TOPlist


Brokolicová polévka

  • Uživatelský recept
  • Autor: Lenka333
  • Porce: 4.00
  • Doba přípravy (min.): 45

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Mouka pšeničná hladká30
Česnek10
Sůl20
Smetana ke šlehání 33 % tuku průměr50
Brokolice300
Voda1000

Energetická hodnota celkem: 1575 kJ

Bílkoviny (g): 18, Tuky (g): 18, Sacharidy (g): 35 SAFA (g): 11 Cukry (g): 9 Vláknina (g): 11 Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 394 kJ

Bílkoviny (g): 4.5, Tuky (g): 4.5, Sacharidy (g): 8.8 SAFA (g): 2.8 Cukry (g): 2.3 Vláknina (g): 2.8 Sůl (g): 0

Postup přípravy

Brokolici omyjte, vyřízněte z ní košťál a rozeberte na malé růžičky. Ty nechte zatím stranou. Košťál oloupejte a dejte vařit do osolené vody. Nezapomeňte přikrýt poklicí, brokolice při vaření příliš nevoní. Po 15 minutách odstavte hrnec z ohně. Připravte si světlou jíšku, tu odstavte z plotny a zřeďte smetanou. Rozmíchejte, vraťte na mírný oheň a naběračkou přilévejte za stálého míchání brokolicový vývar. Když vám vznikne hladký krém, přidejte do něj rozebrané růžičky brokolice a za občasného promíchání vařte 10 minut na mírném ohni, až polévka zhoustne. Některé růžičky můžete v polévce rozmačkat mačkadlem na brambory.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

13. 05. 2013 15:03

Lidka21

Tuhle polévku dělám bez mouky a přidávám bramboru a trošku smetany na vaření.

02. 05. 2013 17:12

JohnMayall

Brokolicová polévka je klasika, co mnohé potěší, minoritu nikoliv, aneb jak říká můj šéf: Co je podezřele zelený, to ze zásady nejím.

02. 05. 2013 10:58

VelkaKatka

Brokolicovou polévku dělám bez mouky a s 12% smetanou a je výborná!

14. 04. 2013 15:09

Amarylka

Poměr brokolice a vody půl na půl, rozmixovat většinu, nechat jen pár kousků na parádu do talíře. Zahušťovat pak není potřeba. Přidat sůl, pepř, česnek a muškátový oříšek. Smetany od oka jen trochu.

08. 04. 2013 21:38

Moreliana

Ještě bych pridala recept na naší oblíbenou spenatovou polevku - takze opet hodne a hodne cibule zpenit na Flore ligt nebo jinem nizkoenergetickem tuku, pak pridat trochu ryze (nejlepe basmati nebo calaspara), zalit trochou vody a dusit az je ryze téměř mekka a pak pridat několik balicku cerstveho listoveho spenatu (kupuji v Bille) a ještě trochu povarit, pripadne dolit trochu vody a nakonec rozmixovat tycovym mixerem. Není potřeba ani koreni, cerstvy spenat ma vyraznou chut.

08. 04. 2013 21:35

Moreliana

Napište komentář...

08. 04. 2013 21:35

Moreliana

Zeleninove polevky mame radi cela rodina, tj. i manzel a deti. Stejny recept lze pouzit na brokolici, ale třeba i kedlubnu, mrkev a další druhy zeleniny. Jen se pokousim tyto zeleninove kremy varit vždy co nejmene kaloricke. Tj. Zaklad napr. Flore light nebo jiny nizkotucny margarin, pak hlavne hodne cibule na tuku zpenit a na tom podusit opet velke množství prislusne zeleniny a dolit trochou vody vodou a pripadne nejake koreni a když vse po chvilce zmekne jen rozmixuji, takze není potřeba zadna mouka. Lze zjemnit i zakysanou smetanout, ale opet vybiram nízkotučnou, tj. 8%,

05. 04. 2013 12:17

bagi666

Já dávám jen mléko a brokolice toli, kaby polévku po rozmixování zahustila sama - ušetří se spoustu kJ :-)

25. 03. 2013 08:28

ZlaEdna

Mouku bych vůbec nedávala, zbytečné, ale přidala bych trochu česneku a muškátový oříšek

17. 03. 2013 08:13

Veve12

Brokolicovou polévku také dělám, jen tam dávám 10% smetanu na vaření a nedávám česnek, ale špetku muškátového květu. :-))

17. 03. 2013 07:40

Brokolici mám ráda, ale tyhle krémové polívky moc nemusím. Manžel je má rád, ale přiznám se, že mu je vařím ojediněle.

17. 03. 2013 07:34

jilkajda

Konečně recept s návodem, díky

17. 03. 2013 07:27

Kveta Silna

Taky ji dělám, je dobrá

17. 03. 2013 01:16

MartinaSilna

Brokolicovou vařím...asi stejnou a chutná nám:o)

16. 03. 2013 23:55

belle.poupee

Polévky mám ráda, tak jí vyzkouším

15. 03. 2013 17:39

Kity-fa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na KJ, které uvádíte, ale tuk (respektive máslo) má docela hodně a jíšku musíte udělat na tuku, který zde ale neuvádíte. Tudíž KJ naskočí, anebo děláte jíšku nasucho? Děkuji za odpověď.

07. 03. 2013 20:02

Ekoloni

Dokonce i dceři chutnala

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma