TOPlist
Sledujte nás:

Co je to vlastně přejídání?

Zpět

Ing. Hana Málková, PhDr. Iva Málková

 

V první řadě bychom přejídání mohli rozdělit na objektivní a subjektivníObjektivní je takové, kdy toho skutečně sníme více, než by naše tělo potřebovalo. Toto množství je samozřejmě pro každého individuální, jiné bude pro aktivního dvoumetrového sportovce a jiné pro drobnou ženu.

Často (především u hubnoucích) se však jedná pouze o přejedení subjektivní, kdy toho reálně nesníme mnoho, ale v našich myšlenkách a emocích to vyhodnotíme tak, že jsme se přejedli. Extrémem je mentální anorexie, kdy už jako přejedení může postižená osoba vnímat to, že si třeba místo 2 koleček okurky vzala 4.

Přejídání se dá chápat opravdu z mnoha pohledů, tak se pojďme podívat, za jakých všech situací může být o přejídání řeč.

Přejídání jako dlouhodobý nadbytečný příjem energie

Pokud dlouhodobě přijímáme více energie, než jsme schopni vydat, naše hmotnost postupně narůstá. Funguje zde základní princip zachování energie.

Často se takto člověk může přejídat, aniž by si to vůbec uvědomoval.  Jídlo a velikost porce nijak zvlášť neřeší, žádný pocit přejídání si neuvědomuje a hmotnost pomalu roste. A zjistí to zpravidla až tehdy, když se nevejde do kalhot a číslo na váze ukáže o několik kilogramů více.

Co s tím?

Pokud chceme mít stálou hmotnost, je potřeba mít denní energetický příjem a výdej v rovnováze. Pokud chceme hubnout, je potřeba dosáhnout nerovnováhy. To znamená buďto ubrat na příjmu (jídle), nebo přidat na výdeji (pohybu), ideální je samozřejmě kombinace obojího.

Pokud byste si chtěli spočítat váš denní energetický příjem a orientačně zjistit, jestli je v rovnováze s vaším výdejem, doporučujeme vyzkoušet program Sebekoučink

Krátkodobé jednorázové přejedení

Tento stav zná asi každý z nás. Ať už se jedná o nějakou speciální příležitost, oslavu, raut, návštěvu apod., nebo i běžný den, někdy toho zkrátka sníme více, než naše tělo potřebuje.

Co s tím?

Abychom přibrali 1 kg tuku, museli bychom sníst asi 25 000  kJ nad svůj denní limit. Takové množství energie odpovídá například 7 velkým pytlíkům chipsů nebo 10 balením slaných arašídů či 50 chlebíčkům s bramborovým salátem nebo 11 tabulkám čokolády, což se zřejmě málokomu naráz povede sníst. Jedno přejedení tedy rozhodně neznamená, že ihned přibereme, to se stane až když denní limit přijímané energie překračujeme dlouhodoběji. Pokud se tedy přejíte jednou a hned následující den se vrátíte k běžnému režimu, nic to neznamená.

Pokud se to stává jen opravdu výjimečně při nějaké zvláštní příležitosti, není to žádný problém a k životu to patří. A jak bylo řečeno, nárůst hmotnosti to nezpůsobí. Důležité je si tento fakt uvědomovat a takové přejedení si nijak nevyčítat.

Pokud by se však jednalo o pravidelně se opakující situace, je vhodné se naučit zvládat je lépe.

Přejídání ze stresu, nudy

Rozčílí vás v práci šéf, neukázněné děti nebo nepořádek, který vás doma čeká po příchodu z práce? A saháte v této situace po čokoládě nebo jiném jídle? Nudíte se a automaticky hledáte v ledničce nebo skříni, co byste slupli?  Pokud přejídání nemáte spojené jen se zvláštními příležitostmi a opakovaně jídlem řešíte například nudu, stres nebo jiné emoce, je vhodné se tyto návyky odnaučit a postupně pracovat na tom, abyste tyto situace řešili jinak než jídlem. 

