TOPlist
Sledujte nás:

Tipy, jak obohatit život o nový pohyb

Zpět

 

Rádi byste do svého života zařadili nový druh pohybu, ale chybí vám dostatečná inspirace? Pak čtěte dál. Věříme, že si mezi bezpočtem druhů pohybových aktivit najdete tu svou novou zamilovanou.

Zcela určitě nic nezkazíte, pokud pravidelně navyšujete i rutinní pohyb, tím podpoříte výdej energie během dne a snáze docílíte posunu energie ve prospěch výdeje nad příjmem energie. Zaměřte se proto na zvýšení běžné chůze, domácích prací, vyhýbejte se eskalátorům, výtahům, dlouhému sezení, lenošení na kanapi, dojíždění autem a raději se pokuste co nejvíce tělo vystavit fyzickému výdeji.

Pořiďte si malý overball, na kterém můžete nejen cvičit, ale především „jen sedět“, díky tomu budete posilovat vnitřní, hluboko uložené svaly, které jsou velmi důležité. Právě tyto svaly bychom měli posílit jako první, než přejdeme k dalšímu obtížnějšímu cvičení. Stejně dobře slouží i fitball či balanční zdravotní židle, které pomáhají posilovat svaly kolem páteře.

Zkuste si naplánovat víkendy v aktivním, sportovním duchu. Za hezkého počasí procházky v přírodě, nordic walking, brusle, jízdu na kole, v případě nepěkného počasí například plavání v bazénu, skupinové cvičení, jógu apod.

Po získání prvotní kondice můžete přidávat lekce cvičení. Obecně platí, pokud chcete vidět brzké výsledky, je vhodné se pohybové aktivitě věnovat alespoň 4x týdně, pro udržení stavu, se kterým jste spokojení stačí 2x až 3x týdně. Avšak vždy naslouchejte svému tělu, pozor nikoli svým nutkavým myšlenkám zůstat odpočívat na kanapi. Myslíme tím především naslouchat signálům těla, nepřetěžovat se a myslet i na dostatek strečinku, odpočinku a spánku, který je nedílnou součástí úspěchu.

Nemáte-li času příliš, pak by vás mohly oslovit vysoce intenzivní, intervalové tréninky – HIIT – („High-Intensity Interval Training“). Jedná se o typ tréninku, ve kterém pravidelně střídáte aktivitu o vysoké intenzitě s aktivitou o nízké intenzitě. Tento typ tréninku je určen spíše pro pokročilé, zdatnější sportovce a zabere vám průměrně 15-20 minut.

Dalším vhodným typem cvičení je posilovací cvičení. Posilování pomáhá budovat a chránit svalovou hmotu.  Díky zvyšování svalové hmoty současně zvyšujete i bazální energetický výdej, a to dokonce i ve stavu, kdy jste v klidu. Pro posilovací cvičení není ani potřeba chodit do posilovny. Krásně si zacvičíte i doma, alespoň zprvu, kdy Vám stačí malá zátěž. Úplný začátečník si dobře vystačí s vlastní váhou. Postupně navyšujete počet opakování. Postupně můžete přidat zátěž pomocí gumiček, činwk či pet lahví. Dají se pořídit závaží na suchý zip, které můžete připnout na ruce, na nohy, využijete je například i při chůzi, při posilování apod. Velmi účinné cvičení, které krásně využijete kdykoli, je cvičení pomocí závěsného systému (TRX), kdy zátěž korigujete náklonem vašeho těla.

Zkoušejte různé druhy skupinových lekcí, výběr je dnes opravdu široký. Pokud máte rádi tanec, může být také skvělou aktivitou, která vás bude nejen bavit, ale zároveň i komplexně zatížíte vaše tělo.

Řadu skupinových lekcí rozmanitých druhů cvičení a tance nabízíme i my na stránkách www.stob.cz.

Hodnocení (25 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 07. 2019 21:08
Ráda bych vyzkoušela řecký tanec a kruhový trénink.
04. 07. 2019 08:45
Díky za článek .
01. 07. 2019 13:12
Díky za inspiraci.
01. 07. 2019 10:47
V rámci všech pohybů upřednostňuji posilování břišních svalů a nohou. Ruce se přiznám zanedbávám, a proto to zkusím napravit.
01. 07. 2019 09:53
Závaží na ruce a nohy úspěšně používám už několik let třeba na chůzi s hůlkami.
01. 07. 2019 08:21
Ráda bych zařadila každý den nějakou "prázdninovou" aktivitu, ideálně spojenou s pohybem :-).
01. 07. 2019 05:44
Skvělý článek dík
24. 06. 2018 23:21
Super inspirace
20. 06. 2018 08:03
Přes léto je to u mě o pohybu na zahradě, chůzi - budu se snažit nezapomínat doma hůlky:-) a o kole. Na podzim bych zase chtěla začít dojíždět na jógu. Tělocvična mě přes léto vůbec neláká, to radši vyrazím do lesa:-)
20. 06. 2018 05:42
Dobrá inspirace, možná něco vyzkouším.
19. 06. 2018 22:02
Perfektní inspirace. Kromě plavání cvičení s overbalem, gumičkami, gymbaly.
19. 06. 2018 16:14
Rychlejší cvičení (aerobik, zumba) jsem doplnila posilovnou a jógou, od jara do podzimu přidávám hole a kolo, hlavní je vše vhodně rozložit v rámci týdne, pak to společně moc dobře funguje :-)
19. 06. 2018 09:14
Tanec je opravdu velice příjemný způsob, jak zvýšit kondici a spálit kalorií bez pocitu dřiny.
18. 06. 2018 13:42
K běžnému pohybu jsem přidala jógu za měřenou na záda a kyčle, tak doufám,že u toho vydržím. Zatím mě to baví
18. 06. 2018 06:41
Teď přez léto je to u nás se skupinovým cvičením horší, ale jak opět začne semestr, tak určitě si bude z čeho vybrat :-). Už se těším, jestli bude něco nového :-), samozřejmě budu pokračovat i ve svých oblíbených aktivitách :-).

Naši partneři