TOPlist
Sledujte nás:

Pohyb v době koronaviru a jak správně cvičit online

Zpět

Nový rok je typický pro předsevzetí spojená se změnou stravování a pohybem. Koronavirus nám bohužel pohybovou aktivitu neustále komplikuje a řešením je pohyb na čerstvém vzduchu, který ale v tomto ročním období kvůli brzké tmě a zimě není pro každého atraktivní.

Pohyb v chladném počasí má ale řadu pozitivních účinků

  • Stav, kdy se začneme třást zimou, se nazývá třesová termogeneze a zvyšuje náš energetický výdej přibližně 2–5krát nad bazální hodnotu.
  • Abychom se zahřáli a vyhnuli se nepříjemným pocitům chladu, nasadíme intenzivnější pohybové tempo – spálíme více kalorií.
  • Stimuluje využití tuků a zvyšuje citlivost tkání na inzulín.
  • Zlepšuje funkci cév a s tím spojené prokrvení řady tkání, včetně srdce.
  • Tělo se na chlad postupně adaptuje a vnímá jej jako menší a menší stresor – to je podstatou otužování, díky kterému dochází i ke zlepšení imunity a zvýšení obranyschopnosti organismu celkově.

Komfortním řešením je online cvičení

Cvičit můžete z pohodlí domova a díky bohaté nabídce na internetu prakticky kdykoliv, když máte chuť a čas.

Cvičební video na internetu zapnete raz dva. Problémem však bývá proměnlivá kvalita videí a také vlastní motivace.

 

Nevýhodou může být „neživý“ kontakt s ostatními cvičícími, a především s lektorem, který na živých lekcích kontroluje vaši techniku. A pochopitelně i nižší motivace – pokud máte možnost si video pustit úplně kdykoli, nezřídka se stane, že si ho nepustíte vůbec…

Tento problém částečně řeší online cvičení, která probíhají v reálném čase a máte tak pocit, že jste opravdu na skupinové lekci. Před začátkem nebo po skončení lekce můžete prohodit i pár slov s ostatními cvičícími nebo se zeptat lektora, když si nejste jisti správným prováděním cviků.

Přesto však všechny typy online cvičení kladou velkou zodpovědnost na samotné cvičící. Ti musí odhadnout svoje síly a zohlednit při cvičení svoje zdravotní dispozice. Musíme mít stále na paměti, že kontrola nemůže být tak kvalitní jako v tělocvičně.


» Kompletní nabídka živého online cvičení se STOBem zde «


Jak cvičit v online prostředí i s kily navíc? Především SPRÁVNĚ!

Z naší více než 30 leté zkušenosti víme, že jen cvičit nestačí. Zvláště pokud nosíte kila navíc. Je důležité cvičit správně a s ohledem na své možnosti. Zkrátka tak, aby vám cvičení přineslo radost a ne potíže.

  • Preferujte typ lekcí, které již znáte ze cvičení naživo. Je menší pravděpodobnost, že budete cvičit úplně nové cviky (a úplně špatně).
  • Na druhou stranu vás ale online prostředí může zbavit ostychu a můžete si v soukromí domova vyzkoušet pohyb, který vás láká, ale na který si naživo netroufáte.
  • Vybírejte si online cvičení, ve kterých jsou pečlivě popisovány jednotlivé cviky, jejich správné provedení, ale i typicky chybná provedení.
  • Instruktora informujte o svých zdravotních problémecha také o případných obavách. Nemusíte se stydět, instruktor bude za tyto informace naopak rád.
  • Hudba, instruktor i kolektiv motivují, pomohou vám zvyšovat vaši kondici. Na druhou stranu se nenechte strhnout a nenuťte se jít přes zdravé limity. Respektujte svoje tělo!
  • Správnou intenzitupoznáte tak, že se zapotíte, zadýcháte, ale nelapáte po dechu.
  • Pokud s pohybem začínáte, můžete si nejprve dopřát individuální trénink. Instruktor vám cviky vysvětlí a dobře naučí a pak se můžete vydat na skupinové cvičení. 
  • Máte-li kilogramy navíc, vyhýbejte se poskokům a opatrně i na balanční pomůcky, např. bosu! Na online cvičeních ale žádné speciální cvičící pomůcky většinou nepotřebujete.
  • Stejně jako na živo, i zde si najděte lekce, které vás budou bavit – nabijí vás nebo naopak uvolní, vždy ale dodají pohodu. Jedině tak vydržíte cvičit dlouhodobě.

Protože jsme si vědomí rozdílné kvality cvičebních videí na internetu a také rizik spojených se špatným prováděním cviků během domácího cvičení, rozhodli jsme se ve spolupráci se značkou F&F vytvořit sérii profesionálních cvičebních videí určených i pro začátečníky a osoby s kily navíc. Videa pravidelně vychází na našich stránkách či youtube kanále STOB TV


» Chcete cvičit správně? Profesionální cvičební videa od STOBu ZDARMA «


Ještě pořád se vám do pohybu moc nechce? 

Každý pohyb se počítá. Je lepší sedět než ležet, stát než sedět a hýbat se než stát.

Zařaďte do svého života co nejvíce rutinního pohybu. Většině z nás na home office rutinní pohyb ubyl. Nákupy online, ubylo chůze na vlak, k autobusu nebo alespoň k zaparkovanému autu, pracovní pochůzky apod. Za celý den nachodíte třeba jen 1 500 kroků po bytě.

Pokud vůbec nejste zvyklí se pravidelně hýbat, začínejte zlehka. Klidně jen častější chůzí.

 

Pár tipů pro začátek  

  • Při telefonování choďte
  • Při sledování seriálů, filmů do první reklamy jeďte na rotopedu/choďte na pásu/„hopsejte“ na fitbalu
  • U televize/počítače neseďte na gauči, ale střídejte s fitbalem
  • Před každou pravidelnou činností – čištění zubů, čtení novin, pití kávy, před večeří apod., se 5 minut hýbejte – můžete využít cvičení na youtube, vymyslete si vlastní sestavu nebo se aspoň protáhněte.

» Chcete-li přeci jen více, nabídku pravidelných online lekcí najdete zde «


 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 11. 2021 02:48
1
11. 10. 2021 06:54
1
29. 08. 2021 07:38
1
29. 08. 2021 07:37
1
29. 03. 2021 10:04
Dobré tipy. Díky za ně.

Naši partneři