- Autor: pavla.nadasiova
- Doba přípravy (min.): 40
- Uživatelský recept
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Cibule šalotka | 30 |
Česnek | 10 |
Pohanka | 30 |
Brambory (syrové) | 50 |
Olej běžný (řepkový, slunečnicový) | 2 |
Dochucovadla:
Majoránka, mletý kmín, podravka, sůl
Energetická hodnota celkem: 767 kJ
Bílkoviny (g): 5,
Tuky (g): 3,
Sacharidy (g): 34,
SAFA (g): 0,
Cukry (g): 4,
Vláknina (g): 4,
Sůl (g): 0
Postup přípravy
Do hrnce o objemu cca 1,5 l: Dáme vodu a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme nakrájené brambory a půlku cibule nakrájenou na cca 0,5 cm tenké plátky. Vaříme na mírném plameni cca 10 minut. Mezitím smažíme připravenou směs na pánvi na tuku mírně dozlatova, dáváme pozor, aby se cibule nepřipalovala. Když máme směs na pánvi hotovou, přidáme ji do hrnce. Zároveň přihodíme druhou půlku cibulové natě, promícháme a podle chuti okořeníme (např. hrst mletého kmínu, špetku pepře, 2-3 lžíce kořenící směsi – pozor, už obsahuje sůl, se solí tedy opatrně). Necháme polévku mírně vřít (podle potřeby, pokud brambory nejsou změklé) a rozmícháme si v hrníčku 1 vejce, které potom za stálého míchání pomalu vléváme do polévky. Můžete si nechat trošku cibulové natě nebo česneku i na konec a povařit jen posledních pět minut, polévka bude pikantnější a o něco výraznější. Na závěr nasypeme půl hrníčku pohanky a hrst majoránky a ještě minutu povaříme. Hotovou polévku můžete klasicky vylepšit opraženými kostičkami chleba (my vždy využijeme dva dny starý, který už se nedá jíst:)) i strouhaným sýrem. Druhý den je polévka krásně hustá díky pohance.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.