TOPlist
Sledujte nás:

Čtěte obaly a nenechte se zmást

Zpět

 

Mgr. Veronika Pourová

Podle obalu se jistě dají vybrat vhodné a méně vhodné potraviny. Platí zde však pravidlo důvěřuj, ale prověřuj. Pokud tedy potravina na první pohled bude vypadat, že se skvěle hodí do zdravého jídelníčku nebo na hubnutí, přečtěte si raději ještě složení a podívejte se na její výživové hodnoty, abyste si ověřili, že tomu tak skutečně je.

Tak například známé tvrzení „bez přidaného cukru“. Jestliže máte ovocný džus, který je připravený pouze z ovoce, neobsahuje přidaný cukr, to je fakt. Neznamená to však, že neobsahuje cukr žádný a je vhodné ho pít ve větším množství. Ovocnou šťávu vypijete mnohem rychleji a ve větším množství, než kdybyste použité ovoce jedli v kuse, a třeba si ho ještě museli sami oloupat. Tím pádem získáte v krátkém čase větší množství dostupného cukru, který buď využijete nebo se vám uloží. Sice jde o cukr z ovoce, ale je to pořád cukr.

To samé platí u různých raw tyčinek, které se skládají pouze z datlí nebo jiného sušeného ovoce a ořechů. Sice nejsou doslazované, ale obsah cukru bývá třeba sedmdesátiprocentní. Datle samy o sobě obsahují 70 % cukru, takže pokud se použijí k oslazení ořechové tyčinky, nebude sice obsahovat přidaný cukr, ale bude stále obsahovat významný zdroj cukru, což výživové hodnoty příliš nevylepší. Proto je vždy potřeba kromě složení sledovat i výživové údaje a zaměřit se v tomto případě na číslo u položky "cukry". Nutno ale zmínit, že i tyto tyčinky, ač obsahují velké množství cukru, jsou svým složením stále vhodnější než klasické sladkosti, do kterých je cukr natvrdo přidaný a jen doplňuje ve složení další složky v podobě tuku, mouky a dalších surovin, které nám mnoho příznivých živin nepřinesou. Lze je proto doporučit třeba sportovcům nebo jako rychlou svačinu na celodenní výlet.

Dalším trochu zavádějícím tvrzením je označení „dětský“. Existují dětské párky, dětská šunka nebo dětský sýr. Bohužel toto označení není nijak ošetřeno legislativou (na rozdíl od označení kojenecký), takže ho výrobce může používat i na potraviny, které obecně pro děti vhodné nejsou – tedy hlavně zmíněné uzeniny. Sice často obsahují méně soli než běžné výrobky, ale třeba rozdíl u klasických párků (kolem 2 g soli na 100 g) a dětských párků (1,7 g soli na 100 g) je rozhodně menší, než by měl podle doporučení být, a i dětské párky jsou pro děti příliš slané. Pro představu, dítě by mělo přijmout do 3 g soli na den, takže porcí dětských párků vypotřebuje více než polovinu tohoto množství.

Také označení „fitness“ může být leckdy matoucí, protože nikdo přesně neví, co to fitness potraviny jsou a většinou jde jen o marketingový název, fitness může být i proteinová tyčinka plná palmového tuku a glukózového sirupu. Raději proto hledejte oficiální označení „light“ nebo „lehký“, pro které legislativa určuje jasná pravidla (výrobky takto označené musí mít snížený obsah některé z živin alespoň o 30 % ve srovnání s podobným produktem). I tady je ale třeba být pozorný, light označení může nést například výrobek, který má snížený obsah tuku, ale přitom může mít vysoký obsah cukru, což našemu zdraví také neprospěje. Typicky se to stává třeba u nízkotučných ochucených jogurtů a v tomto případě se určitě vyplatí sáhnout raději po klasickém polotučném jogurtu bez přidaného cukru.

Pozor dejte i na různá označení, jako je raw, vegan nebo bio, protože neoznačují vhodnost potraviny do zdravého jídelníčku, ale poukazují na teplotu použitou při výrobě, na absenci živočišných produktů či na druh zemědělského podniku, který potravinu vyprodukoval. Bio salám je pořád salám a Bio cukr je stále jen cukr.

Nenechte se proto zmást a raději poctivě čtěte složení a sledujte výživové hodnoty, což je rozhodně spolehlivější než koukat pouze na design obalu.

Hodnocení (20 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 06. 2018 23:17
Děkuji za hezký článek
10. 06. 2018 14:46
Hlavně u jogurtu le označení light silné zavádějící. Kromě toho je tuk dle mého názoru méně nebezpečný než cukr.
08. 06. 2018 06:57
Pěkný článek. Obaly čtu. Raw a Bio nekupuji, z Light jen Madeland.
06. 06. 2018 07:03
Výrobky bio, raw ani light prakticky nekupuji, spíše vybírám podle složení,
např. vysokoprocentní šunku, méně tučné sýry a zatím se mi díky tomu daří udržovat váhu, na kterou jsem díky Sebekoučinku zhubla.
05. 06. 2018 22:41
Já spíš zase ignoruju všelijaké ty Bio, Fit a podobné n neříkající označení. Light se naopak nevyhýbám, například u sýrů ementálového typu (například Madeland). U slaných výrobků přidaný cukr moc nehrozí a "sladké" kupuju bez příchutě polotučné. U jogurtů naopak to light a linie ve mně moc důvěry nevzbuzuje.
04. 06. 2018 16:06
označení light se už dlouho vyhýbám obloukem
04. 06. 2018 15:27
to je pravda s dětskou šunkou a párky, já si kupuji šunku vysokoprocentní v tescu, tam to mají hezky označené nebo pak balené kde si to přečtu, nevím proč někde to jde vědět co si kupuji a v jiném obchodě na mě koukají když chci vědět kolika procentní šunka to je
04. 06. 2018 14:26
Tak těmito názvy mě opravdu nedostanou. Již několikrát jsem se přesvědčila, že název neodpovídá složení. Např. dětská šunka na tom byla hůř než pražská.....
04. 06. 2018 09:10
Perfektní výzva, ráda si to čtení etiket zopakuji.
04. 06. 2018 06:06
Snažím se obaly číst, ale někdy to chce silnou lupu.
04. 06. 2018 05:31
Diky opravdu se to vyplatí.:-)))
04. 06. 2018 05:31
Souhlasím a snažím se obaly číst.

Naši partneři