TOPlist
Sledujte nás:

Hanka zhubla v kurzu 12 kg a naučila se věnovat více sama sobě

Zpět

Byla jsem „oplácané“ dítko a na svoje kila navíc tak nějak zvyklá

Rapidní nárůst hmotnosti u mě nastal, když jsem se na vysoké škole seznámila s budoucím manželem. Dle rčení „láska prochází žaludkem“ jsem začala vyvařovat a samozřejmě i více jíst. K tomu jsem si ještě pořídila miminko, takže vysokou školu jsem končila bohatší o titul a pětatřicet kilogramů.  

Na keto dietě jsem zhubla rychle a razantně, ale pak to stejně rychle a razantně nabrala zpět 

Hubla jsem mnohokrát. Počítala jsem kalorie, omezovala různé složky potravy, nejdříve to byly tuky, pak sacharidy, zejména cukry, na ketodietě jsem rychle a razantně zhubla, ale pak stejně rychle a razantně přibrala, vyjmenovává Hanka své zkušenosti s hubnutím. 

Nakonec jsem zhubla ve skupinovém kurzu STOB pod dohledem odborníka. Jak to mám se svým jídelníčkem po skončení kurzu? 

Dnes už vím, že nejde udělat tlustou černou čáru a dělat ze dne na den všechno jinak. Lepší je dělat menší a postupné změny, je to menší šok pro tělo i mozek. 

Naučila jsem se o jídle přemýšlet a plánovat si jej. Pracovně dost cestuji a snažím se jíst kvalitně i na služebních cestách a neodbývat se bagetami na benzínkách.

Hanka je lékařka a pracuje ve farmaceutické firmě jako Senior Medical Advisor, což znamená, že medicínské věci překládá do srozumitelného jazyka, školí zaměstnance a vytváří vzdělávací materiály o lécích. V soukromém životě ráda zahradničí, čte a rozmazluje svého syna i psa. 

Na kurzu probíhala super výměna receptů a tipů na novinky v obchodech. Jídelníček jsem díky tomu rozšířila o spoustu nových a dobrých potravin, naučila jsem se připravovat chutná jídla a mít současně vyvážený příjem živin. 

Doporučuji i vám nechodit v obchodech stereotypně po známých potravinách, ale jednou za čas si udělat výlet do obchodu a v klidu si prohlédnout všechny regály, co se tam vlastně skrývá. A nebát se nových kombinací. 

Jo a taky nakupuji najedená, jinak hrozí pohroma. Dělá mi sem tam ještě potíže velikost porcí, ráda se nacpu. Řeším to pomocí zeleninových salátů, které mi příjemně naplní žaludek. Zavedla jsem si pravidlo, „kolik masa, tolik zeleniny“, také jsem velmi omezila konzumaci uzenin a téměř 100% vyloučila alkohol. 

A když se mi něco nepovede, tak se z toho nehroutím a zase pokračuji dál. 


>> Hance se podařilo zhubnout ve skupinovém kurzu. Vyberte si z aktuální nabídky kurzů <<


Po kurzu hubnutí o 12 kg lehčí, jaké to bylo? 

Poznala jsem bezvadné, stejně naladěné ženy, které mají podobné starosti, které bojují s váhou téměř celý život, které se starají více o druhé než o sebe, a které se konečně rozhodly pro změnu pod odborným vedením. Ve skupině je síla. Nejsem příliš soutěživý člověk, ale nechtěla jsem být při každotýdenním vážení nejhorší. To jsem si raději ten pytlík oříšků večer nedala.

Dodnes nám s holkama z kurzu funguje skupinka na WhatsAppu. O prázdninách jsme si posílaly fotky z dovolených a shodly se, že jsme povolily a vyskočily z režimu, tak jsme se od září domluvily oživit týdenní rituál hlášení váhy a dále se podporovat. 

V kurzu jsem si také potvrdila, že moje rozhodnutí pečovat více sama o sebe je správné. Je to dárek, který jsem si dala k padesátým narozeninám. Dělám si pravidelně čas na relax, rehabilitační formy cvičení, nordic walking, jezdím s kamarádkami na wellness víkendy a učím se říkat „ne“.

Hanka si oblíbila nordic walking, který by ještě ráda skloubila s venčením svého pejska.

Lektorka Lenka o Hance

Hanka je elegantní, velmi chytrá žena se smyslem pro humor, který je mi blízký. Mám ráda, když je na kurzech veselo a „těžká“ témata odlehčíme. 

Hanku budu mít také vždy spojenou s jejím rčením: „Tak jsem zase objevila další slepou vývojovou větev“. Ona pořád a pořád hledala nové možnosti, jak co udělat, aby našla optimální režim a balanc. Když ji něco nevyhovovalo nebo nechutnalo, nedělala lítostivé závěry, že je to těžké, nemožné, že to nefunguje nebo že to nezvládne. A tak to má přesně vypadat. Řešení „á“ nemusí být hned optimální, a tak je potřeba zkoušet i „bé, cé, dé“ a někdy až „zet“ je správně. Jen se nenechte odradit. I to, že něco nefunguje je cenná informace do života, a nikoliv vaše selhání nebo důkaz nefunkčnosti.  

Lektorka Lenka Vymlátilová má ráda, když je na kurzech veselo a „težká“ témata díky humoru odlehčíme. Hanka svým humorem mnohé lekce okořenila a rozesmála celou skupinu.  

Jaké jsou Hančiny budoucí plány? 

Nemám žádné vzletné plány a přání. Doufám ve stabilitu jak v soukromém, tak i v profesním životě. Chci, aby syn vystudoval a byl spokojený. Chci abychom byli všichni zdraví. 

A co bych vám ráda na závěr vzkázala? Srovnejte si v hlavě, co je pro vás důležité, naplánujte, jak toho dosáhnete a pak podle toho jednejte. Začněte se starat více sami o sebe. Nikdo jiný to za vás neudělá. A pořiďte si parťáka. Ať už je to někdo z rodiny, kamarádka, pes, který vás vytáhne na procházky nebo narazíte na prima baby na STOBu.

Hanka a prima „baby“ na STOBím kurzu. Pod vedením výživářky Lenky Vymlátilové a psycholožky Anety Rychové zhubly celkem 57,8 kg. Co vy? Přidáte se k další hubnoucí skupině?

Fotografie veškeré fotografie byly pořízeny díky grantu ECPO. 

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 11. 2021 08:13
Tak tenhle článek mi mluvil z duše. Moc Hance držím palce, aby se jí dařilo i dál.
01. 11. 2021 20:46
Pečovat sama o sebe je krásný přístup k životu, škoda že si to neuvědomujeme když jsme mladý. Nechceme si připouštět moudra starších a nakonec na to všechno přijdeme až ve stáří.

Naši partneři