TOPlist
Sledujte nás:

Máte speciální výživové požadavky? Na co si dát pozor, pokud trpíte laktózovou intolerancí, celiakií nebo cukrovkou?

Zpět

Začít se zdravě stravovat je ve své podstatě jednoduché. Do jídelníčku zařadíte více ovoce a zeleniny, pečivo začnete vybírat celozrnné, vynecháte smažená tučná jídla a odpustíte si odpolední zákusky ke kávě. Pokud ovšem trpíte onemocněním, které vyžaduje speciální dietu, pak je třeba si stravování na míru upravit.

 

 

U lidí trpících onemocněním diabetes mellitus je důležité, aby přijímali cukry v pravidelných nižších dávkách. Z jídelníčku by se měly nejlépe vyloučit potraviny bohaté na jednoduché cukry a místo nich vybírat raději komplexní sacharidy ve formě celozrnného pečiva, těstovin, brambor nebo rýže. Stejně jako v běžné zdravé stravě pak platí, že by měl být snížen příjem nasycených mastných kyselin obsažených v živočišných a některých rostlinných tucích (kokosovém, palmojádrovém a palmovém). Je vhodné dávat přednost potravinám, jako je libové maso a nízkotučné nebo polotučné mléčné produkty a tuky čerpat pro změnu z oříšků, semínek, avokáda a kvalitních olejů. Jídlo se doporučuje ochucovat kořením bez soli a kuchyňskou sůl používat v opravdu malém množství. Základem každého zdravého jídelníčku je také dostatečný příjem tekutin, a to především prostřednictvím čisté vody, vhodné jsou dále čaje a jiné neslazené nápoje, ve výjimečných případech i limonády vhodné pro diabetiky.

Vedle onemocnění diabetes mellitus se pak setkáváme s různými potravinovými intolerancemi nebo alergiemi. Mezi ty nejznámější patří nesnášenlivost laktózy a lepku. Při dodržování bezlepkové diety je třeba vybírat pečivo s nápisem bezlepkové (anglicky gluten free) nebo vybírat druhy z rýžové, kukuřičné, pohankové, sójové, amarantové nebo jáhlové mouky. Důležité je hlídat nejen mouku a pečivo, ale sledujte etikety všech výrobků, především různé sladkosti, omáčky, polotovary, ale i rostlinné náhrady masa nebo uzeniny mohou lepek obsahovat také.

Podobně náročné jako vyřazení lepku může být i stravování bez laktózy. Laktózová intolerance se často plete s alergií na mléčnou bílkovinu. I když laktózová intolerance není tak striktní jako alergie, přesto musíte být u bezlaktózové diety obezřetní a hlídat si složení potravin. Mezi hlavní zdroje laktózy patří mléko, smetana, pudink, v menší míře ji obsahují i jogurty, sýry, kefíry, máslo, zákysy apod. Stejně jako v případě lepku je důležité hlídat si i skrytý obsah laktózy. Ten se může objevit v pečivu, sladkostech, energetických tyčinkách, instantních pokrmech, margarínu, uzeninách nebo různých instantních koktejlech. V posledních měsících se již na pultech obchodů v četném množství objevují výrobky bez laktózy, a to jak mléko, tak i smetana, cottage atd. Ovšem neustálé hlídání svého jídelníčku může být náročné, a to nejen psychicky, ale zejména časově i finančně.

Zvažovali jste někdy možnost krabičkové diety, ale zamítli jste ji právě kvůli vašemu zdravotnímu omezení a nutnosti specifických požadavků? Zdravé stravování má v nabídce mimo běžné stravovací programy jako je Pro zdraví, Pro mámy, FIT+, Protein+, také program Bez masa, dále program Bez cukru a nově také program Lakto-. Tento program je se sníženým obsahem laktózy a obsahuje speciální mléčné výrobky. Pokud tedy trpíte intolerancí na laktózu, tento program je vhodný právě pro vás. Jídelníček je stejně pestrý a vyvážený jako u zbylých programů a splňuje potřebné nutriční parametry určené vašim cílům.

