TOPlist
Sledujte nás:

Zdánlivě zdravé mlsání

Zpět

Ing. Hana Málková

Celý měsíc červen jsme věnovali zdravému mlsání. Učili jsme se, jak krotit chutě na sladké, ale také, jaké potraviny si k mlsání vybírat, aby splňovaly zásady zdravého a vyváženého jídelníčku.

Už tedy máme nějakou představu o tom, po čem sáhnout, když nás zrovna honí mlsná. Pojďme se ale nyní zaměřit na potraviny, které se často pouze tváří, že jsou zdravé, ve skutečnosti však mohou pro náš jídelníček znamenat pořádný kalorický „šok“, nebo je jejich složení přinejmenším diskutabilní.

Müsli tyčinky

Müsli tyčinky jsou v očích mnoha lidí synonymem pro zdravou svačinku. Záleží však na tom, jakou tyčinku vyberete. Nezřídka narazíte na výrobky, u kterých je na prvním místě ve složení uvedený glukózový sirup nebo tuková poleva, takové tyčinky se opravdu nedají považovat za tu nejvhodnější svačinku a v porovnání s nějakou sušenkou nebo čokoládovou tyčinku si moc nepolepšíte. Vybírejte proto výrobky, kde jsou na prvním místě uvedeny celozrnné cereálie, vločky apod., neobsahují polevu a obsah cukru je co nejnižší.

Fresh džusy a smoothie

Freshbary se staly v poslední době velmi populární a stále častěji po ulici chodí lidé s půllitrovými kelímky fresh džusů, šťáv a smoothie. Zdraví z těchto nápojů přímo čiší, jsou zcela jistě plné vitaminů, antioxidantů a některých dalších příznivých látek. Kromě toho však také obsahují plno cukru (především fruktózy obsažené v ovoci) a tedy i energie. Proto je třeba, zejména pokud chcete hubnout, s touto energií počítat a dát si menší množství tohoto nápoje třeba k dopolední svačině. Pokud smoothie doplníte i nějakým mléčným výrobkem, vločkami apod., může se jednat i o plnohodnotnou snídani, je však potřeba mít na paměti, že to není jen "nápoj".

Raw zákusky

Raw strava je v posledních letech velkým trendem a raw restaurace a cukrárny se pomalu množí. Stejně tak i recepty na různé raw dorty připravené většinou z ořechů, semínek, kokosového tuku, ovoce, ořechového "mléka" a sirupů. Takové zákusky jsou určitě na rozdíl od klasických dortů zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, v případě ořechů i kvalitního tuku. Ale energeticky mohou hlavně díky ořechům mnohdy vyjít ještě výše než klasické zákusky. Svým složením vhodnější tedy ve většině případů jsou, ale je potřeba si dát pozor na jejich energetickou vydatnost. 

Podobně jsou na tom raw tyčinky, většinou se jejich složení nedá nic moc vytknout, ale vzhledem k tomu, že jsou nejčastěji vyrobeny z datlí a ořechů, tak mohou být vydatným zdrojem cukru a tuku a je potřeba hlídat snědené množství.

Zeleninové chipsy

Zeleninové chipsy se sice tváří jako zdravější alternativa klasických chipsů, ale co do obsahu tuku a energie jsou na tom ve většině případů úplně stejně jako chipsy z brambor, ne-li hůře. To platí v případě chipsů smažených, výjimečně můžete narazit i na sušené zeleninové chipsy, které mají vhodnější složení. Pokud ale opravdu chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte raději po zelenině čerstvé. Případně si můžete zkusit udělat domácí zeleninové chipsy v troubě, na jejichž přípravu použijete jen malé množství kvalitního oleje nebo je lze připravit i zcela bez oleje.

Celozrnné sušenky, koláče

Sušenky, bábovky či koláče z celozrnné mouky jsou určitě vhodnější variantou klasických produktů, stále se však jedná o výrobky, které jsou ve většině případů bohatým zdrojem tuku a cukru. Benefit mírně vyššího obsahu vlákniny a některých dalších příznivých látek tedy není zas tak významný a je potřeba sledovat i celkové složení a nutriční hodnoty.

Jak vybrat "zdravou" sušenku, se můžete dočíst v tomto článku.

