TOPlist
Sledujte nás:

Řepkový olej - neprávem opomíjený zdroj prospěšných látek

Zpět

Přestože byl v minulých letech řepkový olej v našich kuchyních v pozadí, výzkumy prokázaly jeho blahodárné účinky na lidský organismus. Porovnáme-li jednotlivé druhy rostlinných olejů v obsahu esenciálních mastných kyselin, zjistíme, že řepkový olej je naprosto jedinečný, jelikož v něm jsou zastoupeny jak omega 3 alfa-linolenová MK, tak kyselina linolová z řady omega 6 MK, a to v ideálním poměru. 

Tyto mastné kyseliny musí být přijímány v potravě, proto jsou označovány za esenciální mastné kyseliny. Mastné kyseliny skupiny omega 6 jsou v běžné stravě zastoupeny poměrně dostatečně, najdeme je ve slunečnicovém oleji, pšeničných klíčcích, v sezamu, ořeších, sóje apod. Naproti tomu omega 3 mastné kyseliny jsou často v nedostatku. Bohatým zdrojem omega 3 MK jsou tučné ryby jako je losos, makrela, sleď, z rostlinných zdrojů to jsou vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje.

Nepoměr v příjmu těchto esenciálních kyselin může vyvolat různorodé zdravotní komplikace, proto je třeba dbát na jejich vyvážený příjem. Jedním z nejlepších zdrojů s vyváženým obsahem omega-3 i omega-6 je právě řepkový olej. Omega 3 MK jsou nezbytné pro správnou funkci mozku a růst, napomáhají regulovat hladinu tuků v krvi, snižovat pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a jsou důležité pro růst a kvalitu vlasů a kůže. Výzkumy prokázaly, že mají příznivé účinky i na průběh různých onemocnění, jako je například diabetes nebo onemocnění kloubů, a působí protizánětlivě. Jejich nedostatek může mít za následek lámavost nehtů a vlasů, suchou pokožku, bolesti kloubů, trávicí obtíže, ale také únavu nebo rozvoj deprese.

Benefity řepkového oleje tímto ale nekončí. Řepkový olej patří k olejům s nejvyšším přirozeným obsahem rostlinných sterolů, které přispívají  ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Obsahuje vitamin E, neboli tokoferol, významný lipofilní antioxidant. Jeho dostatečný příjem zpomaluje proces stárnutí a slouží jako prevence kardiovaskulárních chorob a vzniku rakoviny.

Vhodný je řepkový olej též na vaření a smažení, má vysoký bod zakouření (240 °C), což znamená, že je až do této teploty stabilní a nepřepaluje se. Je díky tomu vhodnější nežli mnohem častěji používaný slunečnicový olej.

Pokud doma ještě řepkový olej nemáte, napravte to hned při příštím nákupu!

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 10. 2016 20:04
Všem doporučuji užívání řepkového oleje. Složením mastných kyselin patří mezi nejlepší rostlinné oleje vůbec. Svými vlastnostmi v určitých aspektech překonává dokonce olej olivový, který bývá mylně označován za bezkonkurenčně nejlepší.
13. 10. 2016 12:52
Už rok používám na. smažení jen řepkový olej.
13. 10. 2016 12:06
Jak již jsem naplánovala včera, v sobotu koupím řepkový olej a uskladním ho do tmavé skleněné lahve (jako za mlada). :-)
13. 10. 2016 09:29
Řepkový olej používám vždy pro tepelnou úpravu, kvalitní olivový na studenou kuchyni. Zajímalo by mne, posouzení kvality různých řepkových olejů.

Naši partneři