Obecně se uvádí, že vlákninu (nestravitelné sacharidy, popř. celulózu či pektin) nedokáže lidský organismus zpracovat. Pravdou ale je, že některé druhy vlákniny mohou být v zažívacím ústrojí zčásti tráveny, a tedy i částečně využity jako zdroj energie. Nicméně o vláknině je třeba mluvit zejména pro pozitivní účinky na naše zdraví, z nich ty nejdůležitější můžeme shrnout následovně:
• Navozuje pocit nasycení – vláknina na sebe v trávicím ústrojí váže vodu, a tak díky jejímu nabobtnání v žaludku dochází dříve k pocitu nasycení. Pokud jíme pomalu (tak, jak máme), snížíme množství zkonzumovaného jídla, tedy i energie.
• Zaručuje pozvolné uvolňování energie – energie se z potravin obsahujících vlákninu uvolňuje pozvolna a díky tomu vede k delšímu pocitu nasycení způsobenému pouze nepatrným výkyvem hladiny krevního cukru (glykemie).
• Zlepšuje činnost střev i konzistenci stolice – bobtná a váže na sebe vodu, tím nutí střevo k činnosti a snadněji tělo zbavuje nestrávených zbytků.
• Čistí trávicí ústrojí chemicky a mechanicky – působí jako živná půda pro tělu prospěšné střevní bakterie (tedy jako prebiotikum) a funguje jako „kartáč“, který čistí střevo.
• Působí preventivně proti onemocnění střev a konečníku (právě díky svému vlivu na čin- nost střev a střevní bakterie).
• Přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Vlákniny bychom měli sníst celkem 30 g denně, což není zrovna málo...
Jak jste na tom s vlákninou vy? Otestujte si svůj jídelníček v Novém Sebekoučinku, který vám příjem vlákniny spočítá!
Ještě vydatnějšími zdroji vlákniny než zelenina jsou celozrnné výrobky, luštěniny a ořechy. Celozrnné pečivo obsahuje průměrně 7 g vlákniny, knäckebrot až 15 g, obilné vločky a müsli obsahují okolo 10 g vlákniny na 100 g. Luštěniny obsahují v suchém stavu průměrně 15 g vlákniny, ořechy okolo 10 g na 100 g.
   
   
   
Kolik vlákniny obsahuje zelenina?
| 
				 Obsah vlákniny (g/100 g)  | 
		|
| 
				 Brokolice  | 
			
				 3,0  | 
		
| 
				 Celer bulva  | 
			
				 4,0  | 
		
| 
				 Celer řapíkatý  | 
			
				 2,0  | 
		
| 
				 Cibule  | 
			
				 2,0  | 
		
| 
				 Cuketa  | 
			
				 1,0  | 
		
| 
				 Dýně  | 
			
				 1,6  | 
		
| 
				 Fazolky  | 
			
				 3,5  | 
		
| 
				 Hrášek  | 
			
				 6,5  | 
		
| 
				 Chřest  | 
			
				 2,0  | 
		
| 
				 Kapusta hlávková  | 
			
				 4,5  | 
		
| 
				 Kapusta růžičková  | 
			
				 4,0  | 
		
| 
				 Kedlubna  | 
			
				 2,5  | 
		
| 
				 Kukuřice cukrová  | 
			
				 3,0  | 
		
| 
				 Květák  | 
			
				 2,5  | 
		
| 
				 Lilek  | 
			
				 2,5  | 
		
| 
				 Mrkev  | 
			
				 2,9  | 
		
| 
				 Okurka salátová  | 
			
				 0,8  | 
		
| 
				 Paprika  | 
			
				 1,8  | 
		
| 
				 Petržel  | 
			
				 3,5  | 
		
| 
				 Pórek  | 
			
				 2,8  | 
		
| 
				 Rajčata  | 
			
				 1,6  | 
		
| 
				 Ředkvičky  | 
			
				 1,0  | 
		
| 
				 Řepa červená  | 
			
				 1,8  | 
		
| 
				 Salát hlávkový  | 
			
				 1,4  | 
		
| 
				 Salát ledový  | 
			
				 1,0  | 
		
| 
				 Špenát  | 
			
				 2,2  | 
		
| 
				 Zelí hlávkové  | 
			
				 2,5  | 
		
| 
				 Zelí čínské  | 
			
				 1,5  | 
		
Komentáře je možné psát až po přihlášení.