Stejně tak je to v případě bezlepkových potravin, ty jsou určitě nezbytnou součástí jídelníčku celiaků a dalších osob, které musí ze zdravotního důvodu lepek vylučovat ze stravy, nicméně pro zdravého člověka vyjde v podstatě nastejno, jestli si dá bezlepkový či lepkový koláč.

Rýžové nebo kukuřičné pufované chlebíčky

Takzvané polystyrenové chleby často jedí lidé, kteří se rozhodnou, že chtějí hubnout. Jedinou výhodou těchto chlebů je to, že jsou plné vzduchu, jsou tedy velmi lehké a člověk jich může sníst ve stejné energetické hodnotě na množství kusů více než klasického pečiva. Co se ale týká nutričních hodnot, žádné výhody tu nejsou, obsah vlákniny většinou není o mnoho vyšší než u klasického pečiva a nevýhodou je především jejich vysoký glykemický index, brzy po nich tedy budete mít opět hlad. Nejhorší variantou jsou chlebíčky s polevou, poleva většinou s čokoládou nebo jogurtem nemá nic společného a jedná se nejčastěji o tzv. tukovou polevu, která je jednak energeticky velmi vydatná a navíc se většinou jedná o tuk s nevhodným složením. Pokud však budete pečlivě vybírat, můžete narazit i na výjimky - výrobky s vyšším obsahem vlákniny a s opravdovou kvalitní čokoládovou polevou.   

Mnohem lepší volbou jsou knäckebroty, které obsahují většinou větší podíl vlákniny a mají nižší glykemický index.

Jogurtové polevy

Ať už se jedná o zmiňované pufované chlebíčky, müsli tyčinky nebo třeba ořechy či zmrzlinu v jogurtové polevě, mohlo by se zdát, že se jedná o něco zdravějšího a nutričně hodnotnějšího. Kdybychom měli jistotu, že je onou polevou opravdu jogurt, pravděpodobně by tomu tak bylo, už jen z důvodů nižšího glykemického  indexu a zvýšeného obsahu bílkovin. Jogurtová poleva však většinou nemá s jogurtem nic moc společného a její složení nebývá optimální, ve výsledku se tak zvýší spíše obsah tuků v daném produktu, a to navíc tuků s nevhodným složením (obsah nasycených, případně transmastných kyselin). Lepší volbou je se jakýmkoli polevám raději vyhýbat, případně volit ty, které jsou z opravdové ideálně hořké čokolády.

Želatinové bonbony

Asi každý z vás už někdy zaslechl, že želatinové bonbony jsou dobré na klouby. Ale i v tomto případě vás zklameme, tato sladkost vám při problémech s pohybovým aparátem nepomůže. Základ bonbonů tvoří stále převážně cukr, želatiny je ve výrobku tak málo (a ještě ne v patřičné kvalitě), že pokud byste měli přijmout alespoň minimální účinné množství želatiny, přijali byste tolik energie a cukru, že by to veškeré benefity želatiny přebilo.

A s jakými "zdravě se tvářícími" potravinami se setkáváte vy?

