- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 0.5 |
Máslo čerstvé nesolené | 25 |
Žemle tuková | 120 |
Vejce celá průměr | 18 |
Mléko polotučné průměr | 90 |
Jablka | 100 |
Hrozinky | 6 |
Cukr průměr | 35 |
Dochucovadla:
sůl, skořice mletá
Energetická hodnota celkem: 3474 kJ
Bílkoviny (g): 16,
Tuky (g): 28,
Sacharidy (g): 127,
SAFA (g): 13,
Cukry (g): 55,
Vláknina (g): 7,
Sůl (g): 2
Postup přípravy
Žemli nakrájíme na tenčí plátky a zvlhčíme mírně osolenou směsí vajec rozšlehaných s mlékem. Opláchnutá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenčí plátky. Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky tuku, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky nakrájených jablek, posypeme je přebranými, opláchnutými a spařenými rozinkami a polovinou krupicového cukru promíchaného se skořicí. Na ochucená jablka narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí a rozinkami. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí. Žemlovku pokapeme zbylou dávkou rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Při expedici krájíme žemlovku obvyklým způsobem a sypeme směsí moučkového a vanilínového cukru.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.