TOPlist
Sledujte nás:

Jaké mají taje šálek kávy, čaje?

Zpět

Mgr. Nikola Hanyšová

 

Káva a čaj jsou vyhledávané především pro svou příjemnou chuť a navození pocitu pohody a dobré nálady. Pro mnohé z nás se tyto nápoje staly také účinným pomocníkem v boji s únavou.

 

Účinnými látkami, které káva i čaj obsahují, jsou kofein, resp. v čaji tein. Obě tyto látky mají stimulační účinky především na nervovou soustavu, tedy podporují bdělost, koncentraci a paměť. Rozdíl mezi kofeinem a theinem je v době, za kterou stimulační účinek nastupuje. U kofeinu je nástup stimulace rychlejší (pozor, zpomaluje ho přidané mléko), ale zase rychleji odezní. Tedy pro rychlé „probuzení“ je vhodnější káva než kupříkladu zelený čaj. U čaje je nástup stimulace pozvolný, ale zase dlouhodobější. Jako silný životabudič se někdy doporučuje kombinace zeleného čaje a kávy, ale to už je opravdu pro silnější nátury a pro osoby se srdečně-cévními problémy to není vhodné.

Káva a čaj jsou také bohatým zdrojem antioxidantů, které prospívají našemu tělu. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které mohou poškozovat buňky a následně přispět ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.

 

 

Hlavní účinky kávy a čaje

·         stimulace psychiky

·         zmírnění únavy, oddálení spánku

·         zlepšení nálady – kofein zvyšuje koncentraci dopaminu, který navozuje pocit spokojenosti a štěstí

·         obsah antioxidantů (v kávě i čaji) má vliv na prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny

·         čaj i káva podporují trávení, kofein stimuluje produkci žaludečních šťáv, je tedy vhodné konzumovat kávu s malou porcí jídla. Pozor, popíjení kávy nalačno může u osob s citlivým žaludkem vyvolat právě z důvodu nadbytku žaludečních šťáv bolesti, proto by se mu měli vyhnout např. lidé trpící vředovou chorobou nebo záněty žaludku. Pro zdravé lidi by pití kávy nalačno nemělo být problém

·         nadbytek kofeinu může způsobit nervozitu, neklid, nesoustředěnost, nespavost a ztrátu schopnosti jemné motorické regulace

·         čaje v závislosti na druhu mají celou řadu specifických účinků (bylinkové čaje, maté, matcha, oolongy, puerhy a jiné speciální či méně tradiční čaje). Zdravotní účinky čajů jsou spojeny především s obsahem polyfenolů (někdy nazývaných třísloviny), které mají silný antioxidační účinek, velmi účinné jsou z tohoto pohledu například čaje bílé a zelené čaje.

 

Čaj i káva se mohou stát podporou i při hubnutí, kdy nám mohou pomoci zahnat chuť na sladké. Na trhu najdete i takové příchutě čajů, které navodí příjemnou chuť nahrazující jídlo.

 

 

Jaká je doporučená dávka kofeinu?

Maximální dávka kofeinu se uvádí u zdravých osob cca 300 mg/den, což odpovídá 4 až 6 šálkům kávy, u těhotných žen raději množství poloviční, přibližně 150 mg.

U osob s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým tlakem nebo zvýšenou tepovou frekvencí se uvádí množství menší, ale citlivost na kofein je velmi individuální. Proto přesnou dávku kofeinu nelze stanovit a je potřeba ji vyzkoušet.

Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku z čerstvě mleté kávy je kolem 80 mg, v instantní kávě je to cca o 30–40 % méně. Čaj obvykle obsahuje účinné látky o 50–60 % méně.

 

S jakými typy kávy se můžete setkat?

 

Espresso je klasická silná káva o objemu cca 30 ml.

Espresso dopio – dvojitá dávka espressa.

Ristretto – espresso s menším množstvím vody a silnější intenzitou. Objem cca 20 ml, méně hořké než espresso, naopak více akcentované jsou sladkost a acidita. 

Espresso macchiato – espresso s mléčnou pěnou, silné s jemnou chutí. Dalo by se říct, že vypadá jako miniaturní cappuccino – 30 ml espressa je v 60–80 ml šálku doplněno až po okraj mléčnou pěnou.

Americano („velké espresso“) – espresso doplněné horkou vodou pro zvýšení jeho objemu v poměru 1 : 5, tedy 30 ml espressa se doplní vodou do šálku 150–180 ml. Správně se podává ve větším šálku s možností dolít si horkou vodu podle vlastní chuti.

Lungo – v italštině znamená „vodový, zředěný“ – množství kávy zůstává stejné jako u espressa, ale výsledné množství nápoje je dvojnásobné. Nejčastěji spočívá příprava v dolití klasického 30ml espressa horkou vodou.

Espresso
 

Cappuccino – káva nejčastěji o celkovém objemu 150 až 180 ml, jejímž základem je 30 ml espressa a teplé mléko. Originální receptura zahrnuje cca 2 cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce. Místo husté pěny se také můžete setkat s tzv. mikropěnou, která je více provázaná s mlékem a tvoří v ústech jemnou sametovou chuť.

Cappuccino flat white – káva připravená ze dvou dávek espressa (doppio) dolévaných teplým mlékem s cca centimetrovou pěnou.

Caffè latte – 280–330 ml kávy skládající se z napěněného mléka, které se nalije do sklenice, kde by se měla po krátce době oddělit mléčná pěna od mléka. Poté se do mléka vlije espresso, jež utvoří ve sklenici tři vrstvy, které jsou bonusem, nikoli však nutností. Doporučujeme v kavárnách při objednání zmínit i slovo caffè, abyste nedostali pouze našlehané mléko (italsky latte).

TIP: Cappuccino i caffè latte si můžete v mnoha kavárnách nechat připravit z několika druhů mléka – odtučněného, polotučného či tučného, v nabídce někde najdete dokonce přípravu z „mléka“ sójového. Volit můžete i různé velikosti kávy. Pokud tedy hlídáte váhu, dávejte přednost velikosti menší a z odtučněného či polotučného mléka. Pochopitelně bez cukru, slazených sirupů a bez šlehačky.

Caffé latte

Irská káva – kávový nápoj v přibližně 230ml sklenici obsahující 3–4 cl pravé irské whisky doplněný filtrovanou kávou s třtinovým cukrem. Na povrchu je ozdobený cca dvěma centimetry vysokou vrstvou smetany vyšlehané tak, aby byla stále tekutá, často je však nahrazována šlehačkou ze spreje.

Filtrovaná káva – při její přípravě není použit k extrakci tlak, ale pouze přirozený proces louhování rozpustných látek ve vodě. Káva se extrahuje v horké vodě (až 93 °C) po dobu asi  3–5 minut (podle metody přípravy), poté je extrakce zastavena přefiltrováním či scezením. Ve výsledném nápoji již nedochází k dalšímu louhování rozpustných látek ze zrna. Chcete-li získat kvalitnější a zdraví prospěšnějí kávu, dodržujte čas extrakce max. 3,5 minuty. Ideální je použít čerstvou kávu (cca 2–25 dní po pražení) a namletou těsně před použitím. Množství kávy je 60 g na litr vody.

„Český turek“ – vzniká zalitím kávové směsi arabica s robustou či robusty samotné vřelou vodou. Příprava se neukončuje filtrováním nebo slitím, tedy všechny nepříznivé látky se po čtvrté minutě louhují do nápoje. Množství kofeinu je závislé na času extrakce.

 

Zelená káva

V poslední době se můžete setkat také se zelenou kávou, která se doporučuje jako efektivní pomocník při hubnutí. Jak to ve skutečnosti je?

Zrna zelené kávy díky šetrnější úpravě sice obsahují vyšší podíl přírodních účinných látek (zejména kyseliny chlorogenové),

tyto látky jsou však hůře využitelné, žádné zázračné účinky proto od zelené kávy nečekejte.

 

Zajímavosti o kávě

  • Řada studií prokázala, že střídmá každodenní konzumace kávy nezvyšuje krevní tlak.
  • Instantní káva má velmi podobné složení jako káva mletá. Proto i účinky klasické a instantní kávy jsou srovnatelné a závisí především na úpravě kávy a dávce kofeinu.
  • Přidáním mléka do kávy se zpomaluje vstřebávání kofeinu do krve, a tedy stimulační účinky kofeinu nastupují pomaleji. Proto se i povzbuzující efekt u kávy, jako je latté či cappuccino, dostaví o něco později.
  • Při přípravě kávy by se neměla používat voda teplejší než 92 °C, po uvaření ji proto nechte chvilku odstát (cca 15-20 sekund).
  • Velmi zajímavé je téma, zda káva je či není diueretikum. Poslední výzkumy spíše poukazují na to, že kofein nepůsobí na nadměrné vylučování vody z těla jako jiná diuretika, ale stimuluje hladkou svalovinu močového měchýře k dřívějšímu vyprázdnění.
  • Při nedostatečném příjmu tekutin může vést káva spíše k únavě nežli povzbuzení.
  • Kritická doba, kdy dochází k louhování nepříznivých látek z kávy, nastává po čtvrté minutě. Při metodách extrakce by se káva neměla nikdy louhovat déle než tři a půl minuty. 

 

Hodnocení (1 hlasů):

Mohlo by Vás zajímat

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři