TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Chleba domácí bez hnětení (recept z internetu)

Zpět

Ingredience

Dochucovadla:

sůl, kmín

Energetická hodnota celkem: 11429 kJ

Bílkoviny (g): 88, Tuky (g): 10, Sacharidy (g): 553 SAFA (g): 2 Cukry (g): 12 Vláknina (g): 50 Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 952 kJ

Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 0.8, Sacharidy (g): 46.1 SAFA (g): 0.2 Cukry (g): 1 Vláknina (g): 4.2 Sůl (g): 0

Postup přípravy

Smícháme ve velké míse mouku, sušené droždí, sůl a kmín. Do takto zamíchané směsi přilijeme vlažnou vodu a mícháme, až se vše spojí. Množství vody je třeba upravit podle toho, jak se daří suché směsi s ní spojit, takže jí může být méně, ale i o něco více. Těsto necháme v míse, můžeme (ale nemusíme) zasypat hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodin kynout. A v tom je ten fígl, proč chleba bez hnětení - dlouhé kynutí nahradí hnětení. Proto také těsto připravujeme buď večer a pečeme druhý den ráno, nebo si ho připravíme ráno před odchodem do práce a pečeme večer (příprava těsta zabere cca 5 minut práce. Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněný vál a vytáhneme ho na placku silnou cca 3-4 cm. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat. Pak těsto překládáme, a to tak, že na třetiny - jak shora a zdola, tak z obou stran. Můžeme dále "vymodelovat" do žádaného tvaru (kulatý, veka) a opět necháme cca 20 minut odpočívat. To už ale zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nádobu i s víkem, ve které budeme chleba péci. Když máme vše takto připraveno, tak přendáme těsto do této vyhřáté nádoby, potřeme slanou vodou, přiklopíme a cca 30 minut pečeme. Poté sundáme víko a chléb dopečeme cca 15 minut odkrytý. (Můžeme přidat semínka)

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři