TOPlist
Sledujte nás:

Co jíst na dovolené, abyste si nepokazili hubnutí?

Zpět

Nejlepší je vlastnoručně připravená strava, a to nejen na dovolené. 


>> Tipy, co si sebou zabalit na dovolenou a co uvařit během pár minut, najdete v článku <<


Dovolená je ale i o odpočinku a zážitcích a rádi si tak necháme připravit jídlo od někoho jiného. Ani při hubnutí to nemusí být zásadní problém, poradíme vám, jak na to. 

Jak si vybrat dobře v restauraci?

Situace se zlepšuje a „smažírny“ jsou pomalu vytlačovány restauracemi, kde se vaří a zelenina není sprosté slovo. 

Stejně jako v průběhu školního roku, i o prázdninách platí – nedávejte si smažená jídla a pokrmy se smetanovými omáčkami. Vařená příloha, dušené, vařené, restované nebo grilované libové maso, k tomu zelenina a neuděláte chybu!


>> Tahák pro správný výběr jídla v restauraci najdete zde <<


Co si budeme povídat, takový cyklovýlet nebo túra se smažákem v břiše není žádná radost. Na druhou stranu s prázdným žaludkem to taky nejde, a proto pokud opravdu není na výběr, dodržujte aspoň pravidlo jedna smažená věc na talíři. Např. smažený řízek s vařeným bramborem nebo přírodní plátek s hranolky. 

Věděli jste, že touto hospodskou „klasikou“ do sebe dostanete 6 000 kJ? 

Langoš nebo klobása na koupališti? Zkuste to jinak!

Stánkům na koupalištích a v kempech většinou bohužel pořád vládne friťák, klasická nabídka tak zahrnuje langoše, hranolky, smažený sýr a k tomu nějaká ta klobása nebo párek v rohlíku. Asi netřeba komentovat, že žádné z těchto jídel se do zdravého jídelníčku nehodí. 

V lepších případech můžete narazit na kuřecí maso z grilu nebo třeba tortillu, pokud tortilla nebude naplněná smaženým masem a majonézou, tak se to dá považovat za dobrou volbu. Když budete mít velké štěstí, tak možná narazíte i na nějaký ten zeleninový salát. Raději ale nespoléhejte, že se na koupališti nebo v kempu kvalitně naobědváte a vezměte si pro jistotu vždycky něco s sebou. 

Pokud vlastní svačinu nemáte a jste opravdu odkázáni na nabídku stánku, volba je jasná – dejte si zmrzlinu! Nejlépe tvarohovou, která vás zasytí, osvěží a kalorií má v porovnání s langošem nebo klobásou zhruba třikrát méně. 

All inclusive nebo polopenze – zkouška ohněm? 

V české mentalitě přetrvává myšlenka "přeci to tady nenechám". Švédské stoly a možnost jíst dle libosti končí bohužel přejídáním, takže z jídla nakonec nemáme radost, ale výčitky svědomí. 

Přistupujte i k takovému pokušení zdravěji! Do jídla vás nikdo nenutí a na talíř si můžete dát jen to, co si sami vyberete. Obejděte nejprve plné stoly a vyberte si, co budete jíst. Plánováním se vám podaří předejít nezřízenému nakládání všech jídel na talíř, k čemuž švédské stoly obvykle svádějí. Využijte možnosti vyzkoušet nová, neznámá jídla. Zaměřte se hlavně na zeleninu a speciality, které chcete opravdu ochutnat. Zatímco zmrzlinu nebo hranolky najdete i doma, tak pestrý výběr zeleniny nebo třeba ryb většinou doma nemíváte.

Vezměte si klidně více chodů, ale v malém množství.

Švédské stoly nemusí skončit přejedením. Vezměte je jako příležitost ochutnat nové a zajímavé pokrmy, zaměřte se na zeleninu, ovoce, ryby a neobyklé přílohy.

 

Pokuste se omezit konzumaci alkoholických nápojů, limonád, zmrzliny a dalších pochoutek, které jsou během dne k dispozici. Dejte si například pravidlo, že alkoholické nápoje nebudete pít v průběhu dne, ale dáte si skleničku jen k obědu nebo večeři. A zmrzlinu, pokud ji máte rádi, si dopřejte jednou denně místo svačinky.

Polopenze zase svádějí k šizení jídla přes den, protože to večer doženete a „zdarma“. Pokud vás čeká aktivní program, tak si klidně dopřejte větší snídani. Nemělo by to ale vypadat tak, že se ráno přejíte a vystačíte si s tím až do večeře. V průběhu dne nevynechávejte obědy, ať nejste večer úplně vyhladovělí a zbytečně se na noc nepřejídáte.

Pokud vás čeká servírovaná večeře, zkuste ubrat na příloze. Dělá-li vám problém nesníst, co je před vámi na talíři nebo nedat si dezert, poproste hned obsluhu, ať vám přinesou poloviční přílohu (a o to více zeleniny, pokud nějaká je) a nenosí dezert.  

Bude to divočina? Plánujte předem 

Jedete kempovat, do hor nebo na vodu? Dopředu si naplánujte, co budete jíst a podle toho předem nakupte. Jede-li vás větší parta, domluvte se a plánujte společně, ať nejíte fazole s rajčatovou omáčkou celý týden a ať se vám jídlo zbytečně nezkazí. 

Dávno odzvonilo řízkům a lančmítům. I na ohni uvaříte dobře, chutně a zdravě. Výborné jsou zeleninovo-luštěninové polévky, luštěninový guláš, jáhloto nebo po ránu kaše, do které mohou děti nasbírat v lese borůvky.
 

Lehké, výživné a trvanlivé potraviny, které moc neváží, nevyžadují dlouhou přípravu a hodí se do divočiny 

  • Obilné kaše (neslazené)
  • Instantní kaše – bramborová, čočková
  • Kuskus, pohanka, bulgur
  • Celozrnné balené pečivo, tortilly a knäckebrot
  • Sušená zelenina, sušená rajčata/houby
  • Sójové nudličky, falafel, sušené maso
  • Sušené mléko
  • Sušené ovoce, ořechy
  • Proteinové tyčinky, raw tyčinky, ořechové tyčinky

Pokud nejste na úplné samotě, pochopitelně občas zavítejte do obchodu pro čerstvé suroviny – zeleninu, ovoce nebo nějaký mléčný výrobek. 

Zdraví na prvním místě

Kromě energetického příjmu a nutričního složení dbejte i na bezpečnost potravin. V letních měsících hrozí střevní potíže, které si můžete přivodit majonézovými saláty, bagetami, uzeninami nebo nedostatečně tepelně upraveným masem. Pozor na „podezřele“ vypadající obchůdky, stánky a trafiky. Dbejte na správné skladování a správnou tepelnou úpravu vlastních zásob, pozor i na pečivo, které v teplém počasí špatným skladováním plesniví. 

Přejeme vám krásnou dovolenou bez kil navíc!


Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě

Náš program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás program ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny a pijete dostatek tekutin.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<

Sebekoučink můžete použivat i jako mobilní aplikaci. Před spuštěním aplikace je nutné se registrovat na stránkách STOBklubu.
Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 08. 2020 16:36
U mě je vybočení otázkou konzumace drobného ovoce (rybíz,angrešt,borůvky, jahody,) snažím se dodržet "krmnou dávku" ale ne vždy se to podaří.
06. 08. 2020 13:46
Princip je to dobrý, otázkou je, proč se to přes léto skoro všem pokazí. U mne osobně vidím důvod v konzumaci sezonnich potravin (pochutin?) :-)
06. 08. 2020 12:29
Myslím, že zpravidla se řídím pokyny v článku, i když, jistě, chybička se vloudí :-). Tu si ale nevyčítám, spíš se snažím, aby to bylo jen "mimořádné vybočení" a ne běžná praxe. Děkuji za hezký článek.

Naši partneři