- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 0.8 |
Máslo | 20 |
Vejce celá průměr | 6 |
Mouka pšeničná hrubá | 150 |
Mléko polotučné průměr | 65 |
Cukr průměr | 30 |
Droždí | 3 |
Švestková povidla | 75 |
Dochucovadla:
sůl, skořice mletá
Energetická hodnota celkem: 4213 kJ
Bílkoviny (g): 21,
Tuky (g): 19,
Sacharidy (g): 183,
SAFA (g): 9,
Cukry (g): 74,
Vláknina (g): 14,
Sůl (g): 1
Postup přípravy
Droždí rozmícháme s cukrem, rozředíme je malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté hrubé mouky a rozmícháme, až vznikne řídký kvásek, který necháme na teple vykynout. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, sůl, vykynutý kvásek a zbylou dávku vlažného mléka. Směs pečlivě promícháme, vypracujeme hladké, nelepivé těsto a dáme je vykynout. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na silnější plát a nakrájíme čtverce potřebné velikosti. Na jednotlivé dílky těsta naneseme rozmíchaná povidla, pečlivě zabalíme knedlíky a necháme je kynout. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme 10-12 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z vody propichujeme špejlí nebo vidličkou, aby mohla pára vyprchat a knedlíky se nesrazily. Při expedici posypeme knedlíky směsí moučkového cukru se skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.