Co s tím?

Identifikujte situace, které u vás vedou k přejídání, a najděte si nějakou alternativní činnost (ideálně neslučitelnou s jídlem), kterou budete v těchto situacích vykonávat.

Pokud se vás tento problém týká, doporučujeme online kurz Hubnutí na míru se STOBem nebo brožurku Chci změnu. Jak na psychiku? 

Pocit těžkosti v žaludku

Někdy se můžeme cítit přejedeni, aniž bychom toho snědli nějak výrazně více. Může se tak stát, pokud si dáme nějaké těžce stravitelné jídlo, nadýmavou potravinu, nevhodnou kombinaci jídel, nebo nám to zkrátka z nějakého důvodu "nesedne" a cítíme těžkost v žaludku.

Co s tím?

Pokud se to stane jednou za čas, není třeba to nijak řešit, pokud by se to však opakovalo častěji, může už to značit nějaký problém (např. alergii, intoleranci, onemocnění trávicího traktu) a bylo by určitě vhodné navštívit lékaře.

Přejedení pouze v naší hlavě

Jedná se o v úvodu zmiňované subjektivní přejedení, kdy můžeme mít pocit přejedení, aniž bychom se reálně opravdu přejedli. Tento pocit si vytváříme v naší mysli v důsledku nevhodných myšlenek, kdy toho sníme (třeba i jen o malinko) více, než jsme si plánovali a vyhodnotíme to jako přejedení. Může to být jen malá sušenka nad plán, nebo i třeba jedna brambora navíc, která u nás spustí tyto negativní myšlenky.  Pokud bychom se na to ale podívali racionálně, ta jedna brambora nebo malá sušenka je opravdu zanedbatelná. 

Takovéto uvažování by mohlo v dlouhodobém horizontu vést až k psychickým poruchám, jako je například mentální anorexie. Dávejte si na něj tedy pozor.

Co s tím?

Je potřeba si pamatovat, že není nutné být vždy 100%. Pokud si jídelníček hlídáte, třeba i zapisujete v programu Sebekoučink, neberte hned jako selhání, pokud vám nesvítí všechny semaforky zeleně (pro neznalé Sebekoučinku neplníte váš limit a odchýlíte se o něj o více než 10 %).

Buďte spokojeni i s oranžovými semaforky, jinak řečeno, nebuďte vždy 100%, ale pochvalte se, pokud budete i 80%. :-)   

Přejídání jako psychická porucha

I přejídání samo o sobě může být psychickou poruchou. Taková psychická porucha se nazývá záchvatovité přejídáníbulimie a je definovaná jako konzumace většího množství jídla než je obvyklé, a to v krátkém časovém období (konkrétně méně než 2 hodiny), přičemž během záchvatu pacient naprosto ztrácí kontrolu nad svým jídelním chováním, tedy není schopen kontrolovat množství snědeného jídla, ani příliš nerozlišuje mezi jednotlivými potravinami.

Člověk s touto poruchou po takovémto záchvatu často prožívá silné pocity viny a znechucení, případně depresivní stavy. U bulimie se navíc vyskytuje snaha o odstranění velkého příjmu potravy např. zvracením nebo projímadly. Aby mohla být člověku diagnostikovaná tato porucha musí se u něj takovéto chování objevovat minimálně 2 krát týdně po dobu půl roku.

Co s tím?

Jedná se o závažné psychické poruchy a pokud by se vás něco takového týkalo, tak je nutné tento problém řešit s psychologem.

Pokud se vám ale jen občas stane, že naráz sníte třeba jednu tabulku čokolády nebo pytlík chipsů, jistě to není ideální, ale o poruchu příjmu potravy se nejedná.

Co říci závěrem?

Jak vidíte, přejídání je skutečně široký pojem, pod který se skryje mnohé. Ani v jednom případě se však nejedná o správný a zdravý přístup k jídlu.

