Olivový olej se dělí na několik kategorií, tato kategorie musí být označena na obale:
a) Extra panenský olivový olej: výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy (získává se tedy mechanicky za studena); na obalu bývá nadpis „extra vergine“, „extra virgin“, „extra vergin“
b) Panenský olivový olej: olivový olej získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy
c) Olivový olej: olivový olej obsahující rafinovaný olivový olej a olej získaný přímo z oliv (rafinovaný olej se vyrábí za použití tlaku a tepla)
d) Olivový olej z pokrutin: olivový olej obsahující olej získaný zpracováním zbytků po extrakci olivového oleje a olej získaný přímo z oliv nebo olivový olej obsahující olej získaný zpracováním pokrutin a olej získaný přímo z oliv.
Z hlediska obsahu příznivých látek jsou druhy olejů jsou seřazeny podle klesající kvality. Samozřejmě v rámci jednotlivých skupin může kvalita výrazně kolísat. Navíc se olivový olej velmi často falšuje, neměli byste proto kupovat olej od podezřelých firem a za podezřele nízkou cenu.
Záleží také, na jaký účel chcete olivový olej použít. Panenské oleje jsou nejvhodnější jako zálivka do salátů nebo je můžete přidat do hotového pokrmu. Na olivovém oleji a oleji z pokrutin můžete smažit, protože je tepelně stabilnější nežli oleje panenské.
Kvalitní extra panenský olivový olej můžete zakoupit také na našem e-shopu
Komentáře je možné psát až po přihlášení.