- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 2 |
Hrách | 30 |
Mouka pšeničná hladká | 10 |
Voda | 280 |
Česnek | 1 |
Petržel - nať | 1 |
Žemle tuková | 10 |
Olej běžný (průměr) | 8 |
Dochucovadla:
sůl, pepř mletý, majoránka, polévkové koření
Energetická hodnota celkem: 1004 kJ
Bílkoviny (g): 8,
Tuky (g): 9,
Sacharidy (g): 31,
SAFA (g): 1,
Cukry (g): 4,
Vláknina (g): 6,
Sůl (g): 2
Postup přípravy
Přebraný hrách pečlivě propláchneme, zalijeme vodou a necháme máčet, aby dobře nabobtnal. Nabobtnalý hrách v téže vodě uvaříme doměkka a prolisujeme. Ze tří čtvrtin dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu, přidáme mletý pepř, rozdrcenou majoránku a zvolna vaříme za občasného prošlehávání alespoň 10 minut. Potom přidáme prolisovaný hrách a opět zvolna vaříme asi 10 minut. Ke konci varu přidáme do polévky česnek utřený se solí, krátce povaříme, polévku procedíme a nakonec ji dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme. Propláchnutou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při expedici současně se žemlí (nakrájenou na drobné kostičky a osmaženou na zbylém tuku).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.