TOPlist
Sledujte nás:

Projekt 7s aneb Začněte nový rok reálným předsevzetím

Zpět

Od února do května 2013 bude mít každý z nás jedinečnou příležitost udělat něco pro své zdraví za podpory špičkových odborníků. Zhubnout, ozdravit svou žitovosprávu, začít jinak – lépe. Společnost STOB (Stop obezitě) přichází s unikátním projektem – edukační internetovou soutěží pro širokou veřejnost nazvanou 7S.Záštitu nad projektem převzaly Česká obezitologická společnost ČLS JEP, Fórum zdravé výživy a Česká společnost pro hypertenzi. Projekt je zároveň podporován Kanceláří WHO (Svétové zdravotnické organizace) v ČR. Cílem projektu je ozdravění české populace, která se, zejména díky nevhodnému životnímu stylu, potýká s obezitou a jejím častým jo-jo efektem, s nemocemi srdce a cév, stále častějšími problémy s pohybovým aparátem a mnoha dalšími.



Mnozí z nás začínají nový rok tradičními předsevzetími, mezi které patří nejčastěji „zhubnu“, „budu jíst zdravě“, „začnu cvičit“ a jim podobné. Po pár týdnech však predsevzetí a sliby častou vezmou za své. Projekt 7 S si proto klade za cíl pomoci každému, kdo se rozhodne se svou životosprávou něco udělat, a to dlouhodobě a natrvalo. Cílem je postupovat po drobných krocích, které pomohou k lepší dodržitelnosti započatých změn. „Edukační pojekty posilující motivaci k pozitivním změnám v životosprávě vnímáme jako velice pozitivní a jsou v souladu s doporučeními WHO v této oblasti“, uvedla MUDr. Alena Šteflová, PhD., ředitelka Kanceláře WHO v ČR.

„Posláním soutěže je nejen motivovat soutěžící k výkonu po dobu trvání soutěže, ale především jim ukázat možnosti, jak lze zvládat zdravý životní styl i v následujícím každodenním životě“,uvedla PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB a spoluautorka projektu. „Nejde pouze o skupinu „vyvolených“, kteří jsou v péči nutričních a fitness poradců, ale o vzorek běžné populace. Pestrý výběr příběhů „Silných“ a oblastí, které zahrnují hlavní problémy spojené se sedavým životním stylem
a potažmo obezitou, nabídne možnost téměř každému najít si „svůj problém“, se kterým se může ztotožnit“, dodává Iva Málková.

7 S = 7 silných = 7 soutěžících, kteří budou, stejně jako ostatní, jež se k nim přidají, procházet pozvolnými kroky během tří měsíců jednotlivými lekcemi a prokousávat se s podporou garantů a inspirací motivátorů až ke kýženému cíli - zvládnutí svého vlastního problému.

Základním konceptem soutěže je odborné vedení při realizaci pozitivních změn v životním stylu, a to zábavnou formou. Soutěž potrvá 13 týdnů – od 19. února do 20. května 2013. Soutěžící absolvují každý týden 1 z celkem 6ti e-learningových lekcí (ty budou v modifikované formě po skončení ještě jednou opakovány) na vybraná témata: Sestavme si vhodnou snídani, Obědy v práci i o víkendu, Večeři nemusíme nechávat nepříteli, Jak si užít radost z pohybu, Piju, piješ, pijeme?, Sám sobě přítelem. Součástí bude i závěrečný kvíz v rámci tzv. Supertýdne a řada doplňkových soutěží včetně hlasování.

Čas na přihlašování a seznamování se se soutěží 7S bude mít každý zájemce v průběhu ledna 2013, tedy celý měsíc před tím, než začne samotná soutěž. Soutěžící budou za svoje aktivity získávat body na individuální účet. Své body pak mohou vždy jednou za týden přidělit jednomu ze „Silných“, jehož příběh je nejvíce zaujme. Témata, se kterými se budou moci soutěžící ztotožnit jsou srdeční záležitosti, jo jo efekt, sladký život, zvládání nemoci, cvičení je lék, žena a…, přežiju 21. století?. Soutěžící budou mít možnost radit se a motivovat sebe i ostatní v rámci diskusí a chatů. Budou si také moci prostudovat články od odborných „garantů“ jednotlivých témat, kterými jsou prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., Mgr. Jana Divoká, Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, Tamara Starnovská, MUDr. Marie Skalská, MUDr. Tomáš Fait a PhDr. Šárka Slabá, PhD. Načerpat inspiraci pak budou moci soutěžící od „Motivátorů“.

Protože se jedná o soutěž, jsou připraveny i ceny. Hlavní a vedlejší výhry budou získávat soutěžící podle počtu svých bodů, které budou závislé i na tom, které „Silné“ podpoří. V průběhu soutěže proběhne několik losování o menší výhry.

Po skončení soutěže bude www.stobklub.cz nadále přístupný všem registrovaným, a ti tak budou moci dále využívat zdrarna jeho služeb a podpory. Soutěž je plánována jako minimálně tříletý projekt. Během tohoto období se bude každý rok soutěž opakovat, vždy v inovované formě.

Všechny potřebné informace k fungování projektu najdete na www.stobklub.cz., kde se můžete také sami do soutěže zaregistrovat.

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 03. 2013 11:26
jo-jo efekt, také můj problém, alespoň vidím, že nejsem jediná, kdo to řeší...
28. 02. 2013 20:29
nějak jsem nepochopila jak přidám body tomu koho chci podpořit
19. 02. 2013 17:36
Protože bych se mohla plně zařadit do skupiny jo-jo, budu se snažit s tím něco udělat.
04. 01. 2013 10:02
Je úžasné co všechno pro nás zápasící s nadváhou už léta děláte . Děkuji za sebe , ale i za všechny co vědí , jak těžký boj s obezitou je. Moc se na soutěž těším . Všem držím palce , aby nějaké to kilo zchodili a znovu nepřibrali. V této soutěži budou jen vítězové , stačí se jen přidat.

Naši partneři