- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 0.8 |
Žloutek | 20 |
Pudink vanilkový - prášek | 10 |
Máslo | 18 |
Vejce celá průměr | 12 |
Mouka pšeničná hladká | 120 |
Mléko polotučné průměr | 275 |
Cukr průměr | 30 |
Droždí | 5 |
Dochucovadla:
sůl
Energetická hodnota celkem: 3825 kJ
Bílkoviny (g): 27,
Tuky (g): 27,
Sacharidy (g): 136,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 46,
Vláknina (g): 10,
Sůl (g): 1
Postup přípravy
Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté hladké mouky a promícháme, až vznikne řídký kvásek, který necháme na teple vykynout. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme a propracujeme. Hotové těsto necháme dostatečně vykynout, potom je vyválíme na silnější prameny, které rozkrájíme na dílky a skládáme ve vrstvách do máslem vytřeného pekáče. Jednotlivé dílky i vrstvy promašťujeme zbylou dávkou rozpuštěného másla. Buchtičky necháme opět vykynout, na povrchu je potřeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dočervena. Při expedici přeléváme jednotlivé porce buchtiček horkým vanilkovým krémem. Příprava krému Polovinu dávky mléka dáme svařit s 2/3 dávky cukru. Do vařícího mléka vlijeme krémový prášek rozmíchaný pečlivě s částí zbylého mléka a za neustálého prošlehávání směs převaříme, až mírně zahoustne. Do zahoustlé směsi zamícháme žloutky rozšlehané se zbylou třetinou cukru a zbylým mlékem a zvolna, za stálého prošlehávání uvedeme krém téměř do varu. Nakonec krém ochutíme vanilínovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.