TOPlist
Sledujte nás:

Správný výběr chleba a pečiva? Už žádný problém!

Zpět

 

My Češi prostě milujeme pečivo a v jídelníčcích většiny z nás se objevuje minimálně jednou denně.

Obchodní regály jsou ale doslova nabité pekárenskými produkty a navíc víte, že i náš milovaný chléb či jiné pečivo jsou neustále kritizovány, stejně tvrdě jako jiné potraviny.

Tedy stojíte u regálu a řešíte nejedno dilema… Jaký kousek si z té bohaté nabídky vybrat?

Je zrovna tohle zdravé? Je to opravdu celozrnné nebo jen obarvené? Je nějaký rozdíl mezi celozrnným a cereálním? A který je vůbec lepší?

Mouka je základ

Jakou si vyberete mouku, takové bude vaše pečivo!

Bílá nebo celozrnná?

Pečivo z bílé mouky je především zdrojem energie v podobě škrobu, malého množství bílkovin a celkem nevýznamného množství tuku. Bílé pečivo nás určitě neotráví, ale nutričně příliš zajímavé není.

Chcete-li od pečiva získat něco navíc, sáhněte po celozrnném. Pečivo celozrnné je vyrobené z celozrnné mouky, tj. mouky, jež vznikne pomletím celého obilného zrna, které není zbaveno povrchových slupek a klíčku, jako je tomu u mouky bílé. Paradoxně je tedy výroba celozrnné mouky jednodušší neb se zrno pomele celé. V případě bílé mouky se však musí předem odstranit povrchové vrstvy a klíček. Vyšší nutriční hodnota celozrnného pečiva spočívá v oněch nestravitelných povrchových vrstvách, jež jsou zdrojem vlákniny a v klíčku, jež je zdrojem příznivých mastných kyselin. Vyšší je zde i zastoupení některých vitaminů a minerálních látek.

Legislativa říká: „Pečivo celozrnné obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částí z obilky.“

Pšeničné, žitné, špaldové a snad i nějaké jiné?

Z jakého druhu obiloviny je pečivo vyrobeno, podle toho nese název.

Pečivo jednodruhové je vyrobeno pouze z jednoho druhu obiloviny, u nás nejčastěji pšenice, případně žita. Vícedruhové pečivo je vyrobeno z několika druhů obilovin, nejčastěji kombinace pšenice a žita. Podle toho, který druh obiloviny převažuje, nese výrobek jméno, např. pšenično-žitný nebo žitno-pšeničný.

Další druhy obilovin jsou např. oves, ječmen, špalda, setkat se lze i s moukami pohankovou, jáhlovou, rýžovou, amarantovou, dokonce i s moukami luštěninovými, ořechovými či s moukou banánovou.  

Z každého zrna (neberte mě za slovo např. u mouky banánové nebo ořechové) lze vytvořit mouka celozrnná a mouka „bílá“. Často se setkávám s mylným názorem, že např. mouka špaldová je automaticky i celozrnná.

Celozrnnost nespočívá v konkrétním druhu obiloviny ale ve formě zpracování!

Tedy máme mouku pšeničnou bílou i pšeničnou celozrnnou. Máme mouku žitnou bílou i žitnou celozrnnou, špaldovou bílou i špaldovou celozrnnou atd. Pokud tedy máte namířeno pro celozrnné pečivo, hledejte jediné slovíčko CELOZRNNÉ! A to jak u balených, tak i nebalených produktů. Nenechte se zlákat názvy jako cereální, tmavé, vícezrnné, může být sice nutričně hodnotnější než pečivo bílé, ale není to podmínkou a není to totéž, co celozrnné.

Něco navíc?

Do pečiva lze přidat spoustu dobrého a nutričně významného a stejně tak i méně dobrého, co nutriční kvalitě příliš neprospěje. U sladkého pečiva se může jednat o zbytečně velké množství cukru a tuku nevhodného složení, u slaného pečiva je problémem zase nadbytečný obsah soli. Řeč je také o různých aditivech, která nám sice v rozumném množství neublíží, ale většinou ani neprospějí. Čím méně jich bude, tím lépe.

Naopak za 100% dobré ingredience lze považovat různá semínka, např. lněné, dýňové či slunečnicové, oříšky, vločky apod. Pečivo lze obohatit i o vlákninu nebo pomocí vhodných přísad navýšit obsah bílkovin.

Všechny tyto dobré přísady zvýší nutriční přínos pečiva a zároveň zpestří jídelníček. Pokud si pečete domácí pečivo, zapojte fantazii a zkoušejte různé kombinace. Pokud domácímu pečení příliš nefandíte, poohlédněte se po zajímavém pečivu v obchodě.    

Správně zvolené pečivo tedy má v jídelníčku své místo a není třeba se ho obávat. A jak jste viděli výše, pečivo rozhodně nemusí být nuda, nebojte se váš jídelníček občas trochu zpestřit!

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 06. 2018 13:34
Večerní chlebík kupují a chutná i manželovi
26. 05. 2018 11:38
Pro mne samé zajímavé informace o kterých jsem neměla nejmenší ( nebo jen velmi nejasné :-)) tušení. Děkuji.
24. 05. 2018 22:10
Večerní jsem také zkusila.
24. 05. 2018 16:31
Skvělý blog! Večerní chlebík a sporty občas kupuji - chutnají mi oba. Vegan chléb jsem ještě neměla, musím se po něm podívat, doufám, že u nás někde bude:-)
24. 05. 2018 15:38
Pro mě hodně zajímavý článek, Večerní a Sporty chleby vůbec neznám, na malém městě tak velký výběr nemáme. Poohlednu se po nich, díky za inspiraci :-)
23. 05. 2018 13:51
Tak tyto chleby u nás nemají. Budu muset zajet do většího města a podívat se po něm. Většinou si chléb míchám sama nebo kupuju v bioobchůdku domácí žitný.
23. 05. 2018 05:52
Děkuji za vysvětlení hlavně rozdílu mezi vícezrnným a celozrnným pečivem.
22. 05. 2018 14:38
již několik let snídám Collorado Psyllium, večerní chlebík mne zaujal, ještě jsem ho u nás neviděla.
21. 05. 2018 21:50
Večerní chlebík doporučuji, je to opravdu ideální bíkovinná varianta k večeřím a Sporty chléb mě velmi mile chuťově překvapil, to jsem od baleného chleba fakt nečekala, protože já nedám dopustit na čerstvou klasiku....:-) ale tyhle 2 chleby určitě stojí za to vyzkoušet...:-)
21. 05. 2018 21:20
Večerní chlebík jsem zatím neobjevila, hned zítra ho zkusím koupit.
21. 05. 2018 20:23
Nejraději mám klasický chléb, ale jak ho najdu v Semilech určitě vyzkouším. Děkuji za přehled.
21. 05. 2018 16:11
Večerní chlebík jsem objevila v Německu, moc mi chutná. Tak se nechám inspirovat i dalšími tipy
21. 05. 2018 15:05
Denní a večerní chlebík může být docela příjemná změna, pro nás kteří bez chleba nedáme ani ránu :-), jen musím zjistit kde ho u nás koupit.
21. 05. 2018 13:35
Tyto chleby jsem v obchodě už viděla, ale ještě jsem ho nezkoušela. Chléb si peču domácí kváskový z celozrnné mouky které obměňuji podle chuti....
21. 05. 2018 11:11
Večerní chlebík, Sporty chléb i Vegan jsou naprosto super. Svým složení i nutričními hodnotami jsou bezkonkurenční a chuťově skvělé, neznám lepší. Navíc se dají snadno uchovávat v mrazáku, takže když dojdou čerstvé zásoby, je kam sáhnout a na výsledné chuti to vůbec není znát. Navíc Večerní chlebík je v tomhle období skvělá příloha ke grilování a opečený chutná možná ještě lépe.
21. 05. 2018 10:16
mě tyhle chleby taky moc nechutnají
ale dají se nahradit jinými, takže to nevadí
21. 05. 2018 09:02
Já si nemůžu pomoct, ale tyhlety balené chleby mne nechutnají. Naučila jsem se kupovat v pekárně pecen žitno pšeničný, pochutnám si na něm a ještě má i tu vlákninu....
21. 05. 2018 05:16
Večernik a sporty chleb kupuji,mame ho v obchodě asi 14.dni a chutna mi

Naši partneři