TOPlist
Sledujte nás:

Kefír, acidofilní mléko nebo jogurtový nápoj?

Zpět

Mgr. Petra Kuřátková

Kysané mléčné výrobky (neboli také výrobky zakysané/fermentované) tvoří širokou paletu druhů mléčných výrobků, do kterých se při výrobě přidávají kysací mléčné kultury. Od druhu (a také množství) použité kultury se pak liší i vůně, chuť a textura samotného výrobku.

Druhy kysaných mléčných výrobků

  • Acidofilní mléko = obsahuje bakterie Lactobacillus acidophilus, které snižují pH výrobku, takže chuť acidofilního mléka je výrazně kyselá.
  • Jogurt = vzniká zakysáním mléka jogurtovou kulturou (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus). Existuje také jogurt s přídavkem bifidobakterií.
  • Jogurtový nápoj = v podstatě se jedná o naředěný jogurt se stanoveným množstvím mléčných bakterií (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus). Nevýhodou je, že se u nás prodává pouze jako ochucený, proto je důležité hlídat si na obalu obsah cukru.
  • Kefír = obsahuje nejen mléčné bakterie (Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter), ale i kvasinky (rod Kluyveromyces a Saccharomyces), díky kterým je chuť lehce nahořklá a může být dokonce štiplavá a jemně perlivá. Kvašením laktózy v mléku pomocí kvasinek totiž vzniká oxid uhličitý a malé množství alkoholu.
  • Kefírové mléko = nápoj velmi podobný kefíru se stejným množstvím mléčných bakterií, avšak s nižším obsahem kvasinek a řidší hustotou.
  • Kysané podmáslí = výrobek vznikající smícháním a zakysáním mléka s podmáslím (druhotní produkt při výrobě másla) pomocí smetanové kultury. Výhodou je, že má nízký obsah tuku (kolem 0,5 %) a jemně nakyslou chuť.
  • Zákys (kyška) = označení pro jakýkoliv mléčný výrobek, do kterého se během výroby přidá mléčná kultura (jogurtová, kefírová nebo smetanová).

Kysaný mléčný výrobek každý den

Pravidelná konzumace kysaných mléčných výrobků příznivě ovlivňuje zdraví. Jejich pozitiva jsou popsány v článku zde.

Aby se však opravdu projevil pozitivní vliv kysaných mléčných výrobků na naše zdraví, je potřeba konzumovat tyto potraviny pravidelně, ideálně denně. Vhodné je také tyto výrobky střídat, protože tak využijete výhody jednotlivých druhů mikroorganismů nejlépe.

Jak vybírat

Výhodou kysaných mléčných výrobků je také jejich nízká energetická hodnota (150-280 kJ/ 100 g), a přitom vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (kolem 3 g). Je však důležité umět si vybrat. Nejvhodnější pro hubnutí jsou druhy polotučné či nízkotučné bez příchutě s obsahem tuku mezi 1-3 %.

Při výběru ochucené varianty bychom se měli zaměřit na obsah přidaného cukru. V ochucených mléčných nápojích (kefírech, jogurtových nápojích, zákysech apod.) je průměrně obsaženo okolo 12 g cukru na 100 g výrobku, z čehož přibližně 7 g tvoří cukr přidaný (zbylých 5 g je přirozeně se vyskytující laktóza). Nevýhodou těchto výrobků je také velikost balení, které se zpravidla pohybuje od 300 do 500 ml.

Proto například jedno jediné balení ovocného kefíru, které bez problému vypijete naráz ke svačině, obsahuje téměř 50 g cukru, z čehož více než 30 g tvoří právě cukr přidaný. A to není málo!

Bohužel obsah cukru je zbytečně vysoký ve většině ochucených nápojů, a proto uděláte nejlépe, když si koupíte nápoj bez příchutě a ochutíte si ho sami například čerstvým nebo mraženým ovocem. Nápoj případně doslaďte lžičkou medu, džemu nebo oblíbeného sirupu. Stále se sice jedná o cukr, ale alespoň máte pod kontrolou přidané množství a pravděpodobně vám bude stačit cukru méně, než kolik ho přidávají výrobci do ochucených variant.

(Nutriční hodnoty na 100 g)

Acidofilní mléko: 266 kJ, 3,5 g tuku (2,26 g SAFA), 4 g sacharidů (4 g jednoduchých sacharidů), 3,3 g bílkovin

Kysané podmáslí: 152 kJ, 1 g tuku (0,6 g SAFA), 4 g sacharidů (4 g jednoduchých sacharidů), 3 g bílkovin

Kefír: 168 kJ, 11 g tuku (0,95 g SAFA), 4,8 g sacharidů (3,6 g jednoduchých sacharidů), 2,7 g bílkovin

            

Jogurtový nápoj: 297 kJ, 0,8 g tuku (0,6 g SAFA), 13 g sacharidů (13 g jednoduchých sacharidů!!!), 3 g bílkovin

Závěrem lze shrnout, že při výběru je potřeba sledovat především obsah cukru. Jestli zvolíte kefír, kyšku nebo kysané podmáslí už záleží spíše na vaší chuti. A nejlépe uděláte, pokud budete tyto druhy střídat!


Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním jídelníčku. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři