TOPlist
Sledujte nás:

Chcete vědět, kde děláte chybu? Zmapujte své návyky!

Zpět

PhDr. Iva Málková, Bc. Tereza Beníčková

Důkladné zmapování vlastních jídelních a pohybových návyků by mělo být tím prvním krokem na cestě za úspěšnou změnou. A to především z toho důvodu, že si celou řadu našich chyb a zlozvyků vůbec neuvědomujeme. Jak je to možné?

Autopilot

V životě často jednáme neuvědoměle, automaticky, jedeme na tzv. autopilota. Ten nám v mnohém život usnadňuje. Například nemusíme myslet na čištění zubů, oblékání se, řízení auta apod., ale také se podílí na našich zlozvycích. Na nadměrném mlsání u televize nebo při čtení knihy, na poctivém dojídání vždy a všeho, co se nám objeví na talíři nehledě na to, jestli jsme nebo nejsme sytí, na ochutnávání při vaření nebo na tom, že si k odpolední kávě vždycky přidáme i nějaký zákusek. A právě tyto z velké části neuvědomované návyky mohou často za nechtěné plíživé přibírání a následnou nespokojenost. Kde se ale všechny tyto návyky vzaly? Naučili jsme se je. Dobrou zprávou pro začátek tedy je, že stejně tak se je můžeme i odnaučit a vyměnit je za jiné a lepší, díky kterým budeme zdravější a rozhodně spokojenější.

Poznejte své návyky

Nepůjde to ale naráz. Abychom vůbec mohli začít pracovat na změně, je velmi důležité nejprve velmi dobře poznat své jídelní a pohybové návyky. Jen tak, že rozpoznáme chyby a budeme tedy vědět, co přesně chceme změnit, si můžeme dát i reálné a realizovatelné cíle.

Jak už bylo řečeno, automatický režim v životě může být užitečný. Pomáhá nám přecházet bez nutnosti naší větší pozornosti „nedůležité“ a stokrát opakované úkony, a tak za nás vlastně i trochu rozhoduje. Jenomže moment rozhodnutí je zvláště ve vztahu k jídlu velmi důležitý („Dojím jako vždy celou tu velkou porci, kterou jsem si nandala, nebo si zbytek nechám na potom, protože už se ve skutečnosti cítím dost plná?“), a proto bychom ho neměli nechávat na našem „autopilotovi“.

V čem záznamy pomáhají

To, že začneme mapovat naše návyky, způsobí, že se začneme soustředit na to, co jíme, jak jíme a také proč jíme, a tak si i uvědomíme všechny chyby, které v tomto směru děláme. A tak konečně váš plán na změnu nebude znít obecně a vágně jako například „Začnu jíst zdravě.“ ale konkrétně jako „Zmenším porci přílohy k večeři a doplním ji zeleninou.“

Schválně, který z těchto dvou cílů vám přijde jednodušší na dosažení? :-)

Zkuste ještě týden vydržet u svých dosavadních návyků

Pokud se rozhodnete pustit do nějaké změny, vydržte ještě týden u svých dosavadních návyků a vše si poctivě zaznamenávejte. Je to těžké, ale vydržte to, jen tak si budete moct udělat reálný obrázek o tom, kde děláte chyby. Záznam vašich běžných jídelních (a stejně tak i pohybových) návyků bude skvělým výchozích bodem, od kterého se budete moci odrazit a znovu se k němu vrátit a porovnat, jak dalekou cestu už jste ušli a co všechno se vám už podařilo změnit.

K mapování pro začátek využijte našeho záznamového archu nebo zvolte vlastní způsob zaznamenávání vašich návyků.

Záznamový arch pro zápis vašich návyků si můžete stáhnout zde

Záznamový arch pro elektronické vyplnění v pdf si můžete stáhnout zde

Na konci týdne se podívejte do svých záznamů a zkuste si sepsat seznam návyků, na kterých chcete v následujícím týdnu či měsíci pracovat. Ať už to bude omezení mlsání, zařazení nové pohybové aktivity nebo třeba pravidelné jedení, na našich stránkách naleznete mnoho článků, materiálů i kurzů, které vám se zařazováním novým návyků pomohou.

Jste už pokročilí a máte pocit, že váš jídelníček je téměř ideální, ale hubnutí se vám pořád nedaří?  

Udělejte si podrobnou nutriční analýzu svého jídelníčku v programu Sebekoučink. Zjistíte množství energie i živin (tj. bílkovin, tuků a sacharidů) a také jak jste na tom s pitným režimem, příjmem soli, vlákniny, jednoduchých cukrů nebo zeleniny. 

Pokud byste potřebovali radu odborníka, neváhejte se obrátit na některého z našich lektorů

Těšte se z každého dne, kdy jste udělali něco pro své zdraví

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři