TOPlist
Sledujte nás:

Zelenina jako pomocník při hubnutí

Zpět

Zelenina je velkým pomocníkem při redukci váhy, denně byste jí měli sníst aspoň 400 g v co nejpestřejším zastoupení jednotlivých druhů. Zejména v kombinaci s bílkovinnou potravinou či malým množstvím kvalitního tuku vás zasytí, přispívá k vyrovnané glykemii a zabrání pocitu hladu i při sníženém energetickém příjmu. Díky vyrovnané hladině glykemie byste neměli trpět ani chutěmi na sladké.

Když přidáte do salátu nějaký zdroj bílkovin a třeba kousek celozrnného pečiva, může sloužit i jako plnohodnotné hlavní jídlo.  

Zeleninu můžete jíst jen tak čerstvou, v salátu nebo ji využívat při vaření a přípravě jiných jídel, přidáním zeleniny do jakéhokoli pokrmu snižujete jeho relativní energetickou hodnotu, zachováte tedy objem jídla, ale energeticky pokrm zeleninou „naředíte“. Dobře takhle zelenina funguje třeba jako přídavek přímo do přílohy (bramborové kaše, noků, zeleninových placiček apod.). Můžete použít například brokolici, ale i špenát, mrkev, dýni, květák či jiný druh zeleniny. 

U některých příloh (např. těstovin, brambor nebo kuskusu) to takto jednoduše nejde, tak alespoň uberte na množství přílohy a přidejte o to více zeleniny.

Těstoviny s treskou a zeleninou          

Zeleninu bychom měli konzumovat ideálně jako součást každého denního jídla a střídat různé druhy. Při hubnutí se můžete řídit jednoduchou pomůckou zdravého talíře.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na druhou stranu ani se zeleninou není vhodné to nějak přehánět, i zde platí všeho s mírou.

Pozor si dejte na zeleninové pokrmy, které obsahují vyšší množství tuku, například smažený květák, fazolky na slanině apod., i ze zeleninového salátu lze udělat tučným dresinkem, smaženými krutony a dalšími přísadami nepříliš vhodný pokrm. Nenechte se zlákat zeleninovými chipsy, ty obsahují ve většině případů stejné množství tuku jako klasické chipsy bramborové.

        

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 10. 2016 19:32
moc se mi libi napad, jak rozmnozit br.kasi o brokolici. RuzaD
06. 10. 2016 20:50
Dýňovou kaši s brambory mám ráda, teď vyzkouším tu brokolicovou.Nikdy jsem ji ještě nevařila. Tak jsem zvědavá.
06. 10. 2016 18:37
Ještě přidám recept na květák. Samozřejmě mám nejradši smažený, ale to je při hubnutí skoro jedovaté. Tak jsem zkusila podle receptu z internetu pečený květák. Růžičky jsem ovařila v páře, v trošce olivového oleje zředěného mlékem jsem rozmíchala papriku, sůl a trochu grilovacího koření, obalené růžičky jsem pekla v troubě, občas otočila. Bylo to taky moc dobré, jedli jsme to s vařenými bramborami, ale hodila by se určitě nějaká ta bramborovo-zeleninová kaše. Ale podle mých zkušeností - kaše sním vždycky víc než jen obyčejných brambor.
06. 10. 2016 18:30
S těmi chipsy jste mě teda moc nepotěšili. Mám ráda celerové a červenořepové chipsy a měla jsem dobrý pocit, že mlsám zdravě. Sama si dělám chipsy z cukyny, bez tuku, v troubě na pečicím papíře, tak ty snad můžu. A pro Lubicku - my milujeme brokolici jen tak uvařenou - ve vodě nebo v páře, s trochou másla a s bramborem. Tu tlustou stopku uvařím v polévce a vyjde na mě 200g zeleniny - přes polovinu doporučeného denního množství.
06. 10. 2016 13:54
Kaši s brokolicí rozhodně vyzkouším. Někdy si koupím celou hlavu a nevím co s ní, tak díky za tip.
06. 10. 2016 13:18
Rada si robím pyré z rôznych druhov zeleniny ako prílohu k mäsku
06. 10. 2016 13:16
Dělávám bramborovou kaši umíxovanou s dýní hokaido. Je to výborné. A v Chorvatsku jsem jedla brambory pomačkané s fazolkama a bylinkama, zkusila jsem to právě tenhle týden jako úkol týdne a je to moc dobré, jako bylinky jsem dala libeček.
06. 10. 2016 12:07
Právě jsem koupila brokolici a přemýšlela co s ní asi udělám. Díky za "kašový tip". cvilda
05. 10. 2016 18:19
Pěkný blog! Také přidám jeden recept. Je to výborné:-)

Květákové pyré
1květák
1 cibule
3 stroužky česneku
1lžička kurkumy
1 konzerva cizrny
2 lžičky medu
Sůl, pepř

Květák rozebereme na růžičky, cibuli osmažíme do zlatova, přidáme kurkumu a rozmačkaný česnek a vše uvaříme v páře. Přidáme cizrnu, med, sůl a pepř a rozmixujeme.
05. 10. 2016 15:42
Kaše mě oslovila a na těstoviny se zeleninou a treskou jsem dostala chuť
05. 10. 2016 15:33
No kase s brokolicí me nenapadla, urcite si ji udelám, dekuji za tip:-)

Naši partneři