- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Máslo | 10 |
Strouhanka | 4 |
Cukr průměr | 15 |
Švestky | 65 |
Mák | 8 |
Oleje (všechny druhy) | 1 |
Vejce celá průměr | 2 |
Mouka pšeničná hladká | 20 |
Dochucovadla:
sůl, skořice mletá
Energetická hodnota celkem: 1304 kJ
Bílkoviny (g): 5,
Tuky (g): 12,
Sacharidy (g): 44,
SAFA (g): 5,
Cukry (g): 23,
Vláknina (g): 4,
Sůl (g): 0
Postup přípravy
Hladkou mouku prosijeme, přidáme dávku vejce, olej, sůl a vodu a směs zpracujeme na hladké, nelepivé těsto. Hotové těsto mírně podmoučíme, přiklopíme vhodnou nádobou a necháme nejméně čtvrt hodiny odpočinout. Mák jemně umeleme. Švestky očistíme, opláchneme a vypeckujeme. Odpočinuté těsto částečně rozválíme, položíme je na pomoučený ubrus a pečlivě vytahujeme, aby bylo co nejtenčí a nepotrhané. Vytažené těsto posypeme mletým mákem, švestkami, směsí cukru se skořicí a prosátou strouhankou a náplň pokapeme větší částí másla. Pomocí podloženého ubrusu zavineme závin, položíme jej na máslem potřený plech, na povrchu jej potřeme zbylým rozpuštěným máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Při expedici krájíme závin na jednotlivé porce a posypeme jej moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.