TOPlist
Sledujte nás:

Jak zkrotit chuť na sladké a jsou všechny sladkosti špatné?

Zpět

Umocnění pohody, stresové situace, nuda, nebo i vnější podněty jako linoucí se vůně z pekárny mohou u některých lidí nahrávat vyšší konzumaci sladkostí. Pokud bychom k hubnutí a zdravému životnímu stylu přistoupili více z hlediska psychiky, bylo by naprosto zásadní nejprve vypátrat tyto spouštěče a následně s nimi pracovat tak, abychom na ně nereagovali jídlem. 

Mnohdy však za zvýšenými chutěmi na sladké stojí i špatně nastavený jídelníček, a pokud ho správně vyvážíme, chutě mohou samy odeznít a sladkému i v náročnějších situacích snáze odoláme. 

Jak na to?


Základem je racionální a vyvážený jídelníček

Sladkosti jako takové nejsou jediným problémem. Pokud naše strava bude i po redukci sladkostí bohatá na jednoduché cukry a potraviny s vysokým glykemickým indexem, a naopak chudá na bílkoviny, tak chuť na sladké nás může trápit pořád. „Jednoduché cukry se štěpí a vstřebávají výrazně rychleji, což má za důsledek to, že po konzumaci jídel bohatých na cukry máme brzy hlad, chuť na sladké a inklinujeme k přejídání. Tyto potraviny lze také označit jako potraviny s vysokým glykemickým indexem. Glykemický index ukazuje rychlost vstřebání sacharidů. Hlídání glykemického indexu potravin je zásadní nejen pro lidi s diabetem, ale je nápomocný i lidem, kteří se snaží o snížení své hmotnosti a dbají o zdravou stravu. Je také dobré vědět, že ne všechny potraviny s nízkým glykemickým indexem mají zároveň nízkou energetickou hodnotu a dají se považovat za zdravé a vhodné při redukci (typicky potraviny bohaté na tuky). Proto bychom měli věnovat pozornost i čtení etiket na obalech výrobků,“ vysvětluje nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování Mgr. Kateřina Šimková.


Kouzlo bílkovin a komplexních sacharidů

Omezení příjmu potravin bohatých na jednoduché sacharidy a orientace na ty komplexní, které jsou zároveň bohaté i na vlákninu, způsobí, že snědenou potravu tělo bude rozkládat a trávit pomaleji. Tím získáme zasycení na delší dobu, vyvarujeme se kolísání hladiny cukru v krvi a snížíme chuť na sladké. Komplexní sacharidy společně s vlákninou najdeme třeba v celozrnných obilovinách, pseudoobilovinách (quinoa, pohanka, amarant), luštěninách, ale také v batátech či obyčejných bramborech. „Obdobný efekt mají i bílkoviny, které snižují glykemický index přijaté stravy a mají ze všech živin nejvyšší sytící schopnost. Najdeme je ve vejcích, rybách, v mase, luštěninách a mléčných výrobcích. Zde si dejte pozor, jaké vybíráte. Volte raději kysané verze mléčných výrobků, a především neochucené, které neobsahují zbytečný cukr navíc. Zmiňované kysané mléčné výrobky dodají navíc probiotika, což prospěje nejen našemu trávicímu traktu. Žádoucí je druhy zakysaných mléčných výrobků střídat, neboť probiotické mléčné výrobky obsahují různé mléčné kultury,“ doplňuje Kateřina Šimková. Nevíte-li, jak vyváženě jídelníček upravit nebo bojujete s nedostatkem času, můžete vyzkoušet některý z programů krabičkové diety Zdravého stravování, jako je třeba ten Pro Zdraví.


Zakázat si všechny sladkosti?

Striktní zákazy spíše nefungují, ba naopak podporují černobílé myšlení, které při změně životního stylu nepomáhá. Nebývá navíc efektivní dělat změny ze dne na den, lepší je tedy i snižovat přítomnost cukrů v jídelníčku postupně. Stres (plynoucí z velkých změn a náročných požadavků na sebe) totiž není žádoucí, protože spouští vyplavování stresového hormonu kortizolu, který ovlivňuje hladinu glykémie. „Obecně platí, že bychom měli upřednostnit kvalitní potraviny se zajímavým nutričním profilem a typické sladkosti bohaté na cukry a nevhodné tuky omezit. Pokud se jedná o kvalitní sladké jídlo s optimálním složením živin, můžete ho pravidelně zařazovat jako jeden z denních chodů např. snídaně nebo svačinka. Tento zvyk se snažím zohledňovat i do redukčních jídelníčků krabičkové diety Zdravého stravování, proto si mohou klienti pochutnat třeba na pečeném jablku s ricottovým krémem a skořicovými cereáliemi, banánovém pudinku z chia semínek nebo overnight oats s lísko-kakaovým krémem, malinami a kokosem,“ uzavírá Kateřina Šimková. Hledáte-li inspiraci, můžete zavítat na blog Zdravého stravování, kde najdete konkrétní recepty nejen na sladká nutričně vyvážená jídla. 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 02. 2022 19:29
Je to pěkně napsané ale mne ty chutě také, někdy berou a tak to neřeším. Sním si ořechovou tyčku a jsem spokojená.

Naši partneři