TOPlist
Sledujte nás:

Jak sportovat v létě?

Zpět

Autor: Lenka Sahánková

 

Blíží se léto, období tepla a slunce. Je škoda sedět po práci nebo na dovolené doma a nevyužít krásné počasí. Jaké volnočasové aktivity patří mezi typicky letní a na co si dát během sportování pozor? Které sporty preferovat s ohledem na povolání nebo zdravotní omezení?

 

Chůze pro všechny

 

Zcela nejpřirozenější pohybovou aktivitou vhodnou pro všechny věkové kategorie je chůze. Nepotřebujete žádné speciální vybavení kromě pohodlné obuvi. Pravidelné procházky přispívají k prevenci osteoporózy a mají kladný vliv na kardiovaskulární i imunitní systém. Procházky by měly být ve svižnějším tempu, různorodém terénu a alespoň 30 minut dlouhé. 

 

Vyzkoušejte nordic walking


Alternativou k běžné chůzi je nordic walking. Jde o chůzi se speciálními holemi, které pomáhají s odlehčením nosných kloubů a zapojí svaly horní části těla. Tento sport doporučuji zejména klientům s nadváhou, bolestmi zad, artrózou kyčlí a kolen. Díky holím se tělo napřímí, rozevře se hrudník a mnohem lépe se pak dýchá. Proto je tento pohyb vhodný i pro astmatiky. Ale pozor, je důležité si nastudovat techniku chůze, anebo navštívit lekci, kde vám instruktor vysvětlí, jak správně pohyb provádět, abyste zapojili svaly celého těla.

 

Přihlaste se zde na nordic walking se STOBem.

 

Odložte boty

Vyhřátá zem je ideální pro chůzi naboso. Chůze po písku, kamínkách či trávě stimuluje plosky. Zároveň nás nerovnosti terénu nutí vyrovnávat váhu, a aktivovat tak střed těla. Plosky jsou funkčně propojené s dalšími horizontálními předěly těla (pánevní dno, bránice, horní část hrudního koše, ústní dno), takže porucha jednoho předělu může způsobit problémy úplně v jiné části těla. Proto je tolik důležité na chodidla nezapomínat a dopřát jim volný pohyb po celodenním sevření v obuvi. Dejte však pozor, abyste to s bosou chůzí nepřehnali. Pokud nejste zvyklí, hrozí přetížení svalů chodidla a rozvoj zánětu.

 

Zchlaďte se ve vodě


Dalším typicky letním sportem je plavání. Oblíbený styl prsa však lidé často nepraktikují správně, a pak vyhledávají odbornou pomoc s blokádami krční páteře. Klientům s bolestí zad raději doporučuji kraul nebo znak, kde je páteř držena v ose a žádný segment se nepřetěžuje. 

 

Už jste vyzkoušeli paddleboard?
 

Když už budete u vody, určitě vyzkoušejte paddleboard. Jedná se o stoj na prkně ve vodě, kdy k pohybu využíváte pádlo. Jde o oblíbenou a zdravou vodní radovánku. Stoj na nestabilní ploše nutí k napřímení páteře a aktivaci středu těla. Vezměte s sebou děti nebo vnoučata a uvidíte, jak je balancování a skákání z paddleboardu nadchne. Na některých vodních plochách probíhají i vedené lekce jógy na paddleboardech. Tato aktivita už ale vyžaduje více zkušeností. 

 

Zvolte kolo jako dopravní prostředek

 

Teplé počasí také určitě neodradí od projížďky na kole. Zkuste využít brzké ranní svítání a jeďte do práce na kole. Cestou zpět se můžete zastavit někde u vody a zaplavat si. Večer pak budete usínat příjemně uvolnění a s dobrým pocitem. 

Častou nepříjemností při jízdě na kole je bolest krční páteře. Obvykle je příčinou nalehnutí na řídítka, kdy dotyčný zapadne mezi lopatky a zalomí krk vzad. Další příčinou je příliš velký stupeň zátěže. Zkuste se od řídítek odtlačit, rozprostřít lopatky doširoka na hrudník a napřímit krční páteř. Dále si přeřaďte na nižší rychlostní stupeň, abyste místo nohou zbytečně neaktivovali svaly krku a ramen. Pokud máte rádi cyklistiku, ale již pro bolesti či horší kondici nezvládáte náročnější terén, můžete vyzkoušet jízdu na elektrokole, které umožňuje nastavit míru dopomoci. 

 

Bolí vás na kole záda? Šetrnější může být koloběžka

 

V případě sedavého zaměstnání zkuste jako kompenzační aktivitu jízdu na koloběžce. Je vhodná i při problémech s bederní páteří, protože na rozdíl od cyklistiky nejsou bedra ve flexi. Na koloběžce zapojíte více svalových skupin, zlepšíte mobilitu kyčlí a posílíte svaly dolních končetin.

 

Cvičte venku

 

Výhodou teplého počasí je přesun řady sálových skupinových lekcí do parků a zahrad. Navštívit tyto lekce vřele doporučuji, protože například jógové dechové cvičení na vzduchu má úplně jiný rozměr než ve vydýchané tělocvičně. Nejčastěji se venku setkáte s lekcemi jógy, pilates nebo zdravotního cvičení.

 

 

 

Cvičte online se STOBem i v létě

 

Máte rádi pravidelné lekce ve skupině, ale trávíte přes léto hodně času mimo domov? Vyzkoušejte online cvičení, připojit se můžete odkudkoli.

 

Veškeré informace o online cvičení najdete zde. 

Vyberte si to, co vás baví

Každý pohyb se počítá. Každopádně chcete-li u sportovní aktivity setrvat, je nutné, aby vás těšila. Pak už je pouze na vás, pro kterou se rozhodnete.

 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři