TOPlist
Sledujte nás:

Chůze - nejzdravější pohyb

Zpět

Alexandra Fraisová

 

Víte, který pohyb je nejzdravější? Docela obyčejná chůze!

Co k ní potřebujete? Dobré boty a vybrat si trasu, jinak nic víc. 

* Kolik?

Za takovou všeobecně přijímanou hranici toho, co byste měli za den ujít, se považuje 10 000 kroků. Ale pro někoho, kdo tráví celý den na židli, je to docela dost. Pro začátek, jestliže jste tvor sedavý, začněte tím, že si změříte, co za den ujdete za běžného provozu. A pak zkuste postupně navyšovat. Třeba o 200 kroků na den. Vyšplhejte se na 5 000 kroků, pak 7 500 kroků, nakonec na 10 000 kroků. A dál už je to jenom na vás.

 * Čím měřit? 

Můžete zapnout aplikaci v chytrém telefonu (pozor, "užírá" baterku), nebo možná máte chytrý náramek. Anebo pořád nedáte dopustit na starý dobrý krokoměr.

 * Co by měl takový krokoměr zvládat?

Pohyb do prostoru a správnou citlivost. Nestačí úplně nejlevnější model, protože ten často zaznamená i to, když kýchnete :-) Ale slušná střední třída tyto otřesy omezí a zaznamená opravdu to, co ujdete.

 * Jak si krokoměr nastavit?

Změřte si délku kroku. Anebo použijte průměrných 70 cm na jeden krok.

10 000 kroků potom odpovídá 7 km na den

* Co měřit? 

Můžete měřit jen pohyb za dveřmi bytu či domu - ale myslete na to, že máte krokoměr u dveří a že si ho máte vzít.

Anebo ho jednoduše ráno nasaďte a večer odložte. To pak funguje podobně jako měření na chytrém náramku - i když náramek občas něco přidá, i když si ho nastavíte na dominantní/nedominantní ruku.

 

* A jak kroky nastřádat? 

Choďte, choďte, choďte!

- Jděte po schodech, nejezděte výtahem.

- I po jezdících schodech to vezměte aktivně.

- Dvě tři zastávky městské hromadné dopravy ujděte pěšky.

- Do vedlejší kanceláře nevolejte, ale dojděte.

- Choďte pravidelně na nákup.

- Vezměte partnery, děti, psi a jděte se docela obyčejně po staru projít! 

- Anebo hoňte pokémony :-)

 

 

Chodit můžete i se skupinou Šlápot na STOBklubu! A své kroky si můžete zaznamenávat do našich počítadel, která najdete na své osobní stránce STOBklubu.

 

Chůzi zdar!

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 08. 2019 01:02
Jsem v důchodu, miluji počítač, takže toho mnoho nenachodím. Navíc se se mnou rozkmotřují kyčle, které mají na zátěžové chození úplně jiný názor. Pořídila jsem si domů rotoped a chodecký pás, v posledních dvou třech týdnech jsem si navíc přidala chůzi po schodech do druhého patra. Snažím se několikrát za den to druhé patro vyšlápnout, aniž bych potřebovala jít ven, to už je pak takový bonus spojený s nákupy či setkání s kamarádkou u kávy v cukrárně.
17. 08. 2017 14:13
Můžete mi poradit, od jakou značku?
22. 10. 2016 22:11
mám chytrý náramek a mohu jen doporučit.
19. 10. 2016 22:03
Dlouho jsem používal aplikaci v mobilu. Vzhledem k tomu, že absolutní přesnost moc neřeším, byl jsem s tím docela spokojený. Nicméně "užírání" baterky mně docela štvalo, stejně jako nutnost mít mobil neustále u sebe - což doma zrovna nejsem zvyklý. Takže jsem se dopracoval k náramku. Používám typ, který je jednoduchý a jednoúčelový - nemá podsvícení displeje, nemá vibrační ani jiný budík, nerozezná jiný pohyb než chůzi a spoustu dalších vychytávek, ale měří kroky a hlavně (prý, ověřeno např. mtronic) baterka bez dobíjení vydrží prý víc než rok. Zatím jej mám 4 měsíce a absolutní spokojenost. Původně jsem chtěl plnit cíle podle zadání náramku, ale můj životní a pracovní styl je na to příliš nevyrovnaný. Dnes mám pevně nastavenou hranici pro každý den, kterou postupně mírně navršuji, a snažím se ji každý den plnit. Je pravdou, že jsem dost opustil jiné aktivity - chůze v létě dostala přednost před kolem apod. Ale jinak, chůze je super!
19. 10. 2016 20:21
Navádět k běhání po jezdících schodech není úplně nejlepší nápad. Tihle eskalátoroví běhači mě nesmírně štvou, a vždy si představuji že se schody nečekaně zastaví, a zrovna tak nečekaně zase rozjedou, a že to pořádně cukne, a tito běhači si rozbijou pořádně hubu. Se zbytkem článku souhlas.
19. 10. 2016 16:52
Krokoměry jsem měla dva 3 první jsem vrátila hned, druhý jsem darovala a třetí si měřil jak chtěl. Nebyl moc drahý. Teď mám náramek a jsem spokojená, jen si musím hlídat aby byl nabitý. Když cvičím , nebo jedu na kole nic nepočítá. Pracuji v kanceláři tak mám aspoň přehled, co nachodím. chůzi doma nepočítám, jen co nachodím venku, po nákupech a v práci. Snažím se dostat na 15000, ale pod 10000 nechodím. Už se mi i stalo, že jsem ještě večer vytáhla pejska na procházku, když mi chybělo něco do 10000 :-)))
19. 10. 2016 14:52
Je to moc dobrý nápad, měla jsem krokoměr na mobilu ale ten nenosím pořád u sebe. Ale používat krokoměr jako motivaci to mě nenapadlo nějaký si obstarám a vyzkouším.
19. 10. 2016 10:17
Ježíšek přinesl náramek - hrozně mne rozčiluje (náramek, ne Ježíšek)
Kroky rozhodně nepřidává. Naopak odmítá počítat kroky např.do schodů a hlavně s kočárkem. Když držím madlo, nechodím.
A spíš úsměvná je situace, kdy po dvouhodinové jízdě na ˇkole na Šumavě se vysápu do kopce a krokoměr na mne červeně "ječí" měla by ses hejbnout - dlouhá doba nečinnosti.;-)
Ale jinak na krokoměr - jakožto motivační věcičku - nedám dopustit
19. 10. 2016 09:44
Za celý den, to dám většinou v pohodě i víc. Jo a Pokémoni fungují, jak vidím u dcery:-)
19. 10. 2016 09:29
tak vyndat krokoměr z šuplíku a oživit :)
coumba: Do 10 000 kroků se počítá vše, nemusí to být cílená chůze navíc, to už by bylo celkem časově náročné chodit každý den na 7km procházku :)
19. 10. 2016 09:17
Pořád mi není jasné, zda těch 10000 kroků má člověk ujít cíleně navíc, nebo se do toho počítají i běžné kroky v práci či domácnosti. Já hlásím v šlápotách jen kroky venkovní a to často tolik není.
19. 10. 2016 09:09
Evinko, dtto
19. 10. 2016 08:47
Ježíšek nadělil,skončil zapomenut v šuplíku
19. 10. 2016 08:13
Krokoměr - napíši si Ježiškovi :-)

Naši partneři