Zkuste se v první řadě zamyslet, jestli třeba někdy vaše přejedení není pouze subjektivní a netrápí vás zbytečné výčitky, bez kterých by byl život veselejší. :-)

Za druhé si uvědomte, že i objektivní přejedení k životu jednou za čas patří a opět by se mělo obejít bez výčitek.

A pokud se u vás přejídání objevuje častěji, sledujte dál články a příspěvky v tomto měsíci a trénujte své lepší jídelní návyky. :-)

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 12. 2017 16:32
jo, to znám :-/
28. 12. 2017 15:33
Je to o neustálém se hlídání, aby se mi ty skryté kalorie nevkrádali do jídla.
13. 12. 2017 06:28
Smutné :-(
12. 12. 2017 22:01
Jitulka: právě, takové nenápadné pozvolné přidávání jídla a zvětšování porcí a přibývání je nejhorší, člověk si to dlouho neuvědomuje a pak bác, plno kilo nahoře.
12. 12. 2017 21:15
Děkuji za článek mám taky problém s přejídáním nebo s jídlem navíc a potom ty hrozné vyčitky :-( vůle mi chybí v tom to je :-(
12. 12. 2017 21:15
Děkuji za článek mám taky problém s přejídáním nebo s jídlem navíc a potom ty hrozné vyčitky :-( vůle mi chybí v tom to je :-(
12. 12. 2017 19:00
Děkuji za zajímavý článek
12. 12. 2017 07:23
Pro Yogi a Evujsa
Jednorázové přejedení nic neudělá. Problém je, když není jednorázové. Já jsem si spočítala svoje čísla. Přibrala jsem za posledních 2,5 roku 12,5 kg. Což je necelých 0,5 kg za měsíc. V kaloriích a 10775 Kj navíc měsíčně. Denně cca 350 Kj. Což je asi 15 g 70% hořké čokolády denně. Takové množství navíc není problém udělat. Proto vám připadá, že to jde snaž. Osobně musím začít znova. A vám přeju ať se taky daří.
11. 12. 2017 16:17
Děkuji za zajímavý článek s přejídáním mám občas problémy
11. 12. 2017 05:24
MOc hezky článek
09. 12. 2017 19:43
Děkuji za zajímavý článek, občas se přejím ze stresu, sice se to snažím odbourat, ale musím na tom ještě zapracovat.
09. 12. 2017 18:28
Taky si myslím (podloženo vlastní zkušeností), že na přibrání 1kg stačí mnohem méně. Stačí o víkendu trošku zvětšit porce, přidat koláč, a je to hned.
09. 12. 2017 18:05
No myslím, že jsem docela "normální" a když mi něco chutná, tak se občas, ale stále méně často, prostě "nacpu". Jen mě překvapuje, co bych musela stláskat na přibrání 1 kg - mám pocit, že to mi jde daleko snáze. Bohužel.
09. 12. 2017 08:45
Tak mám období, kdy potřebuji stále něco sníst, ale nejsou to měsíce, spíš cca 1 - 2 týdny v kuse, ale taky je tohle hloupé, když nemůžu přemoci vůlí
09. 12. 2017 05:56
Díky za článek. Našla jsem se v bidě onemocnění zažívacího traktu :-(. Dříve jsem tyto stavy připisovala žlučníku, teď už ho 3 roky mám vyoperovaný a problémy mám stále.... :-(. Přejídání se vyhýbám a hlídám si prágě proto co jím, ale i tak mě tyto těžkosti trápí....
08. 12. 2017 22:49
Tak já se přejídám, podle článku, ze stressu. Vím to, musím na tom zapracovat.
08. 12. 2017 22:12
Pokud si člověk píše co jí, tak se to dá zvládat. Bez toho to někdy ale nezvládám.
08. 12. 2017 21:16
Snažím se hlídat si porce a nepřejídat se, ale na rodinných oslavách to občas nezvládám a také si dám ráda něco sladkého ke kávě. Stále mám na čem pracovat.
08. 12. 2017 20:22
