TOPlist


Chleba domácí bez hnětení (recept z internetu)

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Droždí7
Mouka pšeničná hladká500
Mouka špaldová celozrnná250
Voda, minerální vody bez příchutě375

Energetická hodnota celkem: 11429 kJ

Bílkoviny (g): 88, Tuky (g): 10, Sacharidy (g): 553 SAFA (g): 2 Cukry (g): 12 Vláknina (g): 50 Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 952 kJ

Bílkoviny (g): 7.3, Tuky (g): 0.8, Sacharidy (g): 46.1 SAFA (g): 0.2 Cukry (g): 1 Vláknina (g): 4.2 Sůl (g): 0


Dochucovadla:

sůl, kmín

Postup přípravy

Smícháme ve velké míse mouku, sušené droždí, sůl a kmín. Do takto zamíchané směsi přilijeme vlažnou vodu a mícháme, až se vše spojí. Množství vody je třeba upravit podle toho, jak se daří suché směsi s ní spojit, takže jí může být méně, ale i o něco více. Těsto necháme v míse, můžeme (ale nemusíme) zasypat hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodin kynout. A v tom je ten fígl, proč chleba bez hnětení - dlouhé kynutí nahradí hnětení. Proto také těsto připravujeme buď večer a pečeme druhý den ráno, nebo si ho připravíme ráno před odchodem do práce a pečeme večer (příprava těsta zabere cca 5 minut práce. Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněný vál a vytáhneme ho na placku silnou cca 3-4 cm. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat. Pak těsto překládáme, a to tak, že na třetiny - jak shora a zdola, tak z obou stran. Můžeme dále "vymodelovat" do žádaného tvaru (kulatý, veka) a opět necháme cca 20 minut odpočívat. To už ale zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nádobu i s víkem, ve které budeme chleba péci. Když máme vše takto připraveno, tak přendáme těsto do této vyhřáté nádoby, potřeme slanou vodou, přiklopíme a cca 30 minut pečeme. Poté sundáme víko a chléb dopečeme cca 15 minut odkrytý. (Můžeme přidat semínka)

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma