TOPlist
Sledujte nás:

Vánoční výživové tipy od STOBích odborníků

Zpět

Už je to opět tady. Po roce zase Vánoce, novoroční oslavy a současně i obavy, starosti, nervozita a tlak. 

Přiberu? 

Co budu vařit? 

Kdy napeču a uklidím? 

Kdy nakoupím dárky a hlavně jaké? 

Proč zase budu poslouchat jízlivé poznámky tetičky ze čtvrtého kolene? 

Na návštěvě se nesmím zase přecpat.  

A do toho všeho ZASE KOVID!  

Dobře, tak teď stop negativním myšlenkám. Dejte si pauzu, uvařte si čaj a přečtěte si, jak svátky zvládají naše STOBí odbornice. 

Jsou vzorem zdravého životního stylu i o Vánocích?

Prozradíme vám předem, že každá z lektorek má jiný přístup a jiné tradice. Přesto žádnou po svátcích netrápí kila navíc. To jen dokazuje, že univerzální recept na štíhlé svátky neexistuje a každý si musí najít, co mu nejlépe vyhovuje. 

Která odbornice a její rady nejvíce rezonují s vašim životním stylem? 


Hanka Pávková Málková peče tradiční cukroví, ale hlídá si množství  

Naše přední výživová odbornice a autorka zdravých receptů jí o Vánocích poctivé, tradiční cukroví. 

Ačkoli nám dokáže vymyslet zdravější varianty ke kdejakému slanému i sladkému jídlu, které chutná fakt báječně, na Vánoce žádné nízkotučné, bílkovinami nabité, uměle slazené cukroví z řepy rodině nenapeče.  

„Mám ráda tradiční cukroví z másla, obyčejného cukru a mouky. Když nahradím mouku celozrnnou, v jednom rohlíčku nepřibude ani půl gramu vlákniny navíc! To opravdu není množství, o kterém bych mohla říct, že udělá z obyčejného rohlíčku rohlíček zdravější. A to není nic proti celozrnné mouce. Používám ji moc ráda. Ale v případě vánočního cukroví preferuji klasiku a hlídám množství cukroví, které za den sním. Vlákninu nedoplňuji z vanilkových rohlíčků, ale z vloček, celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny, které nechybí na našem stole po celý rok. 

Také peču malé kousky. Rodina i okolí se diví, kde na to beru trpělivost. Tohle je jeden ze způsobů, jak si můžete pohlídat množství cukroví. A samozřejmě doporučuji cukroví kompenzovat sportem."


Pokud ale máte jinou strategii a hledáte zdravější alternativy, vyzkoušejte například vynikají brownies kuličky nebo lehké sněhové hrudky z mrkve. 


Tereza Kukol sází na kvalitní ingredience a každodenní pohyb 

„Mám doma čtyři chlapi. Bez cukroví ve větším množství to prostě nejde. Proto preferuji kvalitní ingredience ve zdravější podobě – celozrnnou mouku, med místo cukru a kvalitní hořkou čokoládu. Přes svátky hlídám pohyb, a to jak u sebe, tak i u synů, abychom svátky neproleželi na gauči."


Vendula Kosňovská cukroví ničím nezdobí ani neslepuje a na Boží hod si dopřeje tradiční kačenu

„Peču odlehčenější cukroví. Používám celozrnnou mouku, sladím erythritolem a čekankovým sirupem. Cukroví ničím nezdobím, a dokonce ho ani ničím neslepuji, aby nenarůstaly kalorie - a na to já slyším.

Na Boží hod si s chutí dám kačenu se zelím. Dva knedlíky si na talíř rozpůlím a vypadá to, že mám čtyři. Na Silvestra dělám tvarohové pomazánky a místo na veky nebo bagety je mažu na kusy zeleniny."


Lenka Vymlátilová cukroví pečlivě schovává a peče jen tři druhy  

"Dcery mají silnou alergii na ořechy, a tak se cukroví nesmí nikde povalovat a nesmíme smíchat jejich druhy s jinými. Máme proto vyhlášenou sladkou chvilku. K odpolední kávě si každý nabere cukroví, které si sní, a to je vše. Díky tomuto jsem zjistila, jak moc efektivní je nemít cukroví od rána do večera na očích. To jen tak chodíte kolem a za den sníte deset, dvacet kousků cukroví jako nic. 

Miluji sladké a musím se hodně hlídat a ovládat celý rok, v tomto našim klientům velice rozumím. Proto peču jen tři druhy - perníčky, mrkvánky a linecké. Perníčky jsou úplně bez cukru, osladí je až tradiční bílková poleva. Část perníků si nechávám bez polevy do jogurtu místo vloček. Je to taková sváteční verze mé klasické snídaně."


Jana Boučková má svátky v malíčku 

Naše dlouholetá lektorka stručně a jasně vyjmenovává své zakořeněné sváteční zvyky:

  1. Peču jen jeden druh, aby nám to doma zavonělo. Zbytek objednám ve vyšší kvalitě a malém množství, max. 2 kg.
  2. Svoji porci cukroví si dávám na nejkrásnější talířek – podšálek z růžového porcelánu a vychutnám si jej.
  3. Cukroví kombinuji s bílkovinou, nejraději mám proteinový pudink nebo tvaroh.
  4. Tradiční recepty doplňuji o bílkoviny a nesmí chybět zelenina. Například do Kuby přidávám Šmakouna a kyselé zelí ze soudku, do zelňačky vařené vajíčko.
  5. Na Silvestra připravuji šunkové rolky s lehkou Lučinou, tvrdší druhy zeleniny s česnekovým dipem a vařená vajíčka plněná krevetovým krémem.
  6. Pohyb máme každý den. Plánujeme výlety vlakem a běžky.
  7. A žádná novoroční předsevzetí!

Stručně a jasně shrnuje sváteční zvyky i Marika Králíková 

"Držím se osvědčených rad STOBu a předávám je i našim klientům. 

Mně nejlépe funguje: co nejvíce pohybu venku, cukroví na balkóně (ne na očích), na Silvestra vždy i zeleninová mísa a taky hodně vody."

Na další tipy, tentokráte od lektorek psycholožek, se můžete těšit již příští týden. 


Vánoční webinář - Jak zvládnout Vánoce bez přibírání?

Srdečně vás zveme na vánoční webinář s Lenkou Vymlátilovou, odbornicí na výživu, a Petrou Mocovou, která je psychoterapeutkou. Během webináře lektorky představí nejméně 10 tipů, jak na svátky bez obav z přibírání

>> Na webinář se můžete přihlásit zde <<

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři