst? Tohle slovo je teď tak časté, že se člověk skoro bojí zapnout žehličku, aby nespustila něco o půstu. Může za to trend přerušovaného půstu (intermittent fasting, IF), který si oblíbila spousta lidí a postavila se za něj i řada vědců. 

Náš dnešní článek je ale o úplně jiném půstu. O tom předvelikonočním.


Držely ho naše praprabáby už před stovkami let, a přerušován byl maximálně v den sváteční – tedy v neděli. Má tato prastará tradice ještě co říct dnešním lidem? A co vlastně dodržovat, pokud se vám tato cesta líbí? 

Začátek doby postní je pohyblivý – vypočítává se ze stejně pohyblivého termínu Velikonoc. První den půstu najdete v kalendáři pod názvem Popeleční středa. Letos připadá na 14. února. Půst trvá 40 dnů, a tak ho většina spadá už do doby, kdy se venku otepluje a v zahrádkách se objevují první barvy

To jde trochu proti naší intuici. Čekat s odlehčením tak dlouho? Máme přece tendenci začít žít skromně a hubnout hned po Novém roce. Tak proč čekat na půlku února (nebo v jiných letech i na začátek března)? 

Odlehčit svou stravu začátkem ledna je ale pro naše tělo docela nepřirozené. Asi všichni cítíme, že leden a únor jsou měsíce, kdy se potřebujeme spíš zahřát a zasytit. Omezení ve chvíli, kdy máme nejhorší za sebou, venku začíná být víc světla a teploty jdou nahoru, je naopak v lepším souladu s přirozenými cykly roku. Pokud vám tedy novoroční předsevzetí nevyšla podle plánu, možná bude předjarní půst lepší volbou. 

Křesťanství tradičně doporučovalo hlavně půst od masa. Postupem času se ale spousta křesťanů rozhodla omezovat „svou hlavní neřest”. Což je asi docela dobrá varianta – maso často není ten hlavní problém. Podívejte se s námi na tři zajímavé možnosti, jak se postít. 

Na konci vás pak čeká důležitý bonus, který není radno zanedbat. 


1) Tradiční bezmasý půst

Není to špatná varianta. Vegetariánství na 40 dní nikomu neuškodí, našemu trávení může odlehčit a jídelníček nám příjemně zpestřit. Masa my Češi jíme většinou zbytečně moc, a tak je fajn, když si od něho můžeme na nějakou dobu oddechnout. Mimoděk tak hodně snížíme zátěž nasycenými mastnými kyselinami, ke kterým spousta z nás v zimě tíhne – najdeme je ve všech těch pečených krkovičkách, klobásách, slanině, ale třeba i bramborácích smažených na sádle. Zimní kuchyně je u nás ve střední Evropě plná nezdravých tuků a do jisté míry je to v našem zeměpisném pásmu přirozené – jarní úleva ale pak přijde rozhodně vhod.

Nutno dodat, že do křesťanského jarního půstu přece jen jedno maso patří, a to je maso rybí. Naši předkové věděli, proč udělili rybímu masu tuto čestnou výjimku, pro naše tělo je to skvělý zdroj důležitých látek včetně zdravých tuků.

Nezapomeňte ale s vyškrtnutím masa na přísun dalších bílkovin. Jinak hrozí řada potíží – například ubývání svalové hmoty, pocit hladu a třeba i nervozita. Dlouhodobí vegetariáni už mají naučeno, jak se těmto potížím vyhnout. Ale pro vegetariány „sváteční” to může být i nepříjemná změna. Vynecháte-li maso, nezapomínejte na mléčné výrobky, vajíčka, luštěniny a další nemasité zdroje bílkovin. 

Očekávat od bezmasého půstu hubnutí by byla iluze. I celoživotní vegetariáni mívají často problémy s nadváhou, protože je snadné sklouznout místo masitých jídel k těm sladkým nebo k velkému množství bílé mouky. Co vás první napadne, když si představíte jídlo bez masa? Mísu špaget s rajčatovou omáčkou, smažený sýr, nebo třeba švestkové knedlíky? Právě těmito kalorickými bombami se autorka tohoto článku musela živit mimo domov, když byla kdysi dávno rok vegetariánkou.

Pokud tedy chcete od postní doby i trochu hubnutí, je třeba nad jídelníčkem více přemýšlet anebo se zaměřit na následující dvě varianty.


2) Půst od sladkostí

40 dní bez sušenek, čokolád, sladkých limonád a dalších „pomůcek k přežití“? Pro někoho je ta představa naprosto nereálná. Ale kdo to vyzkoušel, ví, že to může být překvapivě snadné. Když přestanete jíst sladké, chuť na cukr většinou pomalu ale jistě klesá. Překonat prvních pár dní je nejtěžší. Dobře si vzpomínám na dobu, kdy jsem si naordinovala nesladký půst a na Velikonoční neděli jsem si slavnostně vložila do kabelky čokoládu, kterou si vychutnám na sluníčku po mši Vzkříšení. Mše skončila, usedla jsem s kamarády na lavičku před kostelem, ulomila si dvě kostky, a vyděsila se, jak je to odporně sladké.

