TOPlist
Sledujte nás:

Obezita a nadváha někdy bývají označované za pandemii třetího tisíciletí. Přispívají k rozvoji závažných onemocnění a výrazně nás omezují v běžném životě. Co s tím můžeme dělat?

Zpět

Víc než šedesát procent mužů a okolo padesáti procent žen. Tak velká část české populace se podle různých výzkumů a šetření potýká s nadváhou či obezitou. A co je snad ještě horší, čím dál víc tento problém trápí také mladé lidi, a dokonce i děti. 

Uplynulé období karanténních omezení pravidelnému pohybu a dodržování zdravé stravy nepřispívalo. Na druhou stranu nám ukázalo, že sportovat se dá nejen v tělocvičnách a fitness centrech. A že příprava domácí stravy může být zábavná a především zdravá. Pojďme se podívat na pár věcí, které může dělat snad úplně každý a které mohou naše zdraví a kondici významně podpořit.


Denně se hýbejte. 

Nepromeškejte jedinou příležitost k aktivitě. Nepoužívejte výtah, pokud to lze, omezte auto i městskou dopravu, zvažte, jestli se nedá alespoň zčásti nahradit bicyklem. Snažte si denně najít čas alespoň na krátkou procházku, udělá to moc dobře i vaší psychické kondici. Nastavte si na mobilu či na chytrých hodinkách třeba cíl osm tisíc kroků denně, mnohé z vás bude „hrozba“ nesplnění cíle motivovat.


Aktivita i během práce.

Strašákem současné doby není jen obezita, ale jak potvrzuje čím dál víc vědeckých výzkumů, také sedavý způsob života. Lidské tělo totiž bylo vývojově programováno na pohyb a dnešní fyzická nečinnost u počítačů nás pomalu zabíjí. Udělejte si tedy ideálně každou hodinu tři až čtyři minuty čas např. na krátké protažení, vyběhnutí schodů nebo poskakování na místě. Nejpozději po hodině střídejte pracovní polohy a zkuste i práci vestoje. 


Řiďte se jednoduchým pravidlem zdravého talíře.

Ideálně každé jídlo doplňte zeleninou, ta může tvořit až polovinu talíře. Na čtvrtinu talíře si naservírujte zdroj bílkovin - tj. libové maso, ryby, drůbež, vejce, mléko a mléčné výrobky jako jsou tvaroh, Cottage, jogurty, sýry apod., z rostlinné říše nezapomínejte na luštěniny. Poslední čtvrtina talíře připadá na přílohu nebo jiný zdroj sacharidů. Příloha by měla být nesmažená, ideálně celozrnná. Tedy pečivo, brambory, rýže, těstoviny a kuskus, jáhly, pohanka, bulgur, quinoa, obilné vločky a další. Ani tuk na zdravém talíři nemůže chybět, ten je ale většinou již součástí některé z uvedených složek, ať už tuk přímo obsažený v potravinách nebo použitý při přípravě.


Nekupujte méně vhodné jídlo.

Pokud se nedokážete ovládnout a „junk food“, tedy kalorická jídla s vysokým obsahem cukru či soli a nízkou nutriční hodnotou, vás lákají, prostě si je nekupujte. 


Jděte na to s rozumem.

Jestliže chcete začít hubnout, nepouštějte se bezhlavě do nesmyslných diet, u kterých vydržíte jen pár dní či týdnů. Změny zařazujte raději pomalu a postupně, abyste u nových návyků byli schopní dlouhodobě setrvat. Díky tomu se vám podaří nejen zhubnout, ale zhubnutá kila si i udržet. Pokud si sami nevíte rady, nebojte se oslovit odborníka. 


Jak začít? 

Jak vás ZP MV ČR podpoří?

Z fondu prevence mohou pojištěnci čerpat příspěvek až 500 Kč na analýzu složení těla nebo sestavení jídelníčku nutričním specialistou. Příspěvek je možné využít i na nákup sportovních ochranných pomůcek nebo trekových a nordic walking holí. Více informací o příspěvcích z fondu prevence naleznete na  www.zpmvcr.cz.


Den zdraví se STOBem

Pojďte začít na Dni zdraví se STOBem, kterého je ZP MV ČR partnerem. Čekají vás odborná měření a poradenství, zajímavé workshopy a přednášky, několik druhů cvičení a spousta zdravého a dobrého jídla. 

Více informací a program celého dne najdete zde.


 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři