TOPlist
Sledujte nás:

5 chyb na začátku hubnutí. Děláte je taky?

Zpět

žena s metrem okolo pasu

V momentě, kdy se člověk rozhodne zhubnout, je často skálopevně přesvědčený, že to (tentokrát) dokáže. Jak je tedy možné, že řadu hubnoucích již po pár týdnech, nebo dokonce dnech, tohle přesvědčení a nadšení opustí, a oni se vracejí zpět do starých kolejí?

Na tuto otázku existuje samozřejmě mnoho odpovědí. Jedním z důvodů neúspěchu může být například to, že se daný člověk před začátkem hubnutí nepodívá realisticky na svou motivaci. Každá změna totiž může člověku hodně přinést (zisky), ale také mu z života něco vezme (ztráty). V případě hubnutí člověk možná získá větší sebevědomí (například se konečně vejde do těch pár let starých šatů, které má tak rád) či lepší fyzickou kondici, bude se však muset zčásti vzdát oblíbených sladkých nápojů nebo mlsání tučných sýrů a klobásek po večerech. Pro udržení motivace při hubnutí je klíčové si toto uvědomovat a hned v počátku si zhodnotit, zda zisky převažují nad ztrátami. 

Jsou však ještě další věci, které mohou vést k tomu, že se hubnutí nepodaří. A často se vyskytnou již v samotném začátku. Toto je 5 nejčastějších. 

1. NEZNÁTE SVÉ NÁVYKY

Pokud chcete něco změnit, musíte to nejprve velmi dobře poznat. Pokud neznáte své nevhodné návyky, nevíte, v jakých situacích, s jakou silou a frekvencí se vyskytují, nebo co k nim vede, pak vás mohou na cestě k cíli velmi nepříjemně překvapit a celé hubnutí ztížit či přímo znemožnit.

ruka se zákuskem

Řada hubnoucích sice ví, že jí například příliš mnoho sladkostí, málokdo si však ještě před samotným započetím hubnutí zmapuje konkrétní situace, kdy po sladkém sahá (např. při práci na počítači, když jsem ve stresu...). 


Říkáte si, že přeci víte, že vaším problémem jsou např. sladkosti a nepotřebujete to nijak mapovat? To by byla chyba! Díky pečlivému zaznamenávání jídelníčku i všech okolností, které u vás k jídlu vedou, můžete zjistit, v jakých situacích po sladkém saháte a co vás k jeho nadměrné konzumaci vede. Je to třeba fakt, že chodíte dennodenně kolem cukrárny? Nebo jste zvyklí dávat si dortík ke kávě? Či používáte sladkosti k odreagování se od stresu? To jsou všechno velmi důležité informace, jejichž objevení a pojmenování vám při dělání změn velmi pomůže.

Co s tím?

Ještě dříve, než se vůbec pustíte do některých změn, zaměřte se minimálně celý týden na to, jak to máte TEĎ. Pečlivě si sepište, co všechno za den sníte, v jakém množství a z jakého důvodu (např. oříšky na umocnění pohody u televize nebo čokoláda ve stresové situaci v práci). Zaznamenejte také, kolik máte reálně týdně pohybové aktivity. Po týdnu si záznamy zhodnoťte, uvědomte si a ideálně i sepište, co konkrétně neděláte zcela správně. Následně si sestavte plán, jak budete postupně změny zařazovat do svého režimu.


>> Tabulku na zaznamenávání jídelních a pohybových návyků najdete zde. <<


2. STANOVUJETE SI NEREÁLNÉ A PŘÍLIŠ OBECNÉ CÍLE 

Ve chvílích prvotního nadšení a motivace, která se často pojí se začátkem hubnutí, má člověk tendenci mít „velké voči“, co se týče očekávaných výsledků. Chce zkrátka zhubnout, a to nejlépe hodně a rychle. Jenomže zdravé hubnutí je všechno, jen ne rychlé a extrémní. Zdravá rychlost hubnutí se ve skutečnosti pohybuje od 0,5 kg až do maximálně 1 kg týdně.

Co s tím? 

Stanovujte si SMART cíle! SMART je akronym, který vám pomůže si pamatovat, co všechno by měl splňovat váš cíl, aby vás motivoval po celou dobu hubnutí. 

S = specifický 

= měřitelný 

A = (achievable) dosažitelný 

R = relevantní 

T = (time-bounded) časově ohraničený

Posuďte sami, jak se liší cíl „chci zhubnout“ a „chci zhubnout do konce září 2 kg“ nebo „chci být fit“ a „chci vyjít schody domů do 4. patra a po měsíci se u toho nezadýchat.“

terč

Dát si při ten správný cíl, který mě bude motivovat k dalším a dalším změnám, je pro úspěch při hubnutí zásadní.

3. STANOVUJETE SI CÍLE, KTERÉ JSOU PŘÍLIŠ VZDÁLENÉ

Pokud si stanovíte cíl, který je dosažitelný až v delším časovém horizontu (např. „zhubnout 20 kg), může se při jeho dosahování objevit demotivace. Ta často vychází z toho, že se k cíli přibližujete jen pomalu a dle vašich očí se „nic moc neděje“, i přesto, že se opravdu snažíte dělat změny.

Co s tím? 

Rozkouskujte si váš cíl na malé dílčí cíle, kterých budete snáze průběžně dosahovat. Radost z těchto dílčích úspěchů vás bude motivovat k pokračování

Můžete si stanovit cíl, že budete hubnout 1 kg za dva týdny, nebo ještě lépe si stanovte takové cíle, které nebudou vůbec vázané na váhu. Například, že si půjdete 2x týdně zacvičit nebo každý den zařadíte porci zeleniny navíc. 


4. CHCETE „VŠECHNO HNED“

Za rozhodnutím zhubnout často stojí představa, že „od zítra budu úplně jiným člověkem“. Bylo by asi krásné odstranit jako mávnutím kouzelného proutku přes noc všechny své zlozvyky, v reálném životě se však musíme spolehnout na vlastní poctivou práci a trpělivost. 

žena vstávající z postele

"Zítra ráno vstanu a všechno bude jinak?" To je sice hezká představa, pro úspěšnou redukci hmotnosti je však mnohem lepší strategie pomalých a postupných změn.


Změnit vše naráz je samozřejmě možné, není to však dlouhodobě udržitelná strategie. Po čase to zkrátka bude příliš velké sousto a vaše staré návyky se budou hlásit o slovo čím dál tím vehementněji. 

Co s tím?

Dělejte změny v jídelníčku a pohybovém režimu pomalu a postupně tak, aby si nové zdravější návyky měly šanci najít trvalé místo ve vašem životě. Nechtějte změnit vše naráz. Vždy se zaměřte na zlepšení pouze jedné oblasti a po jejím zvládnutí teprve pokračujte dál. Začněte klidně s pro vás snadněji zvládnutelnými změnami a náročné úkoly si nechte na později.


5. JSTE PŘÍLIŠ SEBEKRITIČTÍ A SNAŽÍTE SE BÝT 100%

Být 100% je nejenom vyčerpávající ale také téměř nemožné. Dokonalost totiž nedává žádný prostor pro chyby. A chyby jsou lidské, každý je děláme. Nechte si prostor pro zdánlivé „chybování“, pro výjimečné situace, pro malé nevšední radosti. Jen tak bude zdravý životní styl (a hubnutí) radost, a ne dřina. 

"Já s těmi svými zlozvyky zatočím!" Nejsme "supermuži" ani "superženy". Všichni děláme chyby a je dobré s tím při dělání změn počítat. 

Co s tím?

Buďte k sobě laskavější a oceňujte i malé pokroky. Postupně se odnaučujte černobílému myšlení "buď anebo", kterým na sebe vytváříte akorát zbytečný tlak.


Začněte hubnout naposledy v kurzu zdravého hubnutí STOB

Umíme celé hubnutí zpříjemnit a motivovat vás od začátku do konce. Prozradíme vám také, jak opět nepřibrat. Už žádné diety, vsaďte na odbornost našich lektorů a léty prověřenou metodiku.

>> Vyberte si z nabídky kurzů zdravého hubnutí <<

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři