Kdysi poznamenal Mahatma Gándhí: „Tam, kde se stává lněné semínko součástí běžné stravy, naleznete i zdraví."
Len je tu od nepaměti
Z archeologických výzkumů vyplývá, že len byl lidmi používán pravděpodobně již před 10000 lety. Semeno ze Lnu divokého bylo nalezeno ve vykopávkách v Sýrii, Turecku a Iránu a jeho stáří se datuje do 8000 až 6500 př. n. l. Len patří mezi první hospodářsky cíleně využívané plodiny. Jeho blahodárné léčebné účinky využíval i Hippokrates v roce 650 př.Kr.
Len v Čechách
Pěstování lnu má v českých zemích hlubokou tradici. Len se nepěstoval jen pro vlákno (odrůdy lnu přadného), ale také pro olej získávaný z jeho semen (len olejný). Největšího rozmachu len zaznamenal za první republiky, kdy osevní plochy dosahovaly až 25 000 hektarů. Koncem dvacátého století se vlivem otvírání trhu západní Evropě plocha neustále snižovala. V roce 1998 činila výměra 2 000 hektarů a v současné době se lnem v Česku zabývá jen několik zemědělských nadšenců.
Lněné semínko pro vaše zdraví
Na trhu najdeme dva druhy lněných semínek, len hnědý a len zlatý. Výživové složení obou druhů je podobné a liší se především v chuti. Hnědý len má typicky oříškovou chuť, zlatý len má jemnou máslově-oříškovou chuť.
Len je především zdrojem příznivých tuků. Obsahuje prospěšné polynenasycené mastné kyseliny a má velmi výhodný poměr omega 3 a omega 6 kyselin. Obsahuje velké množství kyseliny alfa-linolenové, která se řadí mezi omega 3 kyseliny. Dále obsahuje kyselinu linolovou, olejovou a některé další. Pravidelná konzumace lněných semínek tedy může příznivě ovlivnit kardiovaskulární systém.
Len je i zdrojem řady vitaminů, nejvýznamnější je obsah vitaminů E, který působí jako antioxidant. Z minerálních látek obsahuje především vápník, hořčík a fosfor.
Významná je u lnu také přítomnost vlákniny, které obsahuje 23 gramů ve 100 gramech. Ve slupkách lnu jsou obsaženy lignany, což jsou polyfenolické látky, které působí jako fytoestrogeny. Dokážou doplnit účinek lidských hormonů a mohou tak prospět především ženám v menopauze.
Díky přítomné vláknině přispívá pravidelná konzumace lněného semínka k lepšímu zažívání a působí i v prevenci vzniku řady civilizačních onemocnění.
TIP: Lněné semínko se špatně tráví a pokud ho sníme vcelku, většinou ho příliš nevyužijeme. Abychom mohli využít všechny potřebné látky, vždy je potřeba semínka důkladně rozkousat nebo ještě lépe je předem nadrtit nebo používat lněnou mouku či lněný olej.
Vyzkoušejte lněný olej
Variantou pro pravidelný příjem některých prospěšných látek obsažených ve lněném semínku je za studena lisovaný lněný olej. Obsahuje až 55 % příznivě působící alfa-linolenové kyseliny.
Zahříváním lněný olej rychle degraduje a jeho pozitivní účinky se ničí. Používejte ho proto vždy pouze do studené kuchyně a uchovávejte v chladu, nejlépe v chladničce a po otevření do měsíce spotřebujte.
TIP: Lněný olej je skvělý na dochucení salátů nebo již hotových teplých pokrmů.
Důležitá je i čerstvost a kvalita vylisovaného oleje
Firma FABIO PRODUKT je výrobcem kvalitních za studena lisovaných olejů. Dlouhodobě na český trh dodává oleje řepkové pod značkou MANKA a slunečnicové SLUNKA. V širokém portfoliu dalších olejů najdete i kvalitní za studena lisovaný lněný olej. Ten je vždy lisován v menších šaržích, aby si zachoval maximální čerstvost.
Zajímavý je i výrobek FABIOFIT OMEGA 3,6,9 , kde se kombinuje olej řepkový (50 %), lněný (40 %) a chia (10 %). Díky této kombinaci a správné technologické úpravě se prodloužila trvanlivost a zlepšily možnosti použití v kuchyni.
Firemní filozofie FABIO PRODUKTU nevychází jen z nabídky kvalitních šetrně zpracovaných olejů, ale dbá i na trvale udržitelný rozvoj regionu a přistupuje zodpovědně k životnímu prostředí. Celá výroba je bezodpadová, firma je certifikována ISCC – certifikace udržitelnosti, IFS, GMP. Letos pro konečné zákazníky plánuje významně rozšířit nabídku olejů ve skle, které je recyklovatelné. Více informací na www.fabioprodukt.cz a www.fabioshop.cz.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.