- Autor: bigbubo
- Uživatelský recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Hrach žltý suchý | 300 |
Jačmenné krúpy veľké | 100 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 15 |
Slanina anglická | 80 |
Cibule | 80 |
Česnek | 20 |
Dochucovadla:
majorán, čierne korenie mleté, soľ
Energetická hodnota celkem: 7972 kJ
Bílkoviny (g): 96,
Tuky (g): 47,
Sacharidy (g): 266,
SAFA (g): 15,
Cukry (g): 45,
Vláknina (g): 27,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1993 kJ
Bílkoviny (g): 24, Tuky (g): 11.8, Sacharidy (g): 66.5, SAFA (g): 3.8, Cukry (g): 11.3, Vláknina (g): 6.8, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Hrach namočíme. Potom ho zlejeme a v novej vode uvaríme domäkka - nie na kašu. Uvarený hrach scedíme. Krúpy (mali by byť väčšie) tiež namočíme, aby napučali a uvaríme domäkka s trochou masti a soľou. Scedíme. Na zvyšnej masti opečieme nakrájanú slaninu a cibuľu. Pridáme k hrachu s krúpami. Zmes dochutíme pretlačeným cesnakom a majoránom. Premiešame. Jedlo sa tradične podáva so šalátom z kyslej kapusty. "Kočičí svatba" je staročeské jedlo, v niektorých oblastiach bolo aj tradičné vianočné. Obdobou tohto jedla je "Kočičí tanec" - je zo šošovice a krúp.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.