Tím,že si dělám jídelníček dopředu předcházím přejídání , prostě si naložím na talíř co mám sníst a snažím se věnovat jen jídlu.
08. 12. 2017 20:20
Moc hezky napsaná článek, díky. Ono to s tím přejídáním není vždy tak jednoznačné...někdy si to člověk opravdu ani neuvědomí i když se snaží...
08. 12. 2017 20:11
že bych se přejedla to né,ale občas snim víc sladkýho,nebo tučnýho
08. 12. 2017 18:54
Díky za článek, pomohl mi vysvětlit, jak to s tím přejídáním vlastně je.Doteď jsem si myslela, že přejídání je najíst s k prasknutí, což se mi už dávno nestává.Přesto to koučink hodnotí jinak a z toho mívám velice špatnou náladu.
08. 12. 2017 18:39
Přejedení k životu jednou za čas patří a mělo by se obejít bez výčitek... Jestlipak je lepší další den hodně ubrat nebo jíst normálně?
08. 12. 2017 15:00
Děkuji za informace.Nemyslím,že bych se přejídala,spíše volím v nesprávný čas ty nesprávné potraviny.
08. 12. 2017 13:23
Snažím se nepřejídat, co jsem zhubla, tak mi stačí menší porce. Nenápadné zvyšování přijmu potravy je ale zrádné a proto si to musím hlídat. Jinak mám ještě jednu zkušenost s přejedením asi pouze v hlavě, a to, když jsem měla třeba nějaký pracovní oběd, z kterého jsem byla trochu nervózní. Snědla jsem toho relativně málo, dokonce i zdravé věci, ale měla jsem ne úplně příjemný pocit plného žaludku, jako kdybych snědla kamení.
08. 12. 2017 12:19
Snažím se nepřejídat a docela se mi to daří.
08. 12. 2017 11:57
Téma tohoto měsíce je na mě jako ušité.S občasným přejedením se,hlavně související s emocemi problém bohužel mám.Proto děkuji za inspiraci a za to že tu stobklub je.
08. 12. 2017 11:13
myslím že někdy ztrácím kontrolu nad jídlem a to hlavně večer, ráno snídám málo a večer se to projeví
08. 12. 2017 11:05
s přejídáním problém nemám, ale 100% se také nesnažím být, tak nějak přiměřeně :-)
08. 12. 2017 10:35
Můj největší problém je to, že už od dětství jím rychle a tudíž včas nepozná, kdy už jsem sytá. Proto si hlídám předem, co si naložím na talíř a už si nepřidá, i když mám ještě trochu hlad. Ten totiž za pár minut odezní.
08. 12. 2017 09:44
Kdysi jsem přejídání řešila projímadly a zvracením. Teď se přejím jen opravdu výjimečně.
08. 12. 2017 09:36
Nekdy si dám bramburky,sladke nemusim.
08. 12. 2017 09:18
Občas se mi stane, že bych snědla všechno co vidím, na rodinných setkáních se taky snadno přecpu, a proto již poctivě vyplnuji sebekoučink a nečekám až na leden.
08. 12. 2017 08:52
tak čokoládu si někdy dám i ty chipsy, mám na to chuť a pak je zas nemusím
08. 12. 2017 08:30
Pro mne je nejvíce nebezpečné nenápadné postupné zvyšování příjmu, neuvědomím si, že jím více, než bych měla. Vždycky potřebuji proto, aby mne trochu usměrnily semaforky, v tomhle je Sebekoučink geniální.
08. 12. 2017 07:36
Občas se přejím, ale snažím se to omezovat. Někdy to ale fakt chutná a je toho dost. To je potom dilema.
08. 12. 2017 07:31
Od té doby co jsem si začala zapisovat co jím ,tak sním menší množství a asi se mi zmenšil žaludek, tak se nepřejídám. Nechodím ani do restaurace ,protože to množství co tam dávají nesním
08. 12. 2017 07:11
já se dlouhodobě nepřejídám, občas spíš ujedu a sním něco co běžně nejím

Naši partneři