- Autor: Tereza.Cisarova
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Kančí plec (syrová) | 900 |
Zelí bílé kysané ve slaném nálevu | 1000 |
Jihočeská smetana zakysaná 11% | 180 |
Cibule | 270 |
Sádlo vepřové škvařené | 44 |
Dochucovadla:
drcený kmín 2 lžičky sladká mletá paprika 4 lžičky sůl 1 lžička
Energetická hodnota celkem: 9010 kJ
Bílkoviny (g): 195,
Tuky (g): 146,
Sacharidy (g): 65,
SAFA (g): 51,
Cukry (g): 39,
Vláknina (g): 30,
Sůl (g): 11
Energetická hodnota na 1 porci: 1502 kJ
Bílkoviny (g): 32.5, Tuky (g): 24.3, Sacharidy (g): 10.8, SAFA (g): 8.5, Cukry (g): 6.5, Vláknina (g): 5, Sůl (g): 1.8
Postup přípravy
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso opláchněte pod studenou tekoucí vodou, nechte okapat nebo osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry. Dejte vařit ½ l vody. Začněte rozehřívat sádlo ve velkém hrnci (nedočkavý kuchtík sáhne rovnou po papiňáku), jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a při střední teplotě ji 2 minuty za stálého míchání vařečkou poduste. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte maso. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu, a pak ještě dál, dokud se tekutina neodpaří. Jakmile se maso po vypaření tekutiny opět začne smažit, nechte ho zezlátnout a odstavte z vařiče. Do hrnce přidejte kmín a mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku. Zalijte horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené, promíchejte, vraťte na plotýnku a při velmi mírné teplotě pozvolna duste zakryté nejméně 1 hodinu téměř doměkka. V tlakovém hrnci počítejte s přibližně 20 minutami, přesný údaj naleznete v příslušné příručce ke svému hrnci. Zelí nasypte do cedníku a pod studenou tekoucí vodou krátce propláchněte, zbavíte ho tak přílišné kyselosti. Tlakem ruky zbavte kysané zelí přebytečné vody a na velkém kuchyňském prkénku ho pokrájejte co 2 centimetry. Přidejte zelí do hrnce k masu a společně duste ještě 15 minut, dokud nebude měkké i zelí. Do hotového guláše vmíchejte kysanou smetanu a už nevařte. Podávejte s celozrnným knedlíkem nebo chlebem. https://fresh.iprima.cz/recepty/segedinsky-gulas
Komentáře je možné psát až po přihlášení.