Nesladký půst je tedy cestou, jak omezit „závislost“ na sladkém. Vypracujete si při něm jiná šidítka. Když máte svou „horalkovou” chvilku, uděláte si kafe s mlékem, nebo si nakrájíte na talířek jablíčko a potřete ho citronem. Nebo si jen otevřete okno a budete chvíli vdechovat voňavý březnový vzduch.

Dlouhodobým řešením určitě není žít zcela bez sladkostí. Pokud sladké milujete, cílem by mělo být, abyste si ho dali občas, v rozumném množství, s chutí a bez výčitek. Než ale k vytyčenému cíli dojdete, může být takový nesladký půst vhodnou pomůckou pro začátek. Když se pak po půstu ke sladkému vrátíte, už to nejspíš nebude taková „závislost“, jako předtím.  


3) Suchej půst

Všichni už asi známe akci „Suchej únor”. Pokud jste zvyklí dát si v sychravém zimním večeru skleničku „na zahřátí” nebo na uvolnění úzkosti, bude vám možná únorová abstinence připadat nereálná. Ať si psychologové, varující před užíváním alkoholu jako berličky, říkají, co chtějí...

Začít s abstinencí na Popeleční středu se může jevit lépe. Večery už se zkracují, dokonce se víc ozývá ptactvo a celkově už ve vzduchu začíná viset jarní optimismus. Proč tedy místo Suchýho února nezkusit Suchej půst?

Komu jde o očistu těla od alkoholu, pro toho stačí přejít na nealko nápoje. A tak znám „suchaře”, kteří prostě vymění na těch pár týdnů prosecco za tonic nebo vineu – a speciál z lokálního pivovaru za nealko pivo. Všechny tyto nealko varianty jsou výhodnější i pro hubnutí – jejich kalorická hodnota je často poloviční nebo alespoň dvoutřetinová, než u alkoholické varianty.

Pokud ale chcete, aby se suchej půst spolehlivě projevil na vaší váze, věnujte těch pár týdnů hledání těch pravých nealko nápojů s téměř nulovou kalorickou hodnotou. Pro milovníky perlivých moků se nabízí perlivá voda s vymačkanou citronovou šťávou, nebo třeba s nakrájenou salátovou okurkou, snítkou máty či meduňky. Tyto jemné příchutě si člověk snadno zamiluje, mají v sobě podmanivou čistotu. Stejně jako variace bylinkových čajů. Kdy jindy se stát odborníkem na bylinky, než na jaře? A když si do hrnku čaje dáte lžičku medu, nestane se vůbec nic – má totiž pěkných 25 kcal, zatímco stejné množství (tři deci) vína poctivých 200 kcal… V tomto srovnání nemá smysl se lžičkou cukru nebo medu trápit. Pokud jich za den nepoužijete osm…

I zde ale nezapomeneme zmínit, že střídmost v alkohole by měla být celoroční, a ne jen v únoru nebo v období půstu… Opět to můžete vzít jako počáteční výzvu, ve které budete plynule více či méně poctivě pokračovat i po zbytek roku. 


Důležitý bonus? Nechte ducha, ať se vznáší!

Pravidelný půst je součástí většiny známých vyspělých kultur v historii lidstva. Snaha nějak se cyklicky očistit je asi pro člověka přirozená – přišly na to civilizace dávno před námi. A nikdy se půst netýkal jen toho, co máme na talíři. Když propojíte to fyzické s duševním a duchovním, bude se vám dařit líp. Co tedy dělat?

  1. Očistěte svou hlavu, aspoň v rámci možností. Mobily už dneska nabízejí možnost ztišení různých aplikací (třeba sociálních síti) na libovolnou dobu – co tedy omezit čas, kdy se necháme deptat dohady v diskusích? I zprávy stačí přečíst jednou denně. Stejně se pořád opakují.
  2. Vyražte někam na kopec. Díky omezení elektronické zátěže získá člověk nečekanou spoustu času. Navíc už začíná být déle světlo. Takže se úplně nabízí s příchodem jara zvýšit počet kroků. Chodit, přemýšlet, dýchat čerstvý vzduch. Očista ducha i těla. 
  3. Postní deník. Pokud nejste zvyklí si pravidelně zapisovat myšlenky, zkuste to právě v půstu. Pořiďte si zápisníček a zkuste si napsat, co vás těší nebo tíží, udělat si malou bilanci, naplánovat si budoucnost. Půst má být doba, kdy se zbavíte zátěže a začnete s novou energií. Je fajn všechno si pěkně promyslet. 

A co vy? Držíte se novoročních předsevzetí, nebo teprve teď chystáte odlehčení? Podělte se s námi o vaše pocity v diskusi!



Chcete se pustit do hubnutí, hledáte podporu a odborné vedení? 

>>Najděte si odborníka STOBu ve vašem regionu zde<<


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři