TOPlist
Sledujte nás:

Upozornění: Jedná se o recept uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat nutriční zásady STOBu.

Brokolicová polévka

Zpět
  • Autor: Lenka333
  • Doba přípravy (min.): 45
  • Uživatelský recept
  • Porce: 4.00

Ingredience

Energetická hodnota celkem: 1575 kJ

Bílkoviny (g): 18, Tuky (g): 18, Sacharidy (g): 35 SAFA (g): 11 Cukry (g): 9 Vláknina (g): 11 Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 394 kJ

Bílkoviny (g): 4.5, Tuky (g): 4.5, Sacharidy (g): 8.8 SAFA (g): 2.8 Cukry (g): 2.3 Vláknina (g): 2.8 Sůl (g): 0

Postup přípravy

Brokolici omyjte, vyřízněte z ní košťál a rozeberte na malé růžičky. Ty nechte zatím stranou. Košťál oloupejte a dejte vařit do osolené vody. Nezapomeňte přikrýt poklicí, brokolice při vaření příliš nevoní. Po 15 minutách odstavte hrnec z ohně. Připravte si světlou jíšku, tu odstavte z plotny a zřeďte smetanou. Rozmíchejte, vraťte na mírný oheň a naběračkou přilévejte za stálého míchání brokolicový vývar. Když vám vznikne hladký krém, přidejte do něj rozebrané růžičky brokolice a za občasného promíchání vařte 10 minut na mírném ohni, až polévka zhoustne. Některé růžičky můžete v polévce rozmačkat mačkadlem na brambory.

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 05. 2013 15:03
Tuhle polévku dělám bez mouky a přidávám bramboru a trošku smetany na vaření.
02. 05. 2013 17:12
Brokolicová polévka je klasika, co mnohé potěší, minoritu nikoliv, aneb jak říká můj šéf: Co je podezřele zelený, to ze zásady nejím.
02. 05. 2013 10:58
Brokolicovou polévku dělám bez mouky a s 12% smetanou a je výborná!
14. 04. 2013 15:09
Poměr brokolice a vody půl na půl, rozmixovat většinu, nechat jen pár kousků na parádu do talíře. Zahušťovat pak není potřeba. Přidat sůl, pepř, česnek a muškátový oříšek. Smetany od oka jen trochu.
08. 04. 2013 21:38
Ještě bych pridala recept na naší oblíbenou spenatovou polevku - takze opet hodne a hodne cibule zpenit na Flore ligt nebo jinem nizkoenergetickem tuku, pak pridat trochu ryze (nejlepe basmati nebo calaspara), zalit trochou vody a dusit az je ryze téměř mekka a pak pridat několik balicku cerstveho listoveho spenatu (kupuji v Bille) a ještě trochu povarit, pripadne dolit trochu vody a nakonec rozmixovat tycovym mixerem. Není potřeba ani koreni, cerstvy spenat ma vyraznou chut.
08. 04. 2013 21:35
Napište komentář...
08. 04. 2013 21:35
Zeleninove polevky mame radi cela rodina, tj. i manzel a deti. Stejny recept lze pouzit na brokolici, ale třeba i kedlubnu, mrkev a další druhy zeleniny. Jen se pokousim tyto zeleninove kremy varit vždy co nejmene kaloricke. Tj. Zaklad napr. Flore light nebo jiny nizkotucny margarin, pak hlavne hodne cibule na tuku zpenit a na tom podusit opet velke množství prislusne zeleniny a dolit trochou vody vodou a pripadne nejake koreni a když vse po chvilce zmekne jen rozmixuji, takze není potřeba zadna mouka. Lze zjemnit i zakysanou smetanout, ale opet vybiram nízkotučnou, tj. 8%,
05. 04. 2013 12:17
Já dávám jen mléko a brokolice toli, kaby polévku po rozmixování zahustila sama - ušetří se spoustu kJ :-)
25. 03. 2013 08:28
Mouku bych vůbec nedávala, zbytečné, ale přidala bych trochu česneku a muškátový oříšek
17. 03. 2013 08:13
Brokolicovou polévku také dělám, jen tam dávám 10% smetanu na vaření a nedávám česnek, ale špetku muškátového květu. :-))
17. 03. 2013 07:40
Brokolici mám ráda, ale tyhle krémové polívky moc nemusím. Manžel je má rád, ale přiznám se, že mu je vařím ojediněle.
17. 03. 2013 07:34
Konečně recept s návodem, díky
17. 03. 2013 07:27
Taky ji dělám, je dobrá
17. 03. 2013 01:16
Brokolicovou vařím...asi stejnou a chutná nám:o)
16. 03. 2013 23:55
Polévky mám ráda, tak jí vyzkouším
15. 03. 2013 17:39
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na KJ, které uvádíte, ale tuk (respektive máslo) má docela hodně a jíšku musíte udělat na tuku, který zde ale neuvádíte. Tudíž KJ naskočí, anebo děláte jíšku nasucho? Děkuji za odpověď.
07. 03. 2013 20:02
Dokonce i dceři chutnala

Naši partneři