Autor: Ing. Lenka Vymlátilová
Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková
Zmrzlina nemusí být automaticky nezdravou, přeslazenou a tučnou „kalorickou bombou“. I tato oblíbená letní pochoutka má různé podoby – od klasických smetanových až po ovocné sorbety nebo varianty s vyšším obsahem bílkovin či bez cukru. K létu zmrzlina zkrátka patří, pokud ji máte rádi a umíte si správně vybrat, ani při hubnutí si ji nemusíte zakazovat.
Jak na správný výběr zmrzliny
1. Jak se zorientovat podle názvu a složení?
Na trhu máme stovky různých druhů zmrzlin, dle vyhlášky se dělí do šesti kategorií:
-
Smetanové mražené krémy – musí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku a nesmí se do nich přidávat tuk a bílkoviny nemléčného původu.
-
Mléčné mražené krémy – musí obsahovat alespoň 2,5 % mléčného tuku a stejně jako u smetanové, i zde platí zákaz přidávání bílkovin a tuku jiného než mléčného původu.
-
Výrobky s označením „s rostlinným tukem“ – obsahují minimálně 5 % rostlinných tuků, které částečně nebo úplně nahrazují tuk mléčný. A tak ve složení výrobku najdete vodu a rostlinný tuk, popřípadě mléko, vodu a rostlinný tuk. Nejčastěji se jedná o kokosový, případně palmojádrový tuk.
-
Ovocné mražené krémy – neobsahují záměrně přidaný tuk, obsah ovocné složky (tj. ovoce, ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek) musí být alespoň 15 % v případě, že jsou místo ovoce použity ořechy, musí jich být minimálně 5 %.
-
Sorbety – jsou podobné ovocným mraženým krémům, ovocný podíl u nich však musí být nejméně 25 %, u ořechových sorbetů 7 %.
-
Výjimkou jsou citrusy a exotické plody, kdy stačí 10 % ovoce u ovocných zmrzlin a 15 % u sorbetů.
-
Vodové mražené krémy jsou připravené z vody a cukrů nebo sladidel s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad. Neobsahují žádný záměrně přidaný tuk a pozor, nemusí obsahovat ani ovocnou složku! Tyto zmrzliny patří jednoznačně mezi nejméně kvalitní.
Za STOB můžeme doporučit kvalitní smetanové a mléčné krémy nebo sorbety.
2. Jak se zorientovat podle výživové hodnoty?
Při výběru zmrzliny se zaměřte na energetickou hodnotu, obsah cukru, tuku a bílkovin.
Zmrzliny se většinou vyrábějí našleháním vzduchem. Čím více vzduchu zmrzlina obsahuje, tím je našlehanější a nadýchanější a má při stejné hmotnosti větší objem. Jinými slovy 100 g zmrzliny většinou neodpovídá objemu 100 ml, a tudíž se liší energetická hodnota a obsah živin na 100 g a na 100 ml.
Hlídejte si obaly, protože značení není jednotné. Někteří výrobci udávají hodnoty na 100 g, jiní zase na 100 ml zmrzliny. A nejdůležitější jsou hodnoty přepočtené na 1 kus. To nám opravdu řekne, kolik reálně zkonzumujeme. Většina výrobců na obale i tuto hodnotu uvádí, případně si ji můžete snadno spočítat.
3. Bez čtení a počítání, které jsou nejlepší?
Jednoduchým pravidlem je volit co nejmenší porce – menší nanuky, jeden kopeček nebo malou točenou. Ty mají logicky méně energie, cukru i tuku. Větší balení a porce zmrzlin, které snadno sníme celé, mohou obsahovat několikanásobně více energie.
Menší zmrzliny mají okolo 400-500 kJ. Energeticky se to rovná například dvěma sušenkám, třem a půl kostičkám čokolády, menší půlce koblihy nebo třetině čokoládového muffinu. Nebojte se dát si zmrzlinu na svačinu nebo jako malý dezert po obědě. Díky vysokému obsahu vody a našlehané konzistenci je objem zmrzliny větší než u jiných sladkostí a energetická denzita naopak nižší.
Trend zmenšování porcí je příjemným pomocníkem.
Klasika 55 ml a 520 kJ Klasika 120 ml a 1200 kJ Klasika 80 ml a 260 kJ
verze mini 32 ml a 210 kJ verze mini 55 ml a 600 kJ verze mini 50 ml a 160 kJ
Tvarohové a jogurtové zmrzliny
Ještě lepší jsou malá balení zmrzlin s obsahem bílkovin. Tedy tvarohové, jogurtové nebo se skyrem. Takové zmrzliny vás lépe zasytí.
Proteinové zmrzliny a zmrzliny bez přidaného cukru
Na trhu najdete i speciální varianty zmrzlin, které jsou obohacené o bílkoviny, nebo takové, které neobsahují přidaný cukr. Slazeny jsou nejčastěji alkoholovými sladidly. Ta poznáte podle toho, že končí písmeny -ol (například sorbitol, maltitol, erythritol, xylitol apod.). Na proteinové nanuky narazíte například v Lidlu, zmrzliny ve vaničce najdete i v Albertu nebo na eshopech.
Proteinové zmrzliny vám pomohou zvýšit příjem bílkovin, většinou vám dodají méně energie a výrazně méně cukru. Přesto sledujte složení a nezapomínejte, že i tyto varianty obsahují energii. Pokud vám chutnají, klidně je jednou za čas zařaďte. Stejně tak si ale můžete občas dopřát i klasickou zmrzlinu, pokud ji máte opravdu rádi.
Za STOB jsou top domácí zmrzliny
Chcete mít složení pod kontrolou? Vyzkoušejte domácí přípravu zmrzliny. Stačí mixér a pár surovin, například mražené ovoce, jogurt, tvaroh nebo mléko. Příprava domácí zmrzliny je velmi jednoduchou a kreativní záležitostí.
Pro začátek se můžete nechat inspirovat našimi recepty a vyzkoušet například zmrzlinu z řeckého jogurtu s karamelizovanými ořechy nebo ovocnou zmrzlinu se Skyrem.
Shrnutí
Zmrzlina nemusí být při hubnutí tabu. Důležité je vybírat kvalitní varianty, hlídat velikost porce a chytře ji do jídelníčku zařadit. Zařaďte ji jako součást plánovaného jídla (např. dezert po lehčím obědě nebo svačina), ne jako neplánovaný „bonus“ navíc.
Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě
Program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.
Kromě celodenního energetického příjmu za vás ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.
>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.