TOPlist


Rostlinné tuky nesmí chybět v žádném jídelníčku

 

V ČR má více než 70 % dospělých zvýšenou hladinu cholesterolu.*

Nejčastější příčinou úmrtí v celé Evropě včetně ČR jsou onemocnění srdce, kde právě hladina cholesterolu hraje významnou roli. Přitom by stačilo pár malých změn v jídelníčku a životním stylu, které pomohou vašemu srdci a zlepší kvalitu vašeho života.

*80 %  dospělých mužů a 70 % dospělých žen v České republice má nevyvážený poměr krevních tuků.
ZDROJ: Zpráva o zdraví obyvatel České republiky, vydáno MZ ČR v roce 2014

Důležité zásady zdravého jídelníčku:

-  Jezte pestrou a vyváženou stravu.

-  Omezte konzumaci špatných tuků – vyhýbejte se tučnému masu a tučným mléčným výrobkům (tučné vepřové, hovězí, uzeniny, sádlo, máslo, smetana, tučné sýry, smetanové jogurty). Špatné tuky jsou také obsaženy v některých sušenkách, zmrzlinách, polevách, sladkém pečivu apod.

-  Živočišné tuky zařazujte do svého jídelníčku pouze z 1/3 z celkového doporučeného denního příjmu tuků, zbytek vybírejte z rostlinných olejů a kvalitních výrobků z nich vyrobených.

-  Vybírejte kvalitní rostlinné roztíratelné tuky a margaríny s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, dopřejte si omega 3 a omega 6 v doporučeném denním množství, jen tak pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a tím i vaše srdce zdravé.

-  Bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 jsou především tučné mořské ryby (losos, makrela), kvalitní rostlinné oleje (řepkový), semínka, ořechy, kvalitní rostlinné roztíratelné tuky např. Flora Gold apod.

-  Používejte pro tepelnou úpravu kvalitní rostlinné roztíratelné tuky, např. Flora Gold má široké uplatnění jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Multifunkční využití – usnadní život v kuchyni – vhodný na mazání, vaření, restování i sladké a slané pečení.

Flora Gold má vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, dobrých tuků omega 3 (ALA) a omega 6 (LA), obsahuje vitamíny A a D.

-  Snižte příjem nasycených mastných kyselin pod 10 % celkového denního příjmu energie.

-  Příjem trans nenasycených mastných kyselin by měl být nižší než 1 % z celkového denního příjmu energie.

Transmastné kyseliny můžeme v dnešní době najít v jemném nebo trvanlivém pečivu, náhražkách čokolád, polevách. Kvalitní margaríny, o nichž se někdy ve spojitosti s výskytem transmastných kyselin píše, je naopak neobsahují nebo obsahují méně než máslo.

-  Denně byste neměli přijímat více než 300 mg cholesterolu.

Obsah cholesterolu v různých potravinách:

Potravina

Cholesterol (mg/100 g)

Maso výsekové

59 - 76

Masné výrobky

68 - 180

Vnitřnosti

200 - 2500

Drůbež, ryby

50 - 90

Mléko a mléčné výrobky

5 - 105

Máslo

240

Sádlo

94

Vaječný žloutek

250 (v 1 žloutku)

Pekařské výrobky  (s vejci)

30 - 280

-  Dbejte na dostatek vlákniny ve vašem jídelníčku - kolem 35 g/den.

-  Vybírejte celozrnné výrobky (chléb, pečivo, těstoviny). Upřednostněte rýži natural. Jezte více ovoce, zeleniny a luštěnin.

-  Omezte sůl. Pro zlepšení chuti pokrmů používejte bylinky a koření.

-  Pijte přednostně vodu a neslazený čaj.

Pro posílení Vašeho srdce zařazujte pravidelný pohyb - čím je srdce silnější, tím pomaleji může pracovat, méně se namáhá i srdečně-cévní systém, který je díky tomu zdravější. Zvlášť účinná je chůze, plavání nebo tanec, protože zaměstnávají jak srdce, tak plíce. Navíc při nich zapojujete celé tělo.

Udržujte optimální tělesnou hmotnost
Nepřiměřeně vysoká tělesná hmotnost namáhá Vaše srdce, zvyšuje rizikovost faktorů, jako jsou vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi a cukrovka. I malé snížení hmotnosti může mít pozitivní dopad na Vaše srdce a zdraví.

Vyhněte se stresu, dbejte na dostatek odpočinku. Omezte či ještě lépe zcela vynechte kouření a alkohol.

 

RECEPT

INGREDIENCE

-  snítka čerstvého kopru

-  snítka čerstvé hladkolisté petrželky

-  snítka čerstvé pažitky

-  snítka čerstvého kopru

-  1 čajová lžička francouzské hořčice

-  2 čajové lžičky rostlinného roztíratelného tuku Flora Gold

-  filet z lososa s kůží 150 g

-  citron

-  černý pepř

BUDETE POTŘEBOVAT:

-  vymazanou mělkou pečicí mísu s poklicí (nebo alobal na přikrytí mísy)

NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:

-  Předehřejte troubu na 200° C.

-  Nasekejte najemno petržel, kopr a pažitku.

-  Bylinky dejte do misky, přidejte hořčici, rostlinný tuk Flora Gold a vše promíchejte vidličkou.

-  Dochuťte černým pepřem.

-  Vložte lososa do vymazané pečicí mísy kůží dolů.

-  Vymačkejte citronovou šťávu a polijte jí lososa v míse.

-  Přikryjte a pečte v předehřáté troubě asi 10 minut (silnější filety mohou trvat o několik minut déle).

-  Vyndejte lososa z trouby.

-  Na filety rozetřete směs rostlinného tuku Flora Gold a bylinek.

Více inspirace na http://www.flora.cz/recepty.php

Hodnocení (14 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

14. 01. 2017 10:04

bohuminska

Souhlasím s předešlým hodnocením,co se týká "reklamy" , ale s nasycenými a nenasycenými tuky - to je pro mne stále otázka!!!

05. 02. 2016 08:17

Evidence

Článek je spíše reklama na Floru a ne článek o zdraví!! Pokud problematice s tuky nerozumíte, neměli byste o tom psát články!!

16. 02. 2015 08:16

babicka Eva

Recept vypadá lákavě,určitě bude i výborně chutnat. O víkendu vyzkouším.

16. 02. 2015 08:15

babicka Eva

Napište komentář...

14. 02. 2015 19:54

PuncocharM

Nasycené tuky nejsou nezdravé, to už je několikrát vyvrácený mýtus. Nenasycené tuky jsou škodlivé, protože mají velikou tendenci žluknout. Umělé margariny tohle sice řeší, ale na úkor vytvoření jedovatých trans-mastných kyselin. Není nad smažení na sádle nebo na másle.

14. 02. 2015 08:56

Ebika

Ryby mám ráda, zítra to vyzkouším. Zas něco nového.
Já ho dělám ráda na páře .

14. 02. 2015 08:52

Ebika

Napište komentář...

13. 02. 2015 18:16

Ať chceme nebo ne, nejlepší přírodní tuk je ten zcela nezpracovanej a ne plastová krabice :-)

13. 02. 2015 17:07

zdenalan

Také vyzkouším.

11. 02. 2015 11:05

rufus

Super recept, zkusím ,jen místo lososa dám tresku, tu mám doma v mrazáku..,.

11. 02. 2015 10:18

dagmarhruska

Urcite tento recept vyzkousím:-))

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma