TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 01. 12. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

tkoskubova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 1778.90 km
Kolo: 4868.20 km
Cvičení: 111 h 19 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 143757.57 km
Kolo: 67291.75 km
Cvičení: 5972 h 31 min

Přátelé

Získané body

Tento měsíc: 433
Celkem: 32106
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

tkoskubova

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Čekanka obecná

01. 03. 2018

Léčivé účinky

Čekanku lze doporučit z celé řady důvodů.Kladně působí na trávicí soustavu,působí též protizánětlivě.Konzumovat by ji měli i lidé s citlivým žaludkem,případně žaludečními vředy.Čekanka dále pomáhá vylučovat škodliviny z těla a dokáže pomoci i při onemocnění jater.Dokonce bývá někdy doporučována jako protijed při jaterních otravách.Příznivý vliv má i na žlučník,neboť vyplavuje přebytečnou žluč a pomoci může i při žlučových kamenech.Může se také osvědčit při ledvinových kamenech,za zmínění stojí její močopudné účinky,ačkoli nejsou nijak silné.Často je také součástí směsi proti diabetu.Čaji z této rostliny jsou navíc přičítány zklidňující účinky na nervovou soustavu.Čekanku obecnou lze používat i zevně,obklady mohou dobře působit při bolestech kolubů a nálev z květů pomůže při zánětu spojivek.

Kuchyňské využití 

Čekanka je součástí různých bylinných směsí a čajů.V kuchyni se dá upotřebit dalšími způsoby.Čerstvými listy lze dochutit různé saláty,polévky nebo zeleninová jídla.Vzhledem k vysokémiü obsahu polysacharidu inulinu lze navíc s květy čekanky ozdobit cukrářské výrobky,aniž by došlo ke znehodnocení jejich chuti.Kořen se dobře používá k výrobě nepravé kávy,která neobsahuje kofein,např.známé Caro.Pražená čekanka je navíc využívána při výrobě piva.

Zajímavost na závěr:v kuchyni nalézá uplatnění i čekanka listová,jež patří do čeledi hvězdicovitých,ovšem jedná se o listovou zeleninu.

a

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 03. 2018 08:08
A caro vlastně používám každý den,místo kávy
02. 03. 2018 08:07
Cekankove puky dávám občas do salátu, ale článek SUPER
02. 03. 2018 01:44
Čekanku miluju, bohužel ji poslední dva roky nikde v okolí nemůžu sehnat. Byla skvělá třeba jen místo salátu. Chutnala trochu hořce, ale moc dobře. Nedávno jsem zjistila, že můj doplněk stravy na spaní ( Melatonin Forte - možná jen placebo, ale vážně se ve svých pětadvaceti nechci dopracovat k opravdovým práškům na spaní) obsahuje vlákninu z čekanky. Tak aspoň něco užitečného ;)
02. 03. 2018 00:13
Čekankové puky jsou skvělé do salátů, já osobně mám nejraději červenou variantu. Na cikorku si také vzpomínám, byla to prima doba dětství.
02. 03. 2018 00:06
Já znám čekanku jako hezkou modrou kytičku na louce nebo okraji pole :-)
01. 03. 2018 21:47
Caro mám také moc ráda .
01. 03. 2018 20:48
Jako dítě jsem si malovala rty obalem z cikorky, která se dělá z kořenové čekanky. Babička cikorku dělala jako náhražku kávy a já občas ochutnala slisované šestiúhelníky, které byly v tom červeném obalu. Docela mi chutnaly, "černé kafe" ne. Dnes se mletý kořen používá do směsí Cara, Melty apod. Děkuji za hezký a poučný článek. :-)
01. 03. 2018 20:37
Čekanku znám jen z kávovinovyých sněsí na způsob Cara, a to mám moc ráda :-). Pak jen listy do salátů :-).
01. 03. 2018 20:22
Tak čekanku jsem měla pouze pražený kořen do bílé kávy. Mamka ji vždy vařila. Namleté pražené žito a k tomu lisované černé kostky. Ne to Caro co se dnes prodává. Krásně jsi to napsala. Čekanku musím zařadit na seznam. Díky!

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři