TOPlist
Sledujte nás:

Jak často bychom měli jíst luštěniny a jaká je realita?

Zpět
 

Ing. Hana Málková

Luštěniny by měly být pravidelnou součástí našich jídelníčků. Realita je však jiná. Spotřeba luštěnin v České republice se již mnoho let pohybuje jen okolo 2,5 kg na osobu za rok, v roce 2014 spotřeba činila 2,7 kg. Největšími luštěninovými oblíbenci jsou hrách, fazole, čočka, arašídy (které jsou však dle vyhlášky řazeny mezi ořechy) a sója, která se, zejména ve formě různých alternativních produktů v ČR výrazně prosazuje až od devadesátých let minulého století. Méně se konzumuje cizrna (římský hrách) a vigna (hlavně ve formě naklíčených semen "fazole mungo").

Podle průzkumů je průměrná spotřeba luštěnin v jednotlivých zemích světa velice rozdílná. Pohybuje se od pouhého 1 kg až po úctyhodných 25 kg na osobu za rok, například v Africe je to 9 kg a v Indii celých 14 kg. Celosvětový roční průměr činí 7 kg. Průměr evropský je nicméně jen 3,5 kg, přičemž nejlépe jsou na tom s konzumací této potraviny jižní státy. Jak lze snadno z těchto dat vypozorovat, Česká republika se řadí mezi země s nejnižší průměrnou konzumací luštěnin a nachází se dokonce i pod evropským (již tak nízkým) průměrem.

Zhodnoťte si sami, kolikrát týdně nebo alespoň měsíčně se ve vašem jídelníčku luštěniny objeví? A jak často je dáváte svým dětem?

Pokud je vaše odpověď několikrát týdně, nemůžeme vám doporučit nic jiného, než abyste v tomto návyku pokračovali. Troufáme si ale odhadovat, že u většiny z vás je odpověď jiná a je to velká škoda. Vždyť luštěniny byly běžnou součástí tradiční české kuchyně, a navíc se jedná o nutričně skutečně hodnotné potraviny, jak se můžete přesvědčit například v tomto článku. Tak proč jich jíme v dnešní době tak málo?

Existují v zásadě tři hlavní důvody, na základě kterých lze všechny luštěniny „nekonzumující“ jedince rozdělit do tří skupin. Do první řadíme „zaryté odpůrce“ luštěnin, kterým luštěniny vyloženě nechutnají. Ve druhé skupině se nachází všichni, kdo luštěniny nejedí pouze z toho důvodu, že se obávají nadýmání. Třetí skupinu tvoří jednotlivci, kteří sice mají luštěniny v oblibě, ale jednoduše na ně ve stravování zapomínají, nebo se jim zdá jejich příprava příliš náročná.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na ty, kteří nemohou luštěniny z důvodu alergie nebo jiných zdravotních omezení. Ti bohužel budou muset nutriční přínosy luštěnin nahnat v jiných potravinových kategoriích.

Ať už se ale nacházíte v jakékoliv skupině a máte jakýkoliv důvod, proč se luštěniny ve vašem jídelníčku nevyskytují, pro všechny (kromě výše zmíněných zdravotních omezení) existují cesty a řešení, které vám v průběhu tohoto měsíce nabídneme. Věříme, že brzy sami přijdete na to, jak hodnotnou, chutnou a zajímavou potravinou, která značně obohatí vaše stravování, luštěniny jsou. 

Dejte tedy luštěninám šanci. A nezapomínejte, že když se jedná o zdraví, nikdy není pozdě na změny k lepšímu. 

Už jste vyzkoušeli některý z receptů?

Hodnocení (76 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 05. 2017 15:01
Já patřím do té třetí skupiny, která má luštěniny ráda, ale nevaří je často. Přiznám se, že mi jejich příprava připadá složitá a kromě čočky na kyselo a hrachové kaše nemám moc inspirace, jak je připravit. Určitě se ale najde plno skvělých receptů a budu se je snažit připravovat častěji, už i proto, že i manžel má luštěniny rád. Jen nevím, co na to děti, asi si budou muset zvyknout :-).
28. 04. 2017 10:41
je pravda, že luštěniny vařím poměrně málo, rozhodně ne každý týden, pokusím se to napravit
03. 03. 2017 11:48
U nás máme luštěniny dvakrát týdně
28. 02. 2017 20:12
Škoda, že článek nazvaný Jak často bychom měli jíst luštěniny a jaká je realita? se nevyjadřuje k tomu "jak často", ale hlavně k "jaká je realita".
26. 02. 2017 19:53
Luštěniny doma vařím, ale je to někdy těžké pro rodinu. Já je mám ráda a další členové mají problém s nadýmáním. :-( Přes týden navíc moc nevařím, tak se na ně tedy moc často nedostává. Budu to muset napravit :-)
20. 02. 2017 22:07
tak s luštěninami bych měla určitě přidat, ale věřím, že se mi to podaří i díky tomuto projektu...jen jsem se nějak nedozvěděla, jestli je nějaké doporučené množství těch luštěnin, jen průměr...
15. 02. 2017 11:02
asi je problém ta priprava, ze se musí namáčet, atd.
13. 02. 2017 09:58
škoda, že zrovna já jsem alergická na soju =/
12. 02. 2017 23:15
sama vymýšlím pro rodinu recepty a nejosvědčenější opakujeme
11. 02. 2017 22:01
Díky informacím ze STOBu, si vybírám v podnikové jídelně luštěniny vždy, kdy jsou.Mimo klasiky čočkovky, hrachovky a fazolačky dělají výbornou pikantní cizrnu a chilli con carne.Takže minimálně jednou týdně dodržím.V úterý mám nějakou čočkovou baštu, tož uvidíme.Ovšem patálie je v tom, jak přistupuje závodní stravování k tukům a zahušťovadlům:-o A navíc vždy toho je 500 g.To mám na dvě jídla:-)
10. 02. 2017 23:27
Přidávám se do trojky, děti čočku i fazole rádi, jen manžel trochu stávkuje. Musím se trochu polepšit
09. 02. 2017 10:59
nevěděla jsem, že vigna jsou fazole mungo a že soja vlastně také patří do luštěnin, o arašídách ani nemluvě..člověk se stále učí :)
08. 02. 2017 22:18
Recepty STOBU mám v plánu vyzkoušet
08. 02. 2017 20:34
Vypadá to že se musím polepšit a zařadit luštěniny opravdu častěji. Čočku už mám za sebou :o)
08. 02. 2017 18:57
Naše rodina průměr o hodně zvyšuje. Jen chlapi nechtějí soju. Jsem zvědavá na nové recepty :-)))
08. 02. 2017 18:46
Také na luštěniny zapomínám. Pokud tedy mezi ně nepočítám častější konzumaci arašídů. Ale náhodou jsem tento týden vařila čočku s cibulí, mrkví a celerem, uzeným a volským okem. Pro mne stačila jen čočka a vejce. Povedla se mi....
08. 02. 2017 16:23
I já jsem za 3. Ale bude lépe :-)
08. 02. 2017 15:51
Přidávám se taky do trojky. Musím se polepšit. :-)
08. 02. 2017 13:32
Také se řadím do třetí kategorie. Občas nechám naklíčit fazole munga - to dětem chutná. :-)
08. 02. 2017 12:25
Já jsem třetí kategorie :D
08. 02. 2017 09:55
Recepty STOBU mám v plánu vyzkoušet
07. 02. 2017 23:48
Docela se těším na kombinace luštěnin s obilovinami v receptech.Zatím jsem neviděla smysl dávat luštěniny třeba do rizota či bulguru.
07. 02. 2017 21:28
Dříve se asi více jedli bezné druhy luštěnin a obilovin, známé hrách a kroupy, hrstkou polévky apod moje babička prý vařila často. Mě nadchla kombinace rýže a červená čočka.
07. 02. 2017 19:53
Taky mám co zlepšovat, přitom mám luštěniny ráda. Ale zrovna včera úplnou náhodou jsme měli čočku v práci, ale asi nesprávně upravenou, protože mi z ní bylo hodně špatně, měla jsem velké křeče, i když na to netrpím..
07. 02. 2017 19:40
Teda taky mám co zlepšovat, vím že 1x za týden je málo, ale když už je udělám, tak je máme i vícekrát za sebou ...
07. 02. 2017 18:16
Mám co zlepšovat
07. 02. 2017 16:46
Budu se muset polepšit. Zatím jsem si dávala maximálně 1 týdně tofu a červenou čočkou
07. 02. 2017 16:33
OK, dávám luštěninám šanci :-)
07. 02. 2017 16:04
Musím se polepšit a zařadit luštěniny častěji nejen do svého, ale i rodinného jídelníčku.
07. 02. 2017 13:55
Mám co dohánět, jsem lajdačka, pokusím se polepšit. Díky za článek.
07. 02. 2017 13:01
Patřím k těm sklerotikům, slibuji, že se polepším.
07. 02. 2017 11:22
Já se kaju,nedám ani to kilo za rok,tak jsem zvědavá,co se sebou udělám :-))
07. 02. 2017 11:04
Mám alergii na soju, ale třeba čočku, cizrnu nebo hrášek mám moc ráda. Bohužel syn má lergii i na ostatní luštěniny, tak je vařím jen asi 1-2x týdně. Na nové recepty se těším.
07. 02. 2017 10:57
Mohla bych mít luštěniny každý den nebýt těch doprovodných "nespolečenských" příznaků.Receptů mnoho neznám,ráda se přiučím.
07. 02. 2017 10:44
Luštěniny mi nedělají problém.
07. 02. 2017 10:08
Kamca007 - to abych šla hledat do špajzky, co tam z luštěnimn najdu, abych ten průměr popostrčila :))))
07. 02. 2017 09:50
No tak já parřím do skupiny , která nedá ani těch 2,5 kg za rok. Mám co dohánět.
07. 02. 2017 09:48
Já patřím mezi sklerotiky a když už si na ně vzpomenu, tak sahám jenom na ty, kde je rychlá příprava. Ráda se nechám inspirovat.
07. 02. 2017 09:43
Asi bude rozdíl mezi četností konzumace luštěnin v zimě a v létě. Luštěniny mám ráda, ale vařím si je hlavně v zimě. V létě snad jen hrášek :-)
07. 02. 2017 09:11
Luštěninám zdar! Jsou báječné jako příloha i jako samostatné jídlo. Na recepty se pro inspiraci podívám.
07. 02. 2017 08:34
Tak se pokusím aspoň 1 x týdně, pro začátek-:)
07. 02. 2017 08:21
TAk šup, kdopak nám tu luštěniny nepapá a kazí nám národní průměry? :-)
07. 02. 2017 08:10
Naše rodina patří k té skupince, která má luštěniny ráda, ale trochu na ně zapomíná. Únor nám to připomíná:-)
07. 02. 2017 07:47
luštěniny tak 1-2 x týdně, recept jsem ještě žádný nezkoušela zatím si je pročítám a jeden jsem si vytiskla tak snad ho brzo vyzkouším
07. 02. 2017 07:21
Průměrnou spotřebuje zvyšujeme - naklíčené mungo máme minimálně jednou týdně, cizrnu milujeme (polévka, humus).

Naši partneři