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 02. 2019 16:07
13 let řeším cukrovku. Porazit se nedá ale snažím se.
12. 12. 2017 10:40
Žádné potravinové intolerance mě netrápí. Musí to být náročné, vyloučit nebo omezit určité potraviny.
10. 10. 2017 20:58
Děkuji za rady ohledně stravy pro diabetiky....
21. 08. 2017 19:38
Naštěstí nemám žádná dietní omezení, ale manžel má cukrovku a tak dia jídelníček znám. Žádná umělá sladidla nepoužíváme, sladké jí jen občas a vlastně je dia dieta jedna z nejzdravějších.
21. 08. 2017 17:45
krabičkové diety mě lákají, ale zatím jsem nenašla vhodnou firmu, která má dovoz až k nám
23. 04. 2017 19:51
Doufám,že mě nic takového a ani podobného nepotká.
14. 02. 2017 07:45
Syn má celiakii už 8 let, na bezlepkovou dietu si zvykl celkem rychle. Denně vařím - ve škole bohužel bezlepková jídla "nechtějí" umět. Jsem zvyklá číst u všech potravin složení. I u prověřených se složení často bez upozornění mění.
06. 02. 2017 22:13
Od "Zdravého stravování" jsem měla letos objednané vánoční cukroví - bylo výbornéééééé...
31. 01. 2017 20:18
Bohužel mám cukrovkou a se sestavením vhodného jídelníčku mám stále problém
28. 01. 2017 13:00
Krabičkovou dietu jsem ještě nikdy nevyzkoušela,i když mne to lákalo.Odradila mě cena,na druhou stranu bych zřejmě ušetřila spoustu času.
28. 01. 2017 10:48
Jsem ráda, že mne nic takového nepotkalo .
28. 01. 2017 10:12
Musím řešit dva stravovací systémy - diabetický a bezlepkový. "Bezlepek" mi připadá obtížnější - nahradit běžné druhy (pšeničné) mouky těmi vypsanými v článku je docela oříšek, nejde jimi adekvátně nahradit. Naposledy jsem zcela pohořela s noky do polévky - z kukuřičné mouky - nemožné.
28. 01. 2017 10:02
Vyklubala se z toho nakonec tak trochu reklama na krabičkovku Zdravé stravování, ale nic proti tomu. Já navíc teď momentálně na jejich krabičkách "jedu" a jsem moc spokojená. Mám možnost si příjem upravovat, vybrat si druh, který mi vyhovuje, jídlo je zajímavé a chutné. Jasně, není to nejlevnější, ale kdo vám každý den přiveze až domů navařenou zdravou stravu???
19. 01. 2017 19:05
Doufám,že mneto nepotká...
15. 01. 2017 21:14
Jednou jsem to zkoušela ale to už je 5 let, vyhovovalo mě to a měla jsem výsledky ale co jsem v důchodu tak mě na to nezbývají peníze.
14. 01. 2017 09:42
Rady, které se mi zrovna hodí. Pozvala jsem spolužáky a je mezi nimi diabetik. Teď řeším,co nabídnout k jídlu.
12. 01. 2017 08:55
Naštěstí můžu jíst vše a uvedené problémy nemusím řešit.
03. 11. 2016 17:34
krabickovou dietu jsem absolvovala.ted v duchodu si ji nemohu dovolit.a na 5000kj to bylo malo ,mela jsem hlad.a stejne jsem tech 5kg nabrala zpet behem 1 mesice.
03. 11. 2016 17:33
krabickovou dietu jsem absolvovala.ted v duchodu si ji nemohu dovolit.a na 5000kj to bylo malo ,mela jsem hlad.a stejne jsem tech 5kg nabrala zpet behem 1 mesice.

Naši partneři