TOPlist
Sledujte nás:

Brokolice jako lék proti rakovině

Zpět

Košťálová zelenina, především brokolice, květák a zelí, může pomoci proti nádorovému onemocnění.  Právě tato zelenina obsahuje mimo jiné látku zvanou sulforafan, která má zjevné protinádorové účinky.

Košťálová zelenina snižuje riziko rakoviny prsu až o polovinu.

Po celém světě vědci provedli epidemiologické studie, které mají potvrdit léčivou vlastnost tohoto druhu zeleniny. Studie v Číně prokázala o polovinu nižší riziko rakoviny prsu u žen s vysokým příjmem košťálové zeleniny ve srovnání se ženami, které ji do svého jídelníčku nezařadily. Jiné studie potvrdily ochranný účinek - především brokolice - při nádorových onemocněních lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty a plic. Ve všech těchto studiích došlo ke snížení rizika uvedených nádorových onemocnění o třicet až padesát procent.

Zelenina a rakovina prostaty

Právě rakovina prostaty bývá u mužů po nádoru plic druhou nejčastější příčinou smrti. Odborníci  v USA se rozhodli vyšetřovat po dobu čtyř let více než devětadvacet tisíc mužů ve věku mezi 55 a 74 roky. Na počátku výzkumu neměl žádný z mužů rakovinu prostaty. Později se potvrdil nádor předstojné žlázy u 1 338 jedinců, u 520 mužů byla nalezena agresivní forma nemoci.

Muži, kteří během výzkumu uvedli, že hojně konzumují košťálovou zeleninu, měli až o čtyřicet procent méně agresivní formu nádoru prostaty v porovnání s muži, kteří zeleninu jedli minimálně. Projevilo se u nich 400 až 500 pozitivních změn v genech, proto se vědci domnívají, že podobné účinky bude košťálová zelenina mít i na jiné druhy nádorů.
"Předpokládáme, že podobné účinky jako brokolice bude mít i kapusta, květák, zelí, řeřicha a křen. Brokolice ale obsahuje nejvíce látky zvané sulforafan, která působí proti rakovině. Při této nemoci se některé geny "vypínají" a jiné naopak "zapínají". Brokolice pomáhá "zapnout" právě ty, které ničí rakovinné buňky,"  vysvětluje vedoucí výzkumu, biolog Richard Mithen. 

zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/brokolice-jako-lek-proti-rakovine.aspx

 

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 10. 2016 17:36
My máme brokolici nejraději obyčejně uvařenou ( ve vodě nebo na páře) s troškou másla a s bramborem, k tomu třeba ještě rajský salát. Zkoušela jsem ji zapékanou, se šunkou nebo sýrem, smaženou, v placičkách, ale ta vařená vítězí.
08. 10. 2016 12:08
Já mám nejradši bramboro-brokolicovou kaši,barva je sice jak pro vodníka,ale chuť k masíčku super :-)))))))))
08. 10. 2016 10:35
Z brokolice jde udělat spousty dobrých jídel. V obchodech se už dostane po celý rok.

Naši partneři