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 09. 2017 18:56
Díky za info.
19. 07. 2017 08:30
Užitečný článek, hlídat složení a přemýšlet o jídle se musí pořád :-).
01. 07. 2017 19:55
Děkuji za pěkný článek.
30. 06. 2017 22:26
Děkuji za poučné info.Co jsem tady v tomto projrktu, tak už mám trvale jedny brýle v nákupní tažce a čtu si složení na etiketách a vybýrám si.
30. 06. 2017 22:17
Knäckebroty mám ráda, ale nejsou u nás v obchodě k dostání a ve městě se mi pořád nakupovat nechce. Občas tedy koupím ´polystyreny´, protože dobré pečivo nebývá odpoledne k dostání a k vajíčku a zelenině něco chroupat musím. To je tedy můj jediný prohřešek, o kterém se tenhle článek zmiňuje, což mě docela těší :)
30. 06. 2017 15:57
Pěkný článek.děkuji.
30. 06. 2017 11:25
Místo tzv. polystyrénu sáhnou po Knaeckebrotu, který je i chutnéjší, tyčinky zásadně bez polévky,
30. 06. 2017 10:33
děkuji, stejně mě musli tyčinky a zeleninové chipsy moc nechutnají, pokud zeleninu, tak raději syrovou
30. 06. 2017 10:02
Děkuji za přínosný článek
30. 06. 2017 08:49
Člověk si musí selským rozumem promyslet co jíst a co ne. Média nás masírují pseudozdravými potravinami. :-)
30. 06. 2017 07:58
Já myslela, jak jím zdravě...To je trochu zrada :o))
29. 06. 2017 22:38
Medvídkům někdy neodolám, ale fakt jen někdy.Budu se snažit je úplně vypustit.
29. 06. 2017 20:52
hezký článek, díky
29. 06. 2017 19:07
DŽUSY,taky nejsou moc zdravé,je to samý cukr
29. 06. 2017 17:23
pro mě největším problémem obarvené pečivo, které se tváří zdravě a vůbec nejsem schopná dohledat, jestli to tak je. Většinou to neví ani sama prodavačka, pokud je pouhá zaměstnankyně. Odkud se zboží objednává ví většinou jen majitel. Dokonce prodavačky někdy mají přímo úkol říkat, že je to nebarvené a celozrnné, přestože to tak není.
29. 06. 2017 16:40
Díky za článek, o spoustě těchto " zdravých" potravinách jsem už slyšela. Radami se řídím,už nekupuji mysly tyčinky, raději si je připravím doma.... Pufované výrobky jsem kdysi taé kupovala, ale opravdu jen je po nich větší hlad a ty s tou polevou mě nezlákaly nikdy, protože hned v úvodu na etiketě je to napsané s tukovou polevou..... Gumídky jíst jako zdroj želatiny na klouby, no to je úplně mimo.... Opravdu se musí při nákupu hlavně číst :-)...
29. 06. 2017 12:21
Ještě že jsem masožrout a nedostatek sacharidů doháním bílým vínem. :-)
29. 06. 2017 11:50
Asi je lepsí si neco vyrobit sama. To má clovek prehled o slození.
29. 06. 2017 11:32
Dostala jsem řepné chipsy, obsah tuku 1,5 g na 100 g, tak to asi není moc. Horší je to se sacharidy, zobnutím pár lupínků se asi neděje nic. O pufovaných chlebíčkách jsem dřív mívala lepší mínění, teď už vím, že to není žádná sláva.
29. 06. 2017 10:50
Jsem si myslela, že od Emca jsou tyčinky ok, ale z některých, jsem po přečtení složení, byla k.o.
29. 06. 2017 10:48
Díky za info. Co jsem ve STOBu, tak jsem se naučila sledovat údaje na výrobcích, popř.si je odvodit. Není nad to používat selský rozum :-))
29. 06. 2017 10:38
Díky za info.Co sleduju Projekt, hodně věcí už si umím odvodit a vysvětlit sama.Co se týče raw sladkostí-určitě je to dobrý nápad.Ale je potřeba o nich vědět vše.
29. 06. 2017 10:28
Uvítala bych reálný seznam "relativně vhodných" potravin, které je možné zakoupit v supermarketech.
29. 06. 2017 10:21
Z článku je vidět, kolik "nebezpečí" na nás číhá v údajně zdravých potravinách. Snažím se jim vyhnout, smoothie si dělám doma, jen z ovoce,bez cukru.
29. 06. 2017 10:09
pěkně sepsané, lepší si nakoupit ingredience a vyrobit si mlsku doma
29. 06. 2017 09:35
jen se v tom zorientovat
29. 06. 2017 08:57
mlsat opravdu jen s mírou, myslím si, že neškodí nic, pokud si toho člověk dá málo a občas, ale jestli sníme raw koláč nebo klasický, vyjde to asi nastejno..
29. 06. 2017 08:38
Moc hezký článek. Dám jej přečíst mé "raw" zaměřené dceři.
29. 06. 2017 07:53
také jsem slyšela , že je to nesmysl na klouby jíst medvídky
29. 06. 2017 07:52
tak to mi překvapilo, že zeleninové chipsy jsou na tom v tuku stejně jak chipsy z brambor
29. 06. 2017 07:39
Skvělý článek, zjišťuji, že i tady se v mém mlsání dá hodně co napravovat. :-)
29. 06. 2017 07:07
Ve většině případů je lepší nakoupit suroviny a pamlsek si vyrobit sám, ale opravdu ten čas někdy chybí

